ενημέρωση, φοιτητών, Πανεπιστημιακό, Γυμναστήριο, ΑΠΘ, ΕΙΚΟΝΕΣ Συνεχίζεται η ενημέρωση των φοιτητών στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Συνεχίζεται η ενημέρωση των φοιτητών στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ [ΕΙΚΟΝΕΣ]

SAFE YOU! Συνεχίζεται η ενημέρωση των φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σχετικά με τις απαγορευμένες ουσίες και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας. Stay Fit, Stay Clean!

Γιατί μας είναι απαραίτητη η φυσική δραστηριότητα;


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως φυσική δραστηριότητα ορίζεται οποιαδήποτε κίνηση του σώματος που περιλαμβάνει τους σκελετικούς μύες και απαιτεί κατανάλωση ενέργειας. Άσκηση είναι η δομημένη, προγραμματισμένη και συστηματική φυσική δραστηριότητα που αποσκοπεί στη βελτίωση της φυσικής και σωματικής κατάστασης και της υγείας.

Τα τελευταία χρόνια πληθώρα επιστημονικών δεδομένων από την Ελλάδα και άλλες χώρες έχει δείξει ότι η τακτική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, των εφήβων, των ενηλίκων και των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Η έλλειψη της σωματικής άσκησης  ευθύνεται για περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί  τον 4ο πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρόωρους θανάτους και ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την δυσλιπιδαιμία. Αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τον ΠΟΥ, περίπου το 21-25% των καρκίνων του παχέος εντέρου και του μαστού αποδίδονται στην έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας.

Με απλά λόγια: Η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση σώζουν ζωές!

Πού είναι το πρόβλημα;

Παράλληλα με τις θετικές επιδράσεις και τα οφέλη της άσκησης, υπάρχει, επίσης, μια “σκοτεινή πλευρά” που δεν είναι εύκολα ορατή. Η “σκοτεινή” πλευρά της άσκησης σχετίζεται με τη χρήση ουσιών για την βελτίωση της απόδοσης και της σωματικής διάπλασης και εικόνας του σώματος. Τέτοιες αναβολικές ουσίες περιλαμβάνουν ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και η αυξητική ορμόνη, καθώς και μια ποικιλία άλλων φαρμακευτικών ουσιών και συνταγογραφούμενων φαρμάκων τα οποία εικάζεται ότι μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική διάπλαση και την αθλητική απόδοση. Οι ουσίες αυτές είναι συνήθως οι ίδιες με αυτές που απαγορεύονται στον επαγγελματικό αθλητισμό και ελέγχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (World Anti-Doping Agency ή WADA).

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας European Fitness Code of Conduct on Anti-Doping η χρήση αναβολικών ουσιών σε χώρους μαζικού αθλητισμού, όπως τα γυμναστήρια, βλάπτει τη δημόσια εικόνα των χώρων άθλησης, δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σχετικά με μα γυμναστήρια και παρόμοιους χώρους.  Πιο επιρρεπή στη χρήση αναβολικών ουσιών είναι τα άτομα νεαρότερης ηλικίας τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, αγνοούν ότι η χρήση αναβολικών ουσιών μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες και θανατηφόρες επιπλοκές στην υγεία τους.

Παρόλο που στον επαγγελματικό αθλητισμό υπάρχει εκτεταμένη και συστηματική προσπάθεια για την καταπολέμηση φαινομένων ντόπινγκ, παρόμοιες προσπάθειες εκλείπουν σχεδόν εξολοκλήρου στον μαζικό αθλητισμό. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που ασκούνται σε χώρους μαζικής άθλησης, όπως τα γυμναστήρια, παραμένουν απροστάτευτα και στερούνται των παροχών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη χρήση αναβολικών και άλλων ουσιών ντόπινγκ.

Ο ρόλος του SAFEYOU

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SAFEYOU ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη απειλή της χρήσης αναβολικών ουσιών σε χώρους μαζικού αθλητισμού και σκοπεύει:

Στην καλύτερη κατανόηση των λόγων για τους οποίους οι νέοι αθλούμενοι χρησιμοποιούν αναβολικές ουσίες

Τον σχεδιασμό στρατηγικών πρόληψης της χρήσης ουσιών ντόπινγκ στον μαζικό αθλητισμό και ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Τη δημιουργία αποτελεσματικών παρεμβάσεων κατά του ντόπινγκ στον μαζικό αθλητισμό.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά τις ενέργειες, τις δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος SAFEYOU κάντε κλικ στις αντίστοιχες καρτέλες που εμφανίζονται παραπάνω.

Σε περίπτωση που θέλετε να λαμβάνετε νέα και για το πρόγραμμα SAFEYOU, παρακαλούμε στείλτε μας ένα e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε μαζί μας ή να μας ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr