ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών του Πεκίνου φέρνουν κοντά Ελλάδα και Κίνα

Πιο κοντά φέρνει τις ακαδημαϊκές κοινότητες της Ελλάδας και της Κίνας το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται εκατέρωθεν, τόσο για σπουδές στη Γλώσσα και την Ιστορία των δύο αρχαίων πολιτισμών όσο και για συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα.

Τις δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της Συμφωνίας Επιστημονικής Συνεργασίας, που διατηρεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 2008, με το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών του Πεκίνου (Beijing Foreign Studies University- BFSU) συζήτησαν η Διοίκηση του ΑΠΘ και τετραμελής αντιπροσωπεία του διεθνούς φήμης και αναγνώρισης κινεζικού ιδρύματος, σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη.

"Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε, όσο μπορούμε, την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, να προσεγγίσουμε ξένους φοιτητές, αλλά και να δώσουμε στους δικούς μας φοιτητές προνομιακή πρόσβαση σε ένα κορυφαίο Πανεπιστήμιο, που τροφοδοτεί σε μεγάλο βαθμό το διπλωματικό σώμα της Κίνας και τις μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις της Κίνας" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

Οι εκπρόσωποι των δύο Ιδρυμάτων συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα στην προσπάθεια για ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών, με στόχο την ενίσχυση της διδασκαλίας των δύο αρχαίων πολιτισμών. Συμφώνησαν, επίσης, στην από κοινού κατάρτιση και εκπόνηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τη συνεπίβλεψη διδακτορικών διατριβών, τη συνεργασία για την κατάθεση ερευνητικών προτάσεων στην Ε.Ε. και την ενίσχυση της συμμετοχής του BFSU στο πρόγραμμα Erasmus+ international.

"Συζητήσαμε για τη δυνατότητα να έλθουν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Κίνας στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας- Ιούλιο και Αύγουστο που είναι οι μήνες διακοπών στην Κίνα- και την πιθανότητα να πάνε κάποιοι συνάδελφοι, με εκπαιδευτική άδεια, να διδάξουν στο BFSU και αντίστοιχα να έλθουν Κινέζοι να διδάξουν εδώ" ανέφερε ο κ.Μήτκας.

Γνωστοποίησε δε, ότι το ΑΠΘ πρότεινε την ίδρυση -σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Σαγκάης- Κέντρου "Κομφούκιος", που θα διδάσκει την κινεζική γλώσσα, ανταποκρινόμενο στο ενδιαφέρον, που εκδηλώνουν οι φοιτητές του ΑΠΘ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr