Οικονομικό σκάνδαλο στο ΑΠΘ από πανεπιστημιακούς

Έρευνα από το 2014 από τον διαχειριστικό-οικονομικό έλεγχο που διενήργησαν υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίου Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.

Τα προσωρινά συμπεράσματα από τον διαχειριστικό-οικονομικό έλεγχο που διενήργησαν, από το 2004, υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίου Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που είχε παραγγείλει προ δεκαετίας ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς, έδειξαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στα διαχειριστικά του ΑΠΘ. Η έρευνα, αφού πέρασε από τα χέρια τριών εισαγγελέων, κατέληξε στον εισαγγελέα Εφετών-αρμόδιο για την αντιμετώπιση εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλο, ο οποίος ανέλαβε να την περαιώσει. Στο επίκεντρο των μακροχρόνιων ερευνών βρέθηκαν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας (EΛKE), αλλά και τα διαχειριζόμενα κονδύλια σίτισης των φοιτητών και σπουδαστών.

Ανάμεσα στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που διαπίστωσαν οι ελεγκτές συγκαταλέγονται:

  • Οι προσλήψεις υπαλλήλων που υποτίθεται ότι προορίζονταν για υπηρεσίες φύλαξης, αλλά στην πραγματικότητα προσέφεραν άλλες υπηρεσίες.
  • Προσλήψεις συγγενικών προσώπων καθηγητών με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με συνέπεια οι προσληφθέντες να θεμελιώνουν δικαιώματα σύμβασης αορίστου χρόνου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής από καθηγητές.
  • Μη καταβολή από πανεπιστημιακούς που παράλληλα ιδιωτεύουν ποσοστού 10% επί των ακαθάριστων εσόδων στον ΕΛΚΕ, όπως είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου.
  • Υπερβολικά έξοδα των πρυτανικών αρχών για δεξιώσεις.
  • Το κτίριο του ΕΛΚΕ που παραδόθηκε το 2011 και κόστισε περίπου 10 εκατ. ευρω.
  • Τραπεζικός λογαριασμός 25 εκατ. ευρώ που επί χρόνια λίμναζε με επιτόκιο 0,7% στην Τράπεζα Πειραιώς και το 2010 μεταφέρθηκε σε άλλη τράπεζα με 7,8%, αφού όμως χάθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά λόγω του ασύμφορου επιτοκίου.

Μετά την περαίωση της έρευνας, ο εισαγγελέας Διαφθοράς, αξιολογώντας όλα τα ευρήματα, θα εισηγηθεί την παραγγελία ή μη ποινικών διώξεων σε πρόσωπα που εμπλέκονται στις επίμαχες υποθέσεις.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr