Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών (the European Law Students’ Association – ELSA), Έλληνες συμμετέχουν...

Δύο Έλληνες φοιτητές στο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών @ELSA.

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών (the European Law Students’ Association – ELSA), Έλληνες συμμετέχουν στο Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιό της. Δύο φοιτητές της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Αντωνία Μαρκοβίτη, τριτοετής, και ο Έκτορας Τσάμης, τελειόφοιτος, υπερψηφίστηκαν από τις 43 χώρες-μέλη.

Γενικής  Συνέλευσης της ELSA στην Cluj-Napoca της Ρουμανίας τον Απρίλιο.

Ο Έκτορας Τσάμης εξελέγη για τη θέση του Γενικού Γραμματέα (Secretary General) του Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου και η Αντωνία Μαρκοβίτη για τη θέση της Αντιπροέδρου Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων (Vice President for Academic Activities). Οι δύο Έλληνες θα μεταβούν τον Ιούλιο στην έδρα της ELSA International στις Βρυξέλλες, όπου και θα εργάζονται μαζί με τα υπόλοιπα έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για ένα έτος.

Το 1981, πέντε φοιτητές Νομικής από την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Δυτική Γερμανία ίδρυσαν την ELSA, ένα διεθνή, ανεξάρτητο, μη πολιτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διοικείται από νέους και αποτελείται από φοιτητές Νομικής, πρόσφατους πτυχιούχους και νέους νομικούς. Σήμερα η ELSA είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ένωση νέων νομικών στον κόσμο και εκπροσωπείται σε περίπου 300 Νομικές Σχολές σε 43 ευρωπαϊκές χώρες με αριθμό μελών που ξεπερνά τις 42.000.

Η ELSA προσφέρει στους φοιτητές Νομικής την ιδανική πλατφόρμα για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να συναναστραφούν με φοιτητές και επαγγελματίες του νομικού κλάδου σε όλη την Ευρώπη.

Στα πλαίσια της ELSA διοργανώνονται πληθώρα δράσεων σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Μερικά από τα σημαντικότερα προγράμματά της, στα οποία οι Έλληνες φοιτητές σημειώνουν επιτυχίες, είναι οι δύο εικονικές δίκες που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (World Trade Organisation) και το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe), το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό (Student Trainee Exchange Programme – STEP), ο μεγάλος αριθμός summer law schools, οι αποστολές εκπροσώπων της ELSA σε διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα και συνόδους, (Ηνωμένα Έθνη, Συμβούλιο της Ευρώπης, κλπ.) και οι ομάδες νομικής έρευνας.

ELSA φοιτητές ΑΠΘ