Ποιος θα καθίσει στον "θρόνο" του ΑΠΘ; Ενοχλημένος ο Υφ. Παιδείας από τα χθεσινά αποτελέσματα

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Σχολίασε το άρθρο

Πανελλήνιες 2025 Θέματα - Λύσεις

Ποιος θα καθίσει στον «θρόνο» του ΑΠΘ; Οργισμένη δήλωση του Ν. Παπαϊωάννου

Άκαρπη απέβη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Πρύτανη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία διεξήχθη την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025, μετά την ακύρωση της προηγούμενης εκλογής από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν τα 11 μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, με τους μοναδικούς υποψήφιους να είναι οι καθηγητές Κυριάκος Αναστασιάδης και Ευστράτιος Στυλιανίδης. Ωστόσο, αμφότεροι έλαβαν από 2 ψήφους, ενώ 7 μέλη επέλεξαν “λευκό”, μπλοκάροντας έτσι την εκλογή.

Η διαδικασία επανεκκίνησε μετά την απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει την εκλογή του Χαράλαμπου Φείδα τον Φεβρουάριο του 2024, λόγω έλλειψης δικαιώματος υποψηφιότητας. Παρά τις νέες συνθήκες, το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την αδυναμία επίτευξης συναίνεσης.

Επισημαίνεται ότι το ΑΠΘ θα γιορτάσει την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιουνίου τα 100 χρόνια λειτουργίας του, γεγονός που καθιστά την παρατεταμένη αβεβαιότητα ιδιαίτερα επιβαρυντική.

Ποιοι ψήφισαν “λευκό”

Όπως γράφει η "Μακεδονία", τα 7 “λευκά” προέρχονται από τα ίδια πρόσωπα που στήριξαν τον κ. Φείδα στην προηγούμενη διαδικασία – δηλαδή 6 υποστηρικτές του, καθώς και ο καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, που είχε επίσης ψηφίσει “λευκό” τότε. Εκτιμάται πως μεταξύ αυτών είναι οι Χαράλαμπος Φείδας, Απόστολος Αποστολίδης, Γιώργος Ζωγραφίδης, και οι Ειρήνη Αγγελιδάκη, Γιώργος Τσατσαρώνης, Δημήτρης Παπαντώνης.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Φείδας, λίγο πριν την ψηφοφορία, φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με την εφημερίδα: «Οι υποψήφιοι δεν είναι μόνον δύο, υπάρχει και τρίτη επιλογή: το ‘λευκό’».

Παρέμβαση Παπαϊωάννου

Η στάση αυτή προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις, με τον υφυπουργό Παιδείας και πρώην Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, να κάνει την εξής δήλωση στη "Μακεδονία", τονίζοντας:

«Η λειτουργία των Συμβουλίων Διοίκησης στα δημόσια πανεπιστήμια θεμελιώνεται στην ανάγκη ενίσχυσης της θεσμικής αξιοπιστίας, της στρατηγικής ανάπτυξης και της εξωστρέφειάς τους. Τα εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων εξελέγησαν για να προσδώσουν κύρος στον θεσμό αυτόν. Η συμμετοχή τους στη διαδικασία εκλογής πρύτανη, είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα καθορίσει την πορεία του Ιδρύματος τα επόμενα χρόνια. Το σημερινό αποτέλεσμα εγείρει ερωτήματα ως προς την κατανόηση του ρόλου και της ευθύνης που καθένας αναλαμβάνει από τη θέση του. Η θεσμική ευθύνη επιβάλλει ξεκάθαρες θέσεις και ενεργή συμβολή στον εκσυγχρονισμό του πανεπιστημίου και όχι αναδίπλωση σε ξεπερασμένες λογικές αδράνειας ή προσωπικών υπολογισμών. Η στάση όλων πρέπει να είναι αντάξια του μέλλοντος που αξίζει στο ΑΠΘ, το οποίο γιορτάζει πανηγυρικά την επόμενη Πέμπτη 100 χρόνια ιστορίας, προσφοράς και πρωτοτυπίας».

Τα επόμενα βήματα

Η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη 10 Ιουνίου, όπου απαιτείται πλειοψηφία 7 ψήφων για την εκλογή. Εφόσον αποτύχει και αυτή, θα ακολουθήσει τρίτη ψηφοφορία την Τετάρτη, με απαιτούμενες 6 ψήφους. Αν και πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα, προβλέπεται τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία εκλέγεται πρύτανης με σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η επιλογή θα γίνει με κλήρωση.

Υπάρχουν πάντως αντιρρήσεις για τη νομιμότητα της τέταρτης ψηφοφορίας, γι’ αυτό και ο καθηγητής Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος αναμένεται να ζητήσει γνωμοδότηση από το νομικό συμβούλιο του ΑΠΘ.

Οι προτεινόμενοι Αντιπρυτάνεις

Οι δύο υποψήφιοι Πρυτάνεις έχουν ανακοινώσει τα πρόσωπα που προτείνουν για τις θέσεις των αντιπρυτάνεων:

Ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή και διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ., Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠA, Κυριάκος Αναστασιάδης προτείνει τους: 

- Ιωάννη Ρέκανο, Καθηγητή, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,

- Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας,

- Ελευθερία Θανούλη, Καθηγήτρια Θεωρίας του Κινηματογράφου,

- Νίκο Μαγγιώρο, Καθηγητή, πρόεδρο του τμήματος Θεολογίας.

Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ και πρώην Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Στράτος Στυλιανίδης προτείνει τους:

- Απόστολο Κραλίδη, Καθηγητή Ιστορίας Θρησκειών,

- Χριστίνα Αθανασιάδου, Καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας,

- Δημήτριο Γουλή, Καθηγητή του τμήματος Ιατρικής,

- Χριστίνα Μπουτσούκη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.


Προσθήκη σχολίου...
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.