Επίθεση φοιτητών σε καθηγητή

Επίθεση φοιτητών σε καθηγητή

Αήθεις επιθέσεις, με ύβρεις, απειλές, προπηλακισμούς και βία, δέχεται από ομάδα φοιτητών ο πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννης Τζιφόπουλος, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων του.

Τα περιστατικά σε βάρος του κ. Τζιφόπουλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε προκαλέσει σάλο με δηλώσεις του για την ανάγκη... φασιστοποίησης όσων κατέχουν θέση εξουσίας, συνέβησαν την Παρασκευή 24 Απριλίου και τη Δευτέρα 27 Απριλίου από φοιτητές που αιτούνται τη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών με βάση τη δική τους κρίση.

«Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι αποφασισμένη να περιθωριοποιήσει τέτοιες ανάρμοστες συμπεριφορές, ξένες προς τη δημοκρατική παράδοση του τμήματός μας» τονίζουν σε ψήφισμά τους οι διευθυντές των τριών τομέων του τμήματος Φιλολογίας, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό τους για τις βίαιες επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Τζιφόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ, οι φοιτητές προέβησαν σε ύβρεις, λοιδορίες, προπηλακισμούς και απειλές σε βάρος του κ. Τζιφόπουλου, ενώ παρεμπόδισαν το εκπαιδευτικό του έργο και προχώρησαν σε αποκλεισμό κτιρίων, γραμματείας και σπουδαστηρίων. «Η ακαδημαϊκή κοινότητα, ακόμη και η σιωπηρή πλειονότητα των φοιτητών, δεν είναι δυνατόν να μένει απαθής ή να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες, όσο δεν επισύρουν καμία τιμωρία, οδηγούν σε πλήρη αποθράσυνση», αναφέρει ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ, καταθέτοντας προτάσεις για να σταματήσει η βία στα ΑΕΙ. Ειδικότερα, ζητά από τα τμήματα να διαγράφουν τους φοιτητές που προπηλακίζουν καθηγητές ή προβαίνουν σε πράξεις αντίθετες με την ακαδημαϊκή δεοντολογία, από τις πρυτανικές αρχές να κατευθύνουν τα χρήματα της φύλαξης σε μισθούς μιας καλά εκπαιδευμένης «ομάδας πανεπιστημιακής φύλαξης», ενώ από την πολιτεία να εκπονήσει, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, σχέδιο παρέμβασης της αστυνομίας όταν τελούνται εντός του ιδρύματος αξιόποινες πράξεις.