Συμφωνία συνεργασίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με τα μεγαλύτερα ρωσικά πανεπιστήμια  Συμφωνία συνεργασίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με τα μεγαλύτερα ρωσικά πανεπιστήμια

Το «έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016» στο επίκεντρο συμφωνιών του ΑΠΘ με τα μεγαλύτερα ρωσικά πανεπιστήμια.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και στην παρουσία του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων, όπου πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα τις προκλήσεις και προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων, φοιτητές του ιδρύματος τον καλωσόρισαν και του υπέβαλαν ερωτήσεις σε άπταιστα ελληνικά.

Αυτό, που για κάποιους αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, δεν ήταν παρά μία απόδειξη της σημαντικής μορφωτικής και επιστημονικής συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τα ρωσικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.


Οι φοιτητές ήταν υπότροφοι του σταθερού προγράμματος του ΑΠΘ "ΙΑΣΩΝ" (συστάθηκε το 1994), για την ίδρυση και την πρακτική ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών στα παρευξείνια Πανεπιστήμια. Υπότροφος του ίδιου προγράμματος, άλλωστε, υπήρξε και η διερμηνέας στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Το πρόγραμμα 'Ιάσων' αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, τα τελευταία 21 χρόνια. Έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες, βλέπει τους αποφοίτους του να αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις, οι καθηγητές στις παρευξείνιες χώρες, που διδάσκουν την ελληνική έχουν περάσει από το πρόγραμμα 'Ιάσων' και μιλούν εκπληκτικά ελληνικά" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες (20-22 Απριλίου 2015) επισκέφθηκε τη Μόσχα, ως επικεφαλής αποστολής του προγράμματος "Ιάσων" και υπέγραψε σειρά σημαντικών συμφωνιών του ΑΠΘ με ρωσικά Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, νέα συμφωνία διαπανεπιστημιακής συνεργασίας υπογράφηκε με το Ρωσικό Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών (απαρτίζεται από 19 Σχολές, έχει έδρα της Μόσχα) και ανανεώθηκε η Συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ενώ σε ισχύ είναι και η -από έτους 1997- συμφωνία με το κορυφαίο ρωσικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, με τη συμμετοχή πλέον όλων των τμημάτων του.

Στις συναντήσεις, που είχε η αποστολή του ΑΠΘ, με τις πρυτανικές Αρχές των τριών ρωσικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων συζητήθηκαν εκτενώς δράσεις και πρωτοβουλίες στους τομείς της μορφωτικής και επιστημονικής συνεργασίας, που θα μπορούσαν να αναληφθούν στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και, σύμφωνα με τον κ. Μήτκα, "η ανταπόκριση και των τριών πρυτάνεων υπήρξε θετική, καθώς αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν, ώστε το έτος 2016 να αποτελέσει έτος-σταθμό για την προβολή του ΑΠΘ στη Ρωσία, της ελληνικής γλώσσας, και του ελληνικού πολιτισμού στο σύνολό του".

Οι ελληνικές προτάσεις, στις οποίες συμφώνησαν οι πρυτάνεις των ρωσικών Πανεπιστημίων, αφορούν, συγκεκριμένα, στην οργάνωση στο ΑΠΘ εκδηλώσεων παρουσίασης των Ρωσικών Πανεπιστημίων και αντίστοιχα του ΑΠΘ στη Μόσχα, την οργάνωση σε δημόσιους χώρους της Μόσχας και της Θεσσαλονίκης εκθέσεων για την ιστορία της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας, τη συμμετοχή Ρώσων ειδικών στο Διεθνές Συνέδριο για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη (θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 2016) και την πραγματοποίηση τοπικών εκδηλώσεων στη Μόσχα και στη Θεσσαλονίκη για τον Αριστοτέλη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών, που συνυπέγραψαν ο πρύτανής του, καθηγητής Βλαντιμίρ Φιλίποφ και ο πρύτανης του ΑΠΘ, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών από τις Σχολές Γεωπονίας των δύο Ιδρυμάτων, με τον τίτλο: "Γεωπονία και Σχεδιασμός Χρήσεων Γης".

Ο κ. Μήτκας σημείωσε, ότι στο πλαίσιο της γενικής συμφωνίας θα υπάρξουν αρκετές συνεργασίες ανάμεσα σε καθηγητές διαφόρων τμημάτων και Σχολών, όπως των Θετικών Επιστημών, των Πολυτεχνικών κ.λπ.

"Ξεκινούμε με αυτό το Μεταπτυχιακό, το οποίο ευελπιστούμε να δούμε να υλοποιείται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος" ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Ένα από τα ζητήματα, στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, κατά τις συναντήσεις, ήταν η δυνατότητα ενίσχυσης της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας σε φοιτητές του ΑΠΘ. "Πέρυσι δεχθήκαμε 700 αιτήσεις φοιτητών του ΑΠΘ, από όλες τις Σχολές, και μπορέσαμε να δεχθούμε μόνο 40, καθώς έχουμε έναν καθηγητή, που διδάσκει τη ρωσική γλώσσα.

Μέσω αυτών των συμφωνιών επιδιώκουμε να έρχονται επιστήμονες από τα ρωσικά πανεπιστήμια π.χ. για εξάμηνο ή και περισσότερο και να πλαισιώσουν το πρόγραμμα. Συζητήσαμε ακόμη για τις δυνατότητες, που παρέχει η τεχνολογία, για εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα" ανέφερε ο κ. Μήτκας.

Η αποστολή του ΑΠΘ στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε, με αφορμή το 3ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών, που διοργανώθηκε από 20-22 Απριλίου, από το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Στην αποστολή συμμετείχαν και ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "Ιάσων" και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομ. καθηγητής Ιωάννης Καζάζης, καθώς και ο διδάσκαλος της ρωσικής στο ΑΠΘ Δρ. Δημήτρης Φωτιάδης.

Περισσότερα Φοιτητικά Νέα ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr