Κατάληψη φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Υπό κατάληψη τελεί το Κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες εντός του χώρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρώς δύο φύλακες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στις 4 μ.μ., ομάδα περίπου 100 φοιτητών προσπάθησε να παραβιάσει την κλειδωμένη πόρτα του 7ου ορόφου του Κτιρίου Διοίκησης, όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, ζητώντας οι συνεδριάσεις της να είναι ανοιχτές στο κοινό. 

Η ένταση κλιμακώθηκε και μετά τους τραυματισμούς δύο φυλάκων (ο ένας χρειάστηκε να διακομισθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο), ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού Αν. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεόδωρος Λαόπουλος επικοινώνησε με την Εισαγγελία, ζητώντας τη συνδρομή της.


Αν είσαι Φοιτητής Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα για τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ νέα που σε αφορούν ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Τελικά, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, έπειτα από διαπραγματεύσεις, οι φοιτητές υποχώρησαν στο ισόγειο του κτιρίου και κλήθηκε κλειδαράς να απεγκλωβίσει καθηγητές και εργαζόμενους, που είχαν εγκλωβιστεί στον 7ο, καθώς η κλειδαριά της πόρτας είχε καταστραφεί από τις φθορές.

«Κινδύνευσαν ζωές»

«Η ένταση των βίαιων γεγονότων κλιμακώνεται επικίνδυνα, χωρίς κανένα όριο. Χθες κινδύνευσαν ζωές, υπήρξαν τραυματισμοί. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος με αυτή την ομάδα, γιατί απλά δεν επιθυμεί κανέναν διάλογο. Τα χειρότερα χθες αποφεύχθηκαν μόνον επειδή πείσθηκαν, ότι η αστυνομική επέμβαση ήταν προ των πυλών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαόπουλος.

Από τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Συγκλήτου απουσίαζε, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού, ο πρύτανης Περικλής Μήτκας, ο οποίος επέστρεψε σήμερα, οπότε και αναμένονται συσκέψεις των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του ΑΠΘ, για να εξεταστεί η κατάσταση και να αποφασισθεί τι μέτρα θα ληφθούν.

Εξάλλου, ο κ. Λαόπουλος είχε επικοινωνία, στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης και καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ανακοίνωση σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα εξέδωσε η ΕΑΑΚ Θεσσαλονίκης, μέλη της οποίας ήταν ανάμεσα σε όσους επιχείρησαν να εισέλθουν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

«Την Πέμπτη, 19/03, θα πραγματοποιούνταν η σύγκλητος του ΑΠΘ, στην οποία φοιτητικοί σύλλογοι, μετά από απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων, θα παρευρίσκονταν ώστε να καταθέσουν τις αποφάσεις τους και να παρέμβουν στη διαδικασία. Παρ' όλα αυτά, για ακόμα μια φορά γίναμε μάρτυρες του ακραίου αυταρχισμού της διοίκησης του πανεπιστημίου. Για ακόμα μία φορά η πόρτα της συγκλήτου ήταν κλειδωμένη και φυλάγονταν από μπράβους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η μαζική παρουσία των φοιτητικών συλλόγων αγνοούνταν επιδεικτικά» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι «απέναντι στη λασπολογία των συστημικών ΜΜΕ που αναπαράγουν τη θυματοποίηση και τα παιχνίδια των πρυτανικών αρχών, απαντάμε ότι το φοιτητικό κίνημα δεν καταστέλλεται και δεν συκοφαντείται».

Οι φοιτητές, που έχουν κάνει την κατάληψη, πρόκειται να συνεδριάσουν αργότερα, μέσα στην ημέρα, για να καθορίσουν τη στάση τους και να αποφασίσουν, αν θα συνεχίσουν την κατάληψη.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr