Κατάληψη ΑΠΘ: Κατέλαβαν την γραμματεία της ΣΘΕ εκεί που φυλάσσονται οι βαθμολογίες & τα δεδομένα χιλιάδων φοιτητών

Κατάληψη ΑΠΘ: Κατέλαβαν την γραμματεία της ΣΘΕ εκεί που φυλάσσονται οι βαθμολογίες & τα δεδομένα χιλιάδων φοιτητών

Κατάληψη στον χώρο της γραμματείας στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ έχουν πραγματοποιήσει άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

H νέα κατάληψη έρχεται ως αντίδραση στην πρωινή αστυνομική επιχείρηση τερματισμού κατάληψης που είχε γίνει σε εργαστήριο του Τμήματος Φαρμακευτικής.


Πρόκειται για πολύ σημαντικό κτίριο, στο οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες φυλάσσονται τα προσωπικά δεδομένα και οι βαθμολογίες χιλιάδων φοιτητών, καθώς και τα διοικητικά και οικονομικά έγγραφα των έξι Τμημάτων της Σχολής.

Από το πρωί εμποδίζεται η είσοδος των υπαλλήλων των Σχολών ενώ η προσέλευση των φοιτητών στο campus γίνεται κανονικά.

«Πληροφορηθήκαμε πριν από λίγο ως πρυτανικό συμβούλιο ότι κάποια άτομα έχουν καταλάβει τον χώρο των γραφείων της Κοσμητείας. Το θεωρώ απαράδεκτο διότι ναι μεν δεν είναι χώρος εκπαίδευσης αλλά είναι χώρος εργασίας και χώρος διοίκησης, όπου υπάρχουν στοιχεία φοιτητών και συναδέλφων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε την κατάσταση κι αυτό που είναι να γίνει θα γίνει», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές κατά της ζωής του, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: «Ζούμε σε Κράτος Δικαίου. Ως πρύτανης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, κι ως απλός Έλληνας πολίτης, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς που εγγυώνται την εφαρμογή των νόμων και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων μας».

Νωρίτερα, το πρωί τερματίστηκε άλλη κατάληψη

Νέα επέμβαση πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης η ΕΛΑΣ, στη Θεσσαλονίκη, για τη «διάλυση» της νέας κατάληψης σε χώρο του ΑΠΘ στην οποία είχαν προχωρήσει αντιεξουσιαστές λίγα 24ωρα μετά την εκκένωση της κατάληψης στο «Στέκι στο Βιολογικό».

Πρόκειται για την κατάληψη που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας πίσω από το κτίριο του Χημικού, περίπου 100 μέτρα από το «Στέκι στο Βιολογικό», όπου την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση δίνοντας τέλος στην 34χρονη κατάληψη.

Δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στους χώρους της νέας κατάληψης στη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, έχουν γίνει 15 συλλήψεις ατόμων που έχουν οδηγηθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Μέσα στον χώρο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πέτρες από τα μπάζα του βιολογικού, στυλιάρια, ασύρματοι και φυλλάδια.

Η συγκεκριμένη κατάληψη αφορούσε ένα μικρό λυόμενο κτίριο μέσα στο οποίο στεγάζεται εργαστήριο.

Η αστυνομία για να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στο χώρο άνοιξε σύμφωνα με πληροφορίες τρύπα, στο πίσω μέρος του κτιρίου, ενώ όλοι οι τοίχοι ήταν βαμμένοι με spray και συνθήματα.

Θεοδωρικάκος: Ασφάλεια και ελευθερία μέσω στο πανεπιστήμιο

Στην επιχείρηση της αστυνομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απελευθέρωσαν το χώρο του τμήματος Χημείας που είχε καταληφθεί από άτομα του περιθωριακού χώρου. Είναι ένα θετικό παράδειγμα. Όπου και όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία, υπάρχει ασφάλεια και άρα ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο που είναι η προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του» τόνισε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Σε ό,τι αφορά το περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, πρόκειται για απροκάλυπτη βία που καταδικάζεται απερίφραστα από όλους. Η Αστυνομία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τους ενόχους, άρα θα πρέπει κανείς να εμβαθύνει με αφορμή αυτό το περιστατικό Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας, το οποίο είναι ευθύνη της πρυτανικής αρχής, θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και κάμερες και συνεργασία με την Αστυνομία όταν χρειάζεται», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr