Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μετέφεραν τον σκελετό της Αμφίπολης

Εδώ και τρεις - τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, το σκελετικό υλικό του ταφικού μνημείου του τύμβου Καστά της Αμφίπολης βρίσκεται στα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης όπου έχει ανατεθεί η μελέτη του σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Μέσα από την ειδική επεξεργασία που θα γίνει σ' αυτούς τους χώρους θα πάρουμε απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ερωτήματα: 'Ηταν άνδρας ή γυναίκα ο νεκρός; Πόσο χρονών ήταν όταν ετάφη; Πόσο ανάστημα είχε; Λίγη υπομονή ακόμα. Τέλος Ιανουαρίου του 2015 θα ξέρουμε.

Που βρισκόταν μέχρι τώρα ο σκελετός τον οποίο ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στο μνημείο του τύμβου Καστά στις 12 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της ανασκαφής υπό την επίβλεψη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Περιστέρη; «Στο Μουσείο Αμφίπολης σε ειδικό σάκο μαζί με τα χώματα που βρέθηκε χωρίς να τον αγγίζει ανθρώπινο χέρι», αναφέρουν στο TheTOC κύκλο του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα αποτελέσματα εντός του Ιανουαρίου


Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr