Φοιτητές του ΑΠΘ παράγουν γνώση που αξιοποιεί η Wikipedia και η Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα

Τη συμβολή τους στον εμπλουτισμό της Wikipedia προσφέρουν οι φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., για τέταρτη συνεχή χρονιά, καθώς στο πλαίσιο του μαθήματος Ιατρικής Εκπαίδευσης εφαρμόζεται μια καινοτόμα μέθοδος διδασκαλίας.

Φοιτητές του Α.Π.Θ. μαθαίνουν να αναλύουν και να εμπλουτίζουν τη Wikipedia. Περισσότερα από 50 άρθρα Ελλήνων φοιτητών του μαθήματος Ιατρικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. έχουν συμπεριληφθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων, την Wikipedia, καθώς στο πλαίσιο της εργασίας των φοιτητών γίνεται μετάφραση ιατρικών λημμάτων στα ελληνικά τα οποία στη συνέχεια ενσωματώνονται στην ελληνική ιατρική ορολογία. Οι φοιτητές σχηματίζουν ομάδες δύο-τριών ατόμων για να δουλέψουν στο ίδιο λήμμα, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα των μεταφρασμένων λημμάτων.

Η προσπάθεια ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του Wikipedia Education Program και αποτελεί σημαντικό σταθμό για τη μελλοντική επέκταση και λειτουργία παρόμοιων προγραμμάτων και σε άλλες σχολές και πανεπιστήμια της Ελλάδας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της εκπαίδευσης. Η παραπάνω προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα χρηστών Wikimedia (Wikimedia Community User Group Greece) και την ελληνική Βικιπαίδεια. 


Αύριο, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 και ώρες 17.00 – 19.00, στο πλαίσιο του μαθήματος, θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. Αναλυτικά:

«Ιατρική εκπαίδευση και Wikipedia» με ομιλητή τον Διαχειριστή της Ελληνικής Wikipedia, Κώστα Σταμπούλη.

«Ιατρικές Εγκυκλοπαίδειες στην εποχή του σημασιολογικού ιστού: το νόημα της DBpedia», με ομιλητή τον Δρ. Χαράλαμπο Μπράτσα, Σύμβουλο της Μονάδας Σημασιολογικού Ιστού του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Open Knowledge Foundation - Greece.

Η πρόσβαση στο μάθημα θα είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους 

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με τις αρχές του wiki. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr