Φοιτητές του ΑΠΘ μεταφέρονται σε ξενοδοχείο ενώ άλλοι παραμένουν εστίες

Φοιτητές του ΑΠΘ μεταφέρονται σε ξενοδοχείο ενώ άλλοι παραμένουν εστίες

Σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης μετακινούνται και θα διαμείνουν για το επόμενο διάστημα αλλοδαποί και ομογενείς φοιτητές, οικότροφοι των πανεπιστημιακών εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό.

Οι φοιτητές μεταφέρονται με δική τους συναίνεση -περί τους τριάντα πέντε ως τώρα έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα- στο πλαίσιο της κρατικής μέριμνας, σε δωμάτια που εξασφάλισε το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), μεταδίδει το ΑΜΠΕ.


Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης με απόφαση και νέας γενικής συνέλευσής του, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ζητά να ακυρωθεί η απόφαση αναστολής λειτουργίας των εστιών του ΑΠΘ. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, την απόφαση στηρίζουν οι σύλλογοι φοιτητών Ιατρικής, Νομικής, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ.

Οι φοιτητές ζητούν να παραμείνουν ανοιχτές οι εστίες και να ικανοποιηθούν αιτήματά τους που σχετίζονται με τη σίτιση, την καθαριότητα, τη διατροφή με συσκευασμένες μερίδες, κ.α.

Επικαλούνται, επίσης, τις υγειονομικές συνέπειες από το κλείσιμο των εστιών και τη φυγή των φοιτητών για τα σπίτια τους στην επαρχία, ή και τις συνέπειες για τους ίδιους, κυρίως όσων είναι δύσκολο να μετακινηθούν, ή όσων εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.

«Μένουμε εδώ μέχρι να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν διαμονή όλων των φοιτητών που είναι αναγκαίο να μείνουν στις εστίες, αλλά και μέτρα για τη δωρεάν μετακίνηση όσων το επιθυμούν» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όλη η ανακοίνωση:

«Με νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 27/3 οι οικότροφοι φοιτητές των εστιών Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Αναλυτικά η απόφαση τους την οποία στηρίζουν και οι σύλλογοι φοιτητών Ιατρικής, Νομικής, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ:

Μένουμε εδώ μέχρι να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν διαμονή όλων των φοιτητών που είναι αναγκαίο να μείνουν στις εστίες αλλά και μέτρα για τη δωρεάν μετακίνηση όσων το επιθυμούν! Κανένας Οικότροφος μόνος του!

Η κυβέρνηση αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία φοιτητών και εργαζομένων στις εστίες από την πανδημία διαλέγει την εύκολη λύση: να αφήσει χιλιάδες εστιακούς σε όλη τη χώρα ξεκρέμαστους. Πρόκειται για φοιτητές που είναι μετανάστες, δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους ή για οικογενειακούς λόγους η εστία είναι η μοναδική τους κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της κυβέρνησης ότι την ίδια ώρα που απαγορεύει την κυκλοφορία, αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση των εστιακών προς τους τόπους καταγωγής τους με κίνδυνο τη διασπορά του ιού. Οι οδηγίες του Υπουργείου για μετακίνηση των φοιτητών δεν κάνουν καμία πρόβλεψη για φοιτητές που είτε είναι εργαζόμενοι- είναι μερικοί από τους deliverάδες και εργαζόμενους στα super market που ειδικά αυτή την περίοδο εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες- είτε ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους στις ευπαθείς ομάδες και επομένως δεν μπορούν παρά να μείνουν στις εστίες. Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα;

Τα περί ατομικής ευθύνης που κλίνει η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους κρύβουν την δική της ευθύνη και των προηγούμενων για την εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας που τώρα είναι διάτρητο μπροστά στον κίνδυνο. Να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού νοσηλευτών, ιατρών και όλων των ειδικοτήτων. Επίταξη τώρα ιδιωτικών υποδομών και μέσων, επιστράτευση και ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Σωματείων των Υγειονομικών.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα! Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν διαμονή όλων των φοιτητών που είναι αναγκαίο να μείνουν στις εστίες αλλά και μέτρα για τη δωρεάν μετακίνηση όσων το επιθυμούν! Κανένας Οικότροφος μόνος του!

Απαιτούμε:

  • Επαρκή καθαριότητα των εστιών και τακτικές απολυμάνσεις. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να συνεχιστεί η λειτουργία των εστιατορίων των εστιών με αυξημένα μέτρα για την ασφάλεια εργαζομένων και φοιτητών. Να δίνεται το φαγητό συσκευασμένο.
  • Να σταματήσει ο εκβιασμός των διοικήσεων για τη διακοπή νερού, ρεύματος, ίντερνετ.
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.
  • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
  • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών.

Ακόμα οι φοιτητές αποφάσισαν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια έξωσης των φοιτητών. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση η διεύθυνση βρήκε ευκαιρία να στείλει τα γνωστά «ραβασάκια» στους φοιτητές. Προσπάθειες για να διώξουν τους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών έχουν κάνει και παλαιότερα! Όπως δεν τους πέρασε τότε, δεν θα τους περάσει ούτε τώρα!

Επίσης για να δυναμώσουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους προχώρησαν στην συγκρότηση αντίστοιχης ομάδας που θα αναλάβει την οργάνωση συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για όποιον εστιακό το χρειάζεται και να τον βοηθούν αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα και δεν μπορεί να βγει από το σπίτι! Σε κάθε κτήριο υπάρχουν μέλη της ομάδας αλληλεγγύης στα οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι φοιτητές έχουν ανάγκη, όσοι θέλουν να στηρίξουν με είδη πρώτης ανάγκης ή όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην ομάδα.

Τέλος, οι φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάθεση των αποφάσεων τους, με ολιγομελή αντιπροσωπεία για να αποφευχθούν συνωστισμοί, στην διεύθυνση των εστιών και στην Πρυτανεία του ΑΠΘ για να πάρουν απαντήσεις σε σχέση με την κατάσταση και τα μέτρα που πρόκειται να παρθούν.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΣΤΙΑ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ!»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr