ΑΠΘ: Κινητοποιήσεις αποφάσισε ο σύλλογος φοιτητών Φαρμακευτικής

ΑΠΘ: Απόφαση Συλλόγου Φοιτητών Φαρμακευτικής

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο φοιτητικός σύλλογος.

Οι φοιτητές αποφάσισαν:

 • Σάββατο 30/11 συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό, 11:00, άγαλμα Βενιζέλου
 • Δευτέρα 2/12 κινητοποίηση στην πρυτανεία για τους μετεγγραφέντες και την άνω λέσχη
 • 5/12 πανεκπαιδευτική πορεία 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου και 19:00  σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων στο Πολυτεχνείο
 • 6/12 φοιτητικό συλλαλητήριο 11:30 με προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο
 • Κινητοποίηση στην πρόεδρο του τμήματος για τα προβλήματα με τη Δ12 και τον εργαστηριακό εξοπλισμό στο τμήμα Φαρμακ. Χημείας. την Παρασκευή 29/11 στις 14.00

Απόφαση Γ.Σ.

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

Ανοιχτό πλαίσιο συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων

Η βάση του πλαισίου είναι το δελτίο τύπου της σύσκεψης συντονισμού των 20 φοιτητικών συλλόγων

Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, ως τώρα, με αποκορύφωμα το μεγάλο  πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο, στις 31/10 και το συλλαλητήριο που ακολούθησε των γεγονότων στην ΑΣΟΕΕ. Η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων, το τελευταίο διάστημα σε Γενικές Συνελεύσεις, μαζικές διεργασίες, οι αγωνιστικές τους αποφάσεις δείχνουν αισιόδοξα το δρόμο αντιπαράθεσης με την πολιτική που χτυπάει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η αισιοδοξία μας αντλείται από τους μεγάλους μαζικούς λαϊκούς αγώνες που γίνονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη γη, στη Χιλή, τη Δημοκρατία του Ισημερινού-Εκουαδόρ, τη Βολιβία.

Ταυτόχρονα με τις ελπιδοφόρες-μαζικές διεργασίες όμως, εντείνεται και πάει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά η καταστολή. Καταγγέλουμε την παραβίαση του ασύλου της ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις καταστολής κατά φοιτητών που μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων τη Δευτέρα αντέδρασαν στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για lock out της σχολής -απόφαση που δεν προέκυπτε από πουθενά- και τις απειλές σε βάρος φοιτητών. Η εγκληματική επιχείρηση της αστυνομίας, που επιτέθηκε στους φοιτητές μέσα στη σχολή με χημικά και ξύλο, είχε αποτέλεσμα συλλήψεις και τραυματισμούς. Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια των μέτρων καταστολής, της τρομοκρατίας απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό και τους φοιτητές από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση που γίνεται στο φοιτητικό και το εργατικό κίνημα είναι ενιαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα εμπόδια που έβαλε στη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων να κηρύσσουν απεργία και το πόρισμα Παρασκευόπουλου που ταύτιζε τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών με εγκληματικές ενέργειες έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ που έφερε κατακαλόκαιρο την κατάργηση του ασύλου και όσον αφορά το εργατικό κίνημα ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση του φακελώματος με το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων αλλά και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων ακόμα και όταν πρόκειται για την κήρυξη απεργίας.

Η ένταση της καταστολής και της επίθεσης στο φοιτητικό και το εργατικό κίνημα είναι κομμάτι της “ατζέντας” των αστικών κομμάτων, μίας “ατζέντας” που υπαγορεύουν τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου. Φαίνεται τώρα, πιο αποκαλυπτικά, το πρόσωπο της ανάπτυξης. Για να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου και να πιαστούν οι στόχοι του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπει σε γύψο το κίνημα. Τα κέρδη τους προϋποθέτουν τσάκισμα των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, περαιτέρω διασύνδεση των ιδρυμάτων με επιχειρήσεις, την ένταση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργείας των Ιδρυμάτων, εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση ήρθε και η εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, ενισχύοντας την πολιτική της διάσπασης των ενιαίων πτυχίων και ρευστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η μπογιά του “θα μπούνε οι ιδιώτες και όλα θα φτιάξουν στα Ιδρύματα” έχει περάσει. Οι ιδιώτες έχουν ήδη μπει για τα καλά στα Ιδρύματα και η κατάσταση έγινε χειρότερη με ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακού εξοπλισμού, με ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, με “κόψε-ράψε” στα προγράμματα σπουδών.

Από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις φαίνεται ότι παράλληλα με την κόντρα στο σχέδιο της κυβέρνησης και της πολιτικής της χρειάζεται να αναδεικνύονται και επιθετικά αιτήματα και διεκδικήσεις γύρω από τα οξυμένα ζητήματα των σχολών μας, της εργασιακής μας προοπτικής, της ανάγκης να μορφωνόμαστε ολόπλευρα, να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια. Ο αγώνας μας θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο μαχητικός όταν προτάξουμε τα επιθετικά αιτήματά μας. Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενωμένοι, συντονισμένοι, περάσουν στην επιθετική διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων. Μπορούμε τώρα να δώσουμε απάντηση στη ΔΑΠ, που πρωτοστατεί στον εκφυλισμό των συλλόγων αλλά και στην κυβέρνηση, που συκοφαντούν τους δίκαιους αγώνες μας, που καλλιεργούν δίπολα ανοιχτών-κλειστών σχολών. Άμεσα πρέπει να απαντήσουμε στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, που θα προετοιμάζουν μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις. Οι διαγραφές των ν+2 φοιτητών έρχονται να εντατικοποιήσουν τους όρους φοίτησης στην κατεύθυνση πειθάρχησης των φοιτητών ώστε να μην αντιστέκονται σε όσα έρχεται να φέρει η κυβέρνηση. Να διατηρήσουμε οξεία αντανακλαστικά για ενδεχόμενη κατάθεση του νομοσχεδίου. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι να ενωθούμε με μια φωνή γύρω από τα: 

 • Όχι στην κατάργηση του ασύλου! Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.
 • Άμεση απόσυρση των άδικων, ανυπόστατων κατηγοριών των συναδέλφων φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.
 • Να γίνουν τώρα δεκτές όλες οι μεταγραφές.
 • Καμία διαγραφή ν+2 φοιτητή-Καμία σκέψη για βάση του 10.
 • Μόνιμο άνοιγμα της άνω λέσχης-Κανένα αντίτιμο για τη σίτιση-Έξω οι εργολαβίες.
 • Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
 • Προγράμματα σπουδών που θα παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις-Χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια-Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές-Ενιαίο πτυχίο, χωρίς κατηγοριοποιήσεις, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
 • Μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Καμία συμμετοχή της χώρας, των νέων, των πανεπιστημίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
 • Έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

       Πιο συγκεκριμένα στο τμήμα μας, με την τελευταία αλλαγή προγράμματος σπουδών αρκετά μαθήματα συγχωνεύτηκαν (ενδεικτικά: η ανόργανη φαρμακευτική χημεία συγχωνεύτηκε με την Γενική Ανόργανη Χημεία του 1ου εξαμήνου, ενώ τα 4 μαθήματα Ξένης Γλώσσας γίνονται πλέον σε 1 μάθημα στο 1ο εξάμηνο). Είναι επίσης ύποπτο το γεγονός ότι όλοι οι καθηγητές διαβεβαιώνουν ότι το πτυχίο αυτό πλέον θα είναι ισχυρότερο από το προηγούμενο αφού θα αναγνωρίζεται ως μάστερ. Είναι ένα μέτρο το οποίο έρχεται να ταιριάξει με τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για πτυχιούχους φαρμακευτικής οι οποίοι θα έχουν περισσότερα προσόντα και όχι ολοκληρωμένη μόρφωση στο αντικείμενο τους, καθιστώντας μας πιο φθηνούς εργαζόμενους.  Μόνιμο πρόβλημα στη σχολή μας είναι οι κάκιστες συνθήκες διδασκαλίας βασικών μαθημάτων κορμού, αφού η δανική αίθουσα Δ12 δεν επαρκεί για τον αριθμό των εισακτέων. §  Eπιπλέον, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις παλαιολιθικές υποδομές των εργαστηρίων, τόσο στο Χημικό όσο και στη Φαρμακευτική, με χαρακτηριστική την απουσία βασικών δομών πυρασφάλειας και εξαερισμού.  Ολοι οι πρωτοετείς φοιτητές καλλούνται με το καλημέρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν εργαστηριακή ποδιά, σπάτουλες και άλλα αναλώσιμα, συντηρώντας ουσιαστικά τα εργαστήρια τα οποία με πρόσχημα την υποχρηματοδότηση δεν αναλαμβάνουν ούτε την αντικατάσταση των σπασμένων ακριβών γυάλινων σκευών, μεταφέροντας το κόστος σε εμάς.

Τέλος, η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει  στο να μην ανανεώνεται ο εργαστηριακός εξοπλισμός, ενώ ολοι οι πρωτοετείς φοιτητές καλλούνται με το καλημέρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν εργαστηριακή ποδιά, σπάτουλες και άλλα αναλώσιμα, συντηρώντας ουσιαστικά τα εργαστήρια τα οποία με πρόσχημα την υποχρηματοδότηση δεν αναλαμβάνουν ούτε την αντικατάσταση των σπασμένων ακριβών γυάλινων σκευών, μεταφέροντας το κόστος σε εμάς.

Απαιτούμε:

 • Σύγχρονο και επαρκή εργαστηριακό εξοπλισμό
 • Άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα
 • Να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές
 • Να δημιουργηθεί εργαστήριο για τους μετεγραφεντες που τώρα πήραν τη μετεγγραφή τους και να πάρουν άμεσα πάσο και βιβλία
 • Καμία διαγραφή ν+2 φοιτητών
 • Να μην πληρώσει κανένας φοιτητής ούτε ευρώ για αναλώσιμα εργαστηρίου. Να διαγραφούν από τις λίστες οι φοιτητές που χρωστούν γυάλινα σκεύη εργαστηρίου. 

Προχωράμε σε: 

 • Σάββατο 30/11 συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό,  11:00, άγαλμα Βενιζέλου
 • Δευτέρα 2/12 κινητοποίηση στην πρυτανεία για τους μετεγγραφέντες και την άνω λέσχη
 • 5/12 πανεκπαιδευτική πορεία 12:00 στο άγαλμα Βενιζέλου και 19:00  σύσκεψη συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων στο Πολυτεχνείο
 • 6/12 φοιτητικό συλλαλητήριο 11:30 με προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο
 • Κινητοποίηση στην πρόεδρο του τμήματος για τα προβλήματα με τη Δ12 και τον εργαστηριακό εξοπλισμό στο τμήμα Φαρμακ. Χημείας. την Παρασκευή 29/11 στις 14.00

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr