Απόφαση Γ.Σ. του Φ.Σ. Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

Απόφαση Γ.Σ. του Φ.Σ. Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

Καταλήψεις Σχολών/Τμημάτων: Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε, χθες, ο φοιτητικός σύλλογος.

Οι φοιτητές αποφάσισαν:

 • Συνέχεια δράσης της Κινηματογραφικής ομάδας Αγγλικού CinemaTEAk
 • Παρασκευή 29/11 προβολή ταινίας και πάρτυ φοιτητικού συλλόγου
 • Κινητοποίηση στον Πρόεδρο στις 29/11 για Κόρπους και τις εκ πληρωμής σημειώσεις, ώστε να ανεβαίνουν στο e learning/ ηλεκτρονικά βιβλία.
 • Σάββατο 30/11 συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό
 • Δευτέρα 2/12 κινητοποίηση στην πρυτανεία για τους μετεγγραφέντες και την άνω λέσχη
 • 5/12 Φοιτητικό Συλλαλητήριο στις 18.00 στο Πολυτεχνείο  και μετά σύσκεψη συντονισμού και φοιτητικών συλλόγων 
 • 5/12 Κοινή Σύσκεψη φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο 
 • 6/12 Φοιτητικό Συλλαλητήριο για Άσυλο ενάντια στη κρατική αναστολή 11.30 προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο
 • Εκδήλωση 6/12 με ομιλήτρια Αυγήτα Έφη, απόφοιτη από τμήμα Αγγλικήε Φιλολογίας και επι χρόνια Μεταφράστρια και Διερμηνέας.
 • Στήριξη στους πρόσφυγες και συλλογή ειδών από την Επιτροπή Αλληλεγγύης
 • Στήριξη σε κινητοποίηση για άνοιγμα άνω Λέσχης και υγειονομικό έλεγχο.
 • 6/12 Κινητοποίηση στις καθηγήτριες υπεύθυνες για Πρακτική για διεκδίκηση της επανεξέτασης του Τεστ Πρακτικής Ιανουαρίου

Απόφαση Γ.Σ.

Ανοιχτό πλαίσιο συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων

Η βάση του πλαισίου είναι το δελτίο τύπου της σύσκεψης συντονισμού των 20 φοιτητικών συλλόγων του Συντονισμού των Γενικών Συνελεύσεων Αρχιτεκτόνων, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Πολιτικών Μηχανικών, Παιδαγωγικού, Μεταπτυχιακών και υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, των Συνελεύσεων Φοιτητών Δασολογίας, Μηχανικών ΔΙΠΑΕ, ΠΑΜΑΚ, με τη στήριξη των Διοικητικών Συμβουλίων Ιταλικού, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού και της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΚΠ και της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτικών Επιστημών

Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, ως τώρα, με αποκορύφωμα το μεγάλο  πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο, στις 31/10 και το συλλαλητήριο που ακολούθησε των γεγονότων στην ΑΣΟΕΕ. Η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων, το τελευταίο διάστημα σε Γενικές Συνελεύσεις, μαζικές διεργασίες, οι αγωνιστικές τους αποφάσεις δείχνουν αισιόδοξα το δρόμο αντιπαράθεσης με την πολιτική που χτυπάει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η αισιοδοξία μας αντλείται από τους μεγάλους μαζικούς λαϊκούς αγώνες που γίνονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη γη, στη Χιλή, τη Δημοκρατία του Ισημερινού-Εκουαδόρ, τη Βολιβία.

Ταυτόχρονα με τις ελπιδοφόρες-μαζικές διεργασίες όμως, εντείνεται και πάει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά η καταστολή. Καταγγέλουμε την παραβίαση του ασύλου της ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις καταστολής κατά φοιτητών που μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων τη Δευτέρα αντέδρασαν στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για lock out της σχολής -απόφαση που δεν προέκυπτε από πουθενά- και τις απειλές σε βάρος φοιτητών. Η εγκληματική επιχείρηση της αστυνομίας, που επιτέθηκε στους φοιτητές μέσα στη σχολή με χημικά και ξύλο, είχε αποτέλεσμα συλλήψεις και τραυματισμούς. Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια των μέτρων καταστολής, της τρομοκρατίας απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό και τους φοιτητές από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση που γίνεται στο φοιτητικό και το εργατικό κίνημα είναι ενιαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα εμπόδια που έβαλε στη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων να κηρύσσουν απεργία και το πόρισμα Παρασκευόπουλου που ταύτιζε τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών με εγκληματικές ενέργειες έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ που έφερε κατακαλόκαιρο την κατάργηση του ασύλου και όσον αφορά το εργατικό κίνημα ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση του φακελώματος με το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων αλλά και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων ακόμα και όταν πρόκειται για την κήρυξη απεργίας.

Η ένταση της καταστολής και της επίθεσης στο φοιτητικό και το εργατικό κίνημα είναι κομμάτι της “ατζέντας” των αστικών κομμάτων, μίας “ατζέντας” που υπαγορεύουν τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου. Φαίνεται τώρα, πιο αποκαλυπτικά, το πρόσωπο της ανάπτυξης. Για να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου και να πιαστούν οι στόχοι του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπει σε γύψο το κίνημα. Τα κέρδη τους προϋποθέτουν τσάκισμα των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, περαιτέρω διασύνδεση των ιδρυμάτων με επιχειρήσεις, την ένταση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργείας των Ιδρυμάτων, εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση ήρθε και η εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, ενισχύοντας την πολιτική της διάσπασης των ενιαίων πτυχίων και ρευστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η μπογιά του “θα μπούνε οι ιδιώτες και όλα θα φτιάξουν στα Ιδρύματα” έχει περάσει. Οι ιδιώτες έχουν ήδη μπει για τα καλά στα Ιδρύματα και η κατάσταση έγινε χειρότερη με ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακού εξοπλισμού, με ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, με “κόψε-ράψε” στα προγράμματα σπουδών.

Από τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις φαίνεται ότι παράλληλα με την κόντρα στο σχέδιο της κυβέρνησης και της πολιτικής της χρειάζεται να αναδεικνύονται και επιθετικά αιτήματα και διεκδικήσεις γύρω από τα οξυμένα ζητήματα των σχολών μας, της εργασιακής μας προοπτικής, της ανάγκης να μορφωνόμαστε ολόπλευρα, να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια. Ο αγώνας μας θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο μαχητικός όταν προτάξουμε τα επιθετικά αιτήματά μας. Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενωμένοι, συντονισμένοι, περάσουν στην επιθετική διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων. Μπορούμε τώρα να δώσουμε απάντηση στη ΔΑΠ, που πρωτοστατεί στον εκφυλισμό των συλλόγων αλλά και στην κυβέρνηση, που συκοφαντούν τους δίκαιους αγώνες μας, που καλλιεργούν δίπολα ανοιχτών-κλειστών σχολών. Άμεσα πρέπει να απαντήσουμε στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, που θα προετοιμάζουν μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις. Οι διαγραφές των ν+2 φοιτητών έρχονται να εντατικοποιήσουν τους όρους φοίτησης στην κατεύθυνση πειθάρχησης των φοιτητών ώστε να μην αντιστέκονται σε όσα έρχεται να φέρει η κυβέρνηση. Να διατηρήσουμε οξεία αντανακλαστικά για ενδεχόμενη κατάθεση του νομοσχεδίου. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι να ενωθούμε με μια φωνή γύρω από τα:

 • Όχι στην κατάργηση του ασύλου! Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.
 • Άμεση απόσυρση των άδικων, ανυπόστατων κατηγοριών των συναδέλφων φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας.
 • Να γίνουν τώρα δεκτές όλες οι μεταγραφές.
 • Καμία διαγραφή ν+2 φοιτητή-Καμία σκέψη για βάση του 10.
 • Μόνιμο άνοιγμα της άνω λέσχης-Κανένα αντίτιμο για τη σίτιση-Έξω οι εργολαβίες.
 • Ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.
 • Προγράμματα σπουδών που θα παρακολουθούν τις επιστημονικές εξελίξεις-Χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια-Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές-Ενιαίο πτυχίο, χωρίς κατηγοριοποιήσεις, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
 • Μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Καμία συμμετοχή της χώρας, των νέων, των πανεπιστημίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
 • Έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Καλούμε στην κλιμάκωση και μαζικοποίηση του φοιτητικού κινήματος ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ για την παιδεία. Όλοι/Όλες στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική πορεία την Κυριακή στις 17/11. 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος συζητώντας στα έτη την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με το κείμενο του συντονισμού των 8 Φοιτητικών Συλλόγων, εξειδίκευσαν ζητήματα που προκύπτουν στο δικό μας τμήμα, και έθεσαν τις διεκδικήσεις τους γύρω από αυτά

Με τα νομοσχέδια για την Παιδεία που έφερε το ένα μετά το άλλο η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βασική γνώμη πετιέται εκτός των πτυχίων μας με μια σειρά από αλλαγές στα Προγράμματα Σπουδών, τα οποία έχουν καταντήσει «μενού» που αλλάζει κάθε εξάμηνο, κάτι που συνέβη και στο δικό μας τμήμα και γίνεται αντιληπτό ειδικά από μεγαλύτερα έτη που δυσκολεύονται να συμπληρώσουν ΕCTS για να πάρουν πτυχίο με μαθήματα που τους ενδιαφέρει. Υπάρχει σημαντική μείωση του καθηγητικού προσωπικού με συνταξιοδότηση 4 καθηγητών χωρίς την πρόσληψη νέων, με αποτέλεσμα το τμήμα να λειτουργεί μόνο με 18 μέλη ΔΕΠ. Έτσι, έχουν μειωθεί οι ώρες διδασκαλίας μαθημάτων που παρέχουν βασική γνώση, ενώ άλλα μαθήματα έχουν αφαιρεθεί τελείως από το πρόγραμμα σπουδών π.χ. Εισαγωγή στον Κινηματογράφο. Γι’ αυτό διεκδικούμε μόνιμη πρόσληψή προσωπικού!! Δεν καλύπτονται όλοι οι τομείς που μπορεί να ενδιαφέρει έναν φοιτητή πχ. Διερμηνεία! Η βασική αυτή γνώση αποσπάται και πουλιέται σε πανάκριβα μεταπτυχιακά, σεμινάρια κτλ. Ενδεικτικά, στο τμήμα  προσφέρονται για μικρό αριθμό φοιτητών τα μεταπτυχιακά: ΔΜΣ στη Γλωσσολογία (2500 χιλ ευρώ, ΔΜΣ στην εκμάθηση και διδασκαλία ξένης Γλώσσας 3000 χιλ ευρώ, ΔΜΣ στις Αγγλικές και Αμερικανικές Σπουδές 2500 χιλ ευρώ, ΔΜΣ στη Γλώσσα, Λογοτεχνία και Ψηφιακά Μέσα στην Εκπαίδευση 3000 χιλ ευρώ, ΔΠΜΣ Διερμηνείας και Μετάφρασης 3000 χιλ ευρώ, ΔΠΜΣ Σπουδές Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού 1500χιλ ευρώ). Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζουν τα διετή, τριετή προγράμματα, βρίσκουν νέους τρόπους να ενισχύσουν την πολυκατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων, όπως η νέα Οδηγία που έφερε μαζί  με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση και εξισώνει παραπέρα τα πτυχία κολλεγίων- Πανεπιστημίων. Έτσι προκύπτουν απόφοιτοι Αγγλικής πολλών «ταχυτήτων» (απόφοιτοι από ΙΕΚ, Κολλέγια και Δημόσια Πανπιστήμια). Αυτό  γίνεται όχημα να παίρνουμε πετσοκομμένη γνώση, τα δικαιώματα όλων α συμπιέζονται προς τα κάτω έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της «αγοράς». Σημαντική είναι η κατάσταση με τα corpus, αφού το τμήμα δεν μεριμνεί να δίνονται δωρεάν βιβλία ( εκτός Norton) και σημειώσεις στους φοιτητές και αναγκαζόμαστε να δίνουμε πάνω από 100 ευρώ ετησίως σε αυτά. Διεκδικούμε λοιπόν να εκτυπώνονται δωρεάν από το Πανεπιστήμιο και να διανέμεται στους φοιτητές. Ταυτόχρονα, το παράδειγμα της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από το προπτυχιακό επίπεδο στο επίσης ξενόγλωσσο τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας, φανερώνει πως η παιδαγωγική επάρκεια βρίσκεται στον αέρα και για το δικό μας τμήμα, καθώς οι φοιτητές δεν γνωρίζουμε αν θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πτυχίου μας. Την ίδια στιγμή προωθούνται ειδικά σεμινάρια απόκτησης της παιδαγωγικής επάρκειας με πανάκριβα δίδακτρα, απλησίαστα για τον φοιτητή. Παράλληλα, η δήλωση μαθημάτων του 3ου και 4ου έτους φαντάζει μαραθώνιος στα μάτια μας, αφού οι φοιτητές δίνουν αγώνα δρόμου να επιλέξουν μαθήματα που θα καλύψουν τις αντίστοιχες κατηγορίες σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών. Τα επιλεγόμενα μαθήματα έχουν «ταβάνια» (όριο αριθμού φοιτητών), η δήλωση τους γίνεται ηλεκτρονικά, υποστηριζόμενη από ένα ηλεκτρονικό σύστημα που «πέφτει» συνεχώς, με αποτέλεσμα να μένουμε εκτός μαθημάτων και να καθυστερούμε στην απόκτηση του πτυχίου μας. Η πρακτική άσκηση των φοιτητών αμείβεται με ψίχουλα των 250 ευρώ για τους μόλις 2 μήνες που διαρκεί ή είναι ακόμα και άμισθη, ενώ πολλοί φοιτητές μένουν εκτός (το τμήμα δέχεται μόνο 100) και καθυστερούν πάλι στην απόκτηση του πτυχίου τους. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης διακόπτεται το επίδομα ανεργίας και αναπηρίας. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία σε πολλούς, αφού επιβαρύνονται οικονομικά και αυτοί και οι οικογένειές τους. Ενδεικτικά από πέρυσι που καταργήθηκε το τεστ πρακτικής Ιανουαρίου οι εισακτέοι στη πρακτική μειώθηκαν επιπλέον μιας και είναι υποχρεωτικό. Ως Σύλλογος Αγγλικής Φιλολογίας υπερασπίζουμε την υποχρεωτική πρακτική άσκηση, την σύνδεση της επιστημονικής θεωρίας με την πράξη.  Οι απαντήσεις που παίρνουμε από τον Πρόεδρο και Κοσμήτορα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά και δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω.  Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιθανόν να καταργηθεί η υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε προπτυχιακό επίπεδο(ήδη πολλοί συμφοιτητές μας αναγκάστηκαν να κάνουν πρακτική απλήρωτοι με δομές εκτός ΕΣΠΑ) και να αναγκαστούμε να αναζητήσουμε την πρακτική επάρκεια σε ιδιωτικές δομές πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ, και σε μεταπτυχιακά που μας υποχρεώνουν την πρακτική άσκηση απλήρωτη επι 1 χρόνο. Ήδη οι φοιτητές 1,2,3 έτους χρειάζεται να παλεύουν από τώρα για την επίλυση του ζητήματος και την αναβάθμιση της πρακτικής τους άσκησης, ώστε να έχουν το δικαίωμά τους εξασφαλισμένο όταν φτάσουν στο 4 έτος. Πέραν αυτού είναι απαράδεκτη στην οποία βρίσκεται η ΠΦ και η Νέα Πτέρυγα μιας και η πρόσβαση είναι δύσκολη για ΑΜΕΑ με αποσπασμένα έδρανα, χαλασμένες πόρτες, υπολειτουργία τεχνολογικών μέσων όπως ο προτζέκτορας της 107 και 112πκ, 01 νπ.

Διεκδικούμε:

 • Άμεση πρόσληψη καθηγητικού προσωπικού στο τμήμα και επικαιροποιημένο Πρόγραμμα σπουδών με όλη την απαραίτητη γνώση για εύρεση δουλειάς στο πτυχίο, με αντιστοίχιση της θεωρίας και της πράξης
 • Έρευνα στο χώρο με σκοπό βελτίωση των όρων ζωής του λαού
 • Δωρεάν σημειώσεις και corpus
 • OXI ΟΡΟΦΕΣ στα μαθήματα!!
 • Αναβάθμιση υποδομών και υλοτεχνικού εξοπλισμού
 • Αύξηση προσφερόμενων υποδομών πρακτικής άσκησης με αύξηση και των εισακτέων σε αυτην στο ύψος του κατώτατου μισθού και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
 • Δωρεάν μεταπτυχιακά σε όλους τους τομείς της Αγγλικής

Μετά από ανοιχτή  συζήτηση με τα έτη προχωράμε σε:

 • Συνέχεια δράσης της Κινηματογραφικής ομάδας Αγγλικού CinemaTEAk
 • Παρασκευή 29/11 προβολή ταινίας και πάρτυ φοιτητικού συλλόγου
 • Κινητοποίηση στον Πρόεδρο στις 29/11 για Κόρπους και τις εκ πληρωμής σημειώσεις, ώστε να ανεβαίνουν στο e learning/ ηλεκτρονικά βιβλία.
 • Σάββατο 30/11 συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό
 • Δευτέρα 2/12 κινητοποίηση στην πρυτανεία για τους μετεγγραφέντες και την άνω λέσχη
 • 5/12 Φοιτητικό Συλλαλητήριο στις 18.00 στο Πολυτεχνείο  και μετά σύσκεψη συντονισμού και φοιτητικών συλλόγων 
 • 5/12 Κοινή Σύσκεψη φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο 
 • 6/12 Φοιτητικό Συλλαλητήριο για Άσυλο ενάντια στη κρατική αναστολή 11.30 προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο
 • Εκδήλωση 6/12 με ομιλήτρια Αυγήτα Έφη, απόφοιτη από τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και επι χρόνια Μεταφράστρια και Διερμηνέας.
 • Στήριξη στους πρόσφυγες και συλλογή ειδών από την Επιτροπή Αλληλεγγύης
 • Στήριξη σε κινητοποίηση για άνοιγμα άνω Λέσχης και υγειονομικό έλεγχο.
 • 6/12 Κινητοποίηση στις καθηγήτριες υπεύθυνες για Πρακτική για διεκδίκηση της επανεξέτασης του Τεστ Πρακτικής Ιανουαρίου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr