Ένταση μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων στο ΑΠΘ

Ένταση μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων στο ΑΠΘ

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Ένταση σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κάνει λόγο για βιαιοπραγία και απειλές εις βάρος εκπροσώπου της. Όπως καταγγέλλει, "τα μέλη των Contra Legem ξεκίνησαν την υβρεολογία τους επιτιθέμενοι λεκτικά σε μέλη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ, ενώ αποκορύφωμα της παραπάνω λεκτικής επίθεσης ήταν η σωματική βία που ασκήθηκε εις βάρος μέλους της ΔΑΠ, το οποίο στριμώχτηκε και κρεμάστηκε στον τοίχο".

Είσαι Πρωτοετής; Μείνετε Συντονισμένοι στα «Φοιτητικά Νέα» καθώς μέσα από την ροή ειδήσεων της αρχικής σελίδας foititikanea.gr θα σας ενημερώσουν για την διαδικασία έκδοσης φοιτητικού πάσου, φοιτητικών συγγραμμάτων, δωρεάν σίτισης, δωρεάν στέγασης, φοιτητικών επιδομάτων, διαδικασία μετεγγραφών κτλ. Συντονίσου στην κεντρική σελίδα ενημέρωσης των φοιτητών στο facebook Φοιτητικά Νέα - Foititikanea.gr για να ενημερώνεσαι για τα σημαντικότερα νέα που σε αφορούν και για όλα τα τελευταία νέα στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom.


Το σχήμα «Contra Legem» που συμμετέχει στην ΕΑΑΚ με ανακοίνωση του κάνει λόγο για "στήσιμο σκηνικού θυματοποίησης" που προωθεί η ΔΑΠ για να συγκαλύψει τις πολιτικές τις θέσεις.

Η καταγγελία της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Νομικής του ΑΠΘ:

«ΑΥΤΟΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ

Σήμερα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής γίναμε αυτόπτεις μάρτυρες μιας σοβαρής περίπτωσης τραμπουκισμού σε βάρος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ από μέλη των ΕΑΑΚ – CONTRA LEGEM. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί ενός ψηφίσματος, τα μέλη των Contra Legem ξεκίνησαν την υβρεολογία τους επιτιθέμενοι λεκτικά σε μέλη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ, ενώ αποκορύφωμα της παραπανω λεκτικής επίθεσης ήταν η σωματική βία που ασκήθηκε εις βάρος μέλους της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, όπου με τη στοχοποίηση από μέλος των ΕΑΑΚ στριμώχτηκε και κρεμάστηκε στον τοίχο, ενώ απειλούνταν για τη σωματική του ακεραιότητα, επειδή κλήθηκε να ηρεμήσει τα μέλη των ΕΑΑΚ.

Ακόμη, όμως και μετά από αυτό το ξέσπασμα των contra legem οι υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ δεν συμφώνησαν στην πρόταση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στις 2 η ώρα αντί στις 12, επιδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την αδιαφορία του για το γεγονός ότι οι φοιτητές οφείλουν να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου μας, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις εις βάρος των μαθημάτων που διεξάγονται παράλληλα.

Ανεξαρτήτως ιδεολογικών πεποιθήσεων, ως ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ εκτιμούμε ότι είναι απαράδεκτη η σημερινή εικόνα του Διοικητικού Συμβουλίου και υποστηρίζουμε τον διάλογο ως τον μοναδικό τρόπο επίλυσης των οποιονδήποτε διαφωνιών. Καλούμε σύσσωμη τη φοιτητική κοινότητα να καταδικάσει το ανεπίτρεπτο αυτό γεγονός και να επιδείξει τον δέοντα σεβασμό στις διαδικασίες και τα όργανα της σχολής.

Τέλος, μας προκαλεί ιδιαίτερη απορία πως γίνεται η ΑΦΠ μια παράταξη ,που επικροτεί και στηρίζει τις γενικές συνελεύσεις, να κατηγορεί την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ότι διακειται αρνητικά προς αυτές και δήθεν φέρνει κώλυμα στη συζήτηση επειδή πρότεινε να αλλάξει η ώρα της Γενικής συνέλευσης από τις 12 στις 2 όπου θα ήταν μαζικότερη η συμμετοχή των φοιτητών σε αυτήν!!».

Ανακοίνωση του σχήματος Conta Legem - ΕΑΑΚ:

Για το ΔΣ της Δευτέρας 4 Νοέμβρη

Τα ετερώνυμα έλκονται στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. Αυτό φάνηκε τη Δευτέρα 4 Νοέμβρη, όπου σε ψήφισμα του Contra Legem για κάλεσμα σε νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 6 και εξ αναβολής την Τρίτη 12 Νοέμβρη, ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις καταψήφισαν την πρότασή μας. Η πρόταση του Contra Legem αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα μήνα, με στόχο να εντάξει το Σύλλογο σε αγωνιστική κατεύθυνση πλάι στους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους που βγαίνουν για πέμπτη εβδομάδα στο δρόμο με καταλήψεις και διαδηλώσεις ενάντια στα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Έρχεται σαν συνέχεια της δυναμικής που έδειξαν οι σύλλογοι και με την πανελλαδική κινητοποίηση στις 31 Οκτώβρη, την οποία δε θεωρούμε ως το κλείσιμο του αγώνα αλλά μια καλή τροφοδότηση για να συνεχίσει αυτός και να κλιμακωθεί. Να κλιμακωθεί πάνω στη λογική που βλέπει συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις κάθε βδομάδα, με ορίζοντα ένα κινηματικό τριήμερο Πολυτεχνείο, όχι με συμβολικό αλλά με αγωνιστικό χαρακτήρα.

Αντίθετα, όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις, από τη ΔΑΠ και την ΑΦΠ, ως την ΠΚΣ και τις ΑΡΔΙΝ-ΣΦΟΙΝΑ όχι απλά δεν υπερψήφισαν αλλά αντιπαρατέθηκαν ευθέως με αυτή τη λογική και κατέθεσαν αντιπαραθετικό ψήφισμα για συνέλευση την επόμενη εβδομάδα, το οποίο αρχικά κατέθεσε η ΠΚΣ, στη συνέχεια προσπάθησαν να καταθέσουν κοινά, τελικά όμως διαφώνησαν στην ώρα (!) και κατέθεσαν δύο διαφορετικά, με αποτέλεσμα να μην περάσει κανένα ψήφισμα.

Οι λόγοι για όλα αυτά είναι εμφανείς για τη ΔΑΠ και την ΑΦΠ, που εδώ και ένα μήνα υπονομεύουν τις συνελεύσεις, πασχίζουν για να μην υπάρξει απαρτία και δε φέρνουν καν τα μέλη τους, καθώς αντιπαρατίθενται με τις Αγωνιστικές κατευθύνσεις του φοιτητικού κινήματος και θέλουν να κρατήσουν το σύλλογο μακριά από την πανελλαδική κίνηση καταλήψεων και πορειών. Ειδικά η ΔΑΠ, ως κυβερνητική νεολαία είναι αυτή που σε δεκάδες σχολές πολεμά τις καταλήψεις και πού δεν έχει διστάσει ακόμα και ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ να ανοίξει κατάληψη στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, που αποφάσισε ο εκεί φοιτητικός σύλλογος. Μάλιστα στην ίδια σχολή έχει ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΜΗΝΥΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ! Οι ρουφιάνοι της ΔΑΠ εξάλλου είχαν πάντα αυτό το ρόλο στους συλλόγους. Όταν στο ΔΣ της Νομικής κατατέθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στο συναγωνιστή και καταγγελίας της ΔΑΠ Αλεξανδρούπολης, η ΔΑΠ Νομικής ΑΡΝΗΘΗΚΕ να το στηρίξει, υπεκφεύγοντας με αστείες τοποθετήσεις περί άγνοιας για τα γεγονότα. Μάλιστα δεν ντραπηκαν να απειλησουν και εμας με μυνησεις την ώρα που το έκαναν ήδη στην Αλεξανδρουπολη γιατί η σχέση της με τους μηχανισμούς του κράτους και τα ΜΑΤ είναι γνωστή. Και φυσικά δεν έχασαν ευκαιρία να στήσουν ένα σκηνικό θυματοποίησης όταν είχαν ήδη εκτεθεί για να στηρίξουν τα παραπάνω.

Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά είναι τουλάχιστον απογοητευτικό για δυνάμεις της αριστεράς, όπως η ΠΚΣ και οι ΑΡΔΙΝ-ΣΦΟΙΝΑ, οι οποίες μέχρι χθες μιλούσαν για κλιμάκωση του αγώνα των συλλόγων, να αρνούνται την προσπάθεια για μια γενική συνέλευση αυτή τη βδομάδα, καλώντας κατευθείαν για το Πολυτεχνείο. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί έχουν προδικάσει ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τις συνελεύσεις της Νομικής, αλλά πολύ περισσότερο γιατί έχουν προδικάσει το κλείσιμο του αγώνα πανελλαδικά! Οι δυνάμεις αυτές είδαν την πανελλαδική ως μια διαμαρτυρία και όχι κίνηση αμφισβήτησης των νομοσχεδίων, γι' αυτό και τώρα κινούνται σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αφήνοντας κενό το χρόνο ως το Πολυτεχνείο και χωρίς να προσπαθούν αν νοηματοδοτήσουν το ίδιο το τριήμερο μέσα από τους αγώνες των φοιτητών στο σήμερα. Γι αυτό και μπορούν να συμφωνούν με τη ΔΑΠ και την ΑΦΠ στον ορισμό της συνέλευσης, καθώς για καμιά από αυτές τις δυνάμεις δεν υπάρχει ανάγκη κινηματικών διεργασιών μέχρι το τριήμερο. Έτσι, η ΔΑΠ βρίσκει ευκαιρία να "παίξει" σε αυτό το παιχνίδι της "λογικής" γύρω από το χρόνο σύγκλισης της συνέλευσης και τελικά με μεθοδεύσεις να καταφέρνει το σκοπό της.

Δε θα τους περάσει! Το Contra Legem καταγγέλει όλη αυτή τη στάση και θα συνεχίσει να παλεύει μαζί με όσο κόσμο θέλει έναν αγωνιστικό και ανατρεπτικό σύλλογο. Δε θα χαρίσουμε τις συνελεύσεις στη ΔΑΠ που οι πρακτικές υπονόμευσης τω συνελεύσεων έχουν φτάσει στο σημείο να καλεί Τακτική Γενική Συνέλευση στις 14 Νοέμβρη για να εξασφαλίσει ως τότε την αδράνεια του Συλλόγου. Οι ίδιες οι πρακτικές της αυτές είναι που θα την ξεσκεπάσουν στα μάτια των φοιτητών ως το πιο χυδαίο σκυλί-φύλακα των αντιδραστικών-αντιλαϊκών πολιτικών στα Πανεπιστήμια.

Εμείς θα καταθέσουμε εκ νέου την πρότασή μας για διεξαγωγή Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και προχωράμε σε συλλογή υπογραφών για να το επιτύχουμε. Η απάντηση των φοιτητών θα πέσει σαν πέλεκυς!

Με «κάρτα εισόδου» η πρόσβαση των φοιτητών στα Πανεπιστήμια - Τι μελετά το Υπουργείο Παιδείας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών