Συμβολική κατάληψη του Τμήματος Εικαστικού του ΑΠΘ

Συμβολική κατάληψη του Τμήματος Εικαστικού του ΑΠΘ

ε αφορμή το νέο Πολυνομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας (Ν. Κεραμέως), την κατάργηση του φοιτητικού ασύλου, το έκδηλο καθεστώς υποχρηματοδότησης -κατακερματισμού της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας που πλέον παρεμποδίζει την ακαδημαϊκή μας πορεία, ο Σύλλογος Εικαστικών αποφάσισε να προβεί από 29/10 έως 1/11, σε συμβολική κατάληψη του Τμήματος Εικαστικού του ΑΠΘ.

Με τη νέα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, να βάζει στο στόχαστρο τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, να περνάει νόμους στα κρυφά και να «αναδιαρθρώνει» την εκπαίδευση, βράδια καλοκαιριού, καλούμαστε να συσπειρωθούμε και να δράσουμε διεκδικώντας τα αυτονόητα. 


Προς μια οξυμένη κατεύθυνση εντατικοποίησης, το υπουργείο εξαγγέλλει επαναφορά της βάσης εισαγωγής, την εισαγωγή διδάκτρων στην πλειονότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και επαναφέρει ανώτατο όριο σπουδών ν+2.

Η κυβέρνηση με την πρόφαση της ασφάλειας από τους ναρκέμπορους (με τις πιάτσες να αυξάνονται συνεχώς εκτός πανεπιστημιακών χώρων) επιτίθεται στο φοιτητικό όλο, καταργώντας το άσυλο, που κατακτήθηκε με αλλεπάλληλο φοιτητικό αγώνα. Πίσω απ όλα αυτά εμφανίζεται η θρασύτατη επίθεση  κατά της ελεύθερης διακύβευσης των ιδεών και η κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων.

Το τμήμα μας βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς υποχρηματοδότησης  και υποστελέχωσης. Έτσι (με την προτροπή από πλευράς υπουργείου εύρεσης τρόπων αυτοχρηματοδότησης)  η ευθύνη της λειτουργίας του μετακυλά στις πλάτες μας. Καλούμαστε να καταβάλουμε υπέρογκα ποσά για να καλύπτουμε ατομικά τις ανάγκες μας  για υλικά και αναλώσιμα που απαιτούνται για την παρακολούθηση των μαθημάτων και την εκπλήρωση των εργασιών. Η συντήρηση των κτηρίων είναι τουλάχιστον ανεπαρκής και οι υποδομές κατεστραμμένες , με αποτέλεσμα  η/ο  μέση/σος  φοιτήτρια/τητής να αναγκάζεται  προκειμένου ο χώρος στον οποίο δουλεύει καθημερινά να είναι όσο το δυνατόν βιώσιμος και λειτουργικός να επομιστεί ρολους απλήρωτου εργάτη του Α.Π.Θ. (επισκευάζοντας  υδραυλικά, κατασκευάζοντας πατάρια, βάφοντας και καθαρίζοντας τα εργαστήρια κλπ).  Τέλος, διαμελισμένοι χωρικά (Σταυρούπολη, Θέρμη Λήδα-Μαρία, Θέρμη Άσυλο) εκτός αστικού ιστού, αναγκαζόμαστε να εκτελούμε πολύωρα και κοστοβόρα δρομολόγια.

Ο σύλλογος φοιτητών διεκδικεί:

  • Κάτω οι νόμοι Γαβρόγλου και Κεραμέως
  • Κάτω τα χέρια απ το άσυλο
  • Όχι στην εξίσωση ιδιωτικών κολλεγίων με δημόσια πανεπιστήμια  
  • Έξω οι εργολαβίες από τα πανεπιστήμια 
  • Άμεση χρηματοδότηση του τμήματος και αποκατάσταση των κτηριακών μονάδων
  • Επαναδρομολόγηση των λεωφορείων του ΑΠΘ
  • Όχι στη μεταφορά του εργαστηρίου γλυπτικής στη Σταυρούπολη 
  • Πλήρη λειτουργία της λέσχης σίτισης στη Θέρμη"

Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Εικαστικού

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr