Το ΑΠΘ στη συμβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας

Το ΑΠΘ στη συμβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας

Ανάμεσα στους «πρωτοπόρους της καινοτομίας» είναι και οι ελληνικοί φορείς: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Gnosis Data Analysis και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε σήμερα 22 εξαιρετικά καινοτόμους φορείς από τους χώρους της επιχειρηματικότητας, των επιχειρηματικών κεφαλαίων, της επιστήμης και της τεχνολογίας στη συμβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας.


Με την εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτουν από την κοινότητα της καινοτομίας και των επιχειρήσεων, τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας θα επιφορτιστούν με την καθοδήγηση της Επιτροπής όσον αφορά στρατηγικές, καθώς και επιχειρησιακές αποφάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) αποτελεί υπηρεσία μιας στάσης για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας με σκοπό τη μετατροπή της επιστήμης σε νέες επιχειρήσεις και την επιτάχυνση της επέκτασης των επιχειρήσεων.

Σε πιλοτική φάση επί του παρόντος, το ΕΣΚ θα γίνει πραγματικότητα από το 2021 στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη» με προτεινόμενο προϋπολογισμό ύψους 10 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης σήμερα προκήρυξη για τις θέσεις των πρώτων διαχειριστών προγραμμάτων του ΕΣΚ, οι οποίοι θα συνεργαστούν στενά με ταχέως εξελισσόμενα τεχνολογικά έργα και θα ανοίξουν πόρτες στο ευρύτερο οικοσύστημα.

Ο κ. Κάρλος Μοέδας, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, δήλωσε: «Με το ΕΣΚ, καλύπτουμε ένα κρίσιμο χρηματοδοτικό κενό στο οικοσύστημα της καινοτομίας και θέτουμε την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας που δημιουργεί αγορές. Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι στο ΕΣΚ θα παρέχουν συμβουλές ορισμένοι από τους πλέον επιτυχημένους φορείς καινοτομίας και επενδυτές της Ευρώπης, και ότι θα προσελκύσουμε ταλαντούχους διαχειριστές προγραμμάτων για την έναρξη της υλοποίησης των έργων.»

Από την αρχή της πιλοτικής φάσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας έχει ήδη χρηματοδοτήσει πάνω από χίλια άκρως καινοτόμα έργα με περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή επιλέγει σήμερα περισσότερα έργα, τα οποία θα λάβουν χρηματοδοτική στήριξη: 149 εκατ. ευρώ για 83 νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού επιτάχυνσης του ΕΣΚ, καθώς και 164 εκατ. ευρώ για 53 έργα στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου Pathfinder του ΕΣΚ. Τα έργα Pathfinder υποστηρίζουν προηγμένες τεχνολογίες από την ερευνητική βάση και ο μηχανισμός επιτάχυνσης υποστηρίζει νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύσσουν και να επεκτείνουν καινοτομίες στο στάδιο στο οποίο να μπορούν να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr