ΑΠΘ: Κατάληψη στο Κτίριο Διοίκησης από φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας

Κατάληψη στο Κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποιεί από το πρωί της Παρασκευής ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλολογίας, με τη συμμετοχή φοιτητών από συλλόγους και άλλων σχολών.

Αίτημα των φοιτητών είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο, αλλά και αυτό που αφορά στις συνενώσεις ιδρυμάτων στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, καλούν τις πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ να καταδικάσουν το νέο σύστημα διορισμών, που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ζητούν επίσης, ελεύθερη είσοδο για όλους τους φοιτητές στη Φοιτητική Λέσχη και στηρίζουν τους εστιακούς φοιτητές, οι οποίοι επειδή έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο -βάσει του κανονισμού- χρόνο διαμονής τους (διάρκεια σπουδών τμήματος συν δύο χρόνια) στις εστίες, έχουν κληθεί να παραδώσουν τα δωμάτια τους. 

«Το προσοντολόγιο που εισάγει το νέο σύστημα διορισμών στην ουσία καταργεί τελείως την αξία των πτυχίων μας και μας εξαναγκάζει να σπουδάζουμε αενάως, μέχρι απλά για να μαζέψουμε περισσότερα προσόντα από τον διπλανό μας. Από την πρυτανεία ζητάμε να βγάλει μια επίσημη ανακοίνωση, η οποία θα καταδικάζει το προσοντολόγιο.

Θέλουμε να δώσουμε και ένα ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο, ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι εδώ, οι εκπαιδευτικοί όπως και οι φοιτητές θέλουν να παλέψουν μαζί ενάντια σε αυτόν τον νόμο και δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χαρά Γκοντίνη, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας.

Ο Σωτήρης Βαβλίακης, επίσης μέλος του Συλλόγου, πρόσθεσε:

«Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα ο αυστηρός και εντατικός έλεγχος στη Φοιτητική Λέσχη, καθώς και το ίδιο το καθεστώς των καρτών σίτισης, το οποίο έχει εισαχθεί από την αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα πολλοί συμφοιτητές μας, οι οποίοι είτε δεν έχουν βγάλει κάρτα σίτισης είτε δεν τη δικαιούνται, να πετιούνται εκτός Λέσχης.

Στη συνέχεια των καταλήψεων των εστιακών φοιτητών τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τις εξώσεις, ζητούμε να διασφαλιστούν οι ανάγκες των φοιτητών και κανένας φοιτητής να μην πεταχθεί έξω από τις εστίες».

Η απόφαση της Γ.Σ. του Φ.Σ. Φιλολογίας (21/3)

"Μετά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου φοιτητών Φιλολογίας, σήμερα υλοποιήθηκε η απόφαση της μαζικής παράστασης στο τμήμα καθηγητών, οι οποίοι μετά από την πίεση του Συλλόγου δεσμεύτηκαν πως θα δημοσιοποιήσουν ανακοίνωση ενάντια στο Προσοντολόγιο.

Αύριο συνεχίζουμε με κατάληψη του κτίριου διοίκησης (Πρυτανεία) από τις 7 το πρωί ως το μεσημέρι, προς πίεση των Πρυτανικών άρχων να δημοσιεύσουν έγγραφη ανακοίνωση ενάντια στα νομοσχέδια που καταστρέφουν την προοπτική μας, καθώς και να εξασφαλισθεί πως κανένας φοιτητής δεν θα πεταχτεί έκτος εστιών!!

Συνεχίζουμε με σπάσιμο του έλεγχου στη Λέσχη του ΑΠΘ!! 

Υλοποιούμε και στηρίζουμε μαζικά τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων!! Είναι ο μοναδικός τρόπος να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια!!"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr