Έφυγε από τη ζωή καθηγητής του ΑΠΘ!

Έφυγε από τη ζωή, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χάρης Σαββόπουλος.

Ο Χάρης Σαββόπουλος δίδασκε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, το παλαιότερο από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το γνωστικό του αντικείμενο ήταν η Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης.

Σπούδασε Πολιτισμιολογία στη Σχολή Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Vies. Bieruta Wroclaw στην Πολωνία και απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Από το 2008 έως το 2011, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Από το 1982 δημοσίευε κριτικές, μελέτες και δοκίμια για την ελληνική και διεθνή σύγχρονη τέχνη στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Άρθρα του, δοκίμια και κριτικές έχουν δημοσιευτεί και στον ξένο περιοδικό Τύπο. Παράλληλα, από το 1984 οργάνωνε εκθέσεις σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συνεργαζόμενος με γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές και εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε μελετήσει τα κονστρουκτιβιστικά κινήματα, τις γεωμετρικές τάσεις της σύγχρονης τέχνης και την ελληνική και διεθνή τέχνη της περιόδου 1980-2000.

Αρθρογραφούσε από το 1980. Άρθρα, μελέτες, και παρουσιάσεις δημοσιεύθηκαν σε Ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Τακτικός συνεργάτης για μεγάλα χρονικά διαστήματα (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Εβδόμη, Ελευθεροτυπία, Αυγή, Το Τέταρτο, Νέμεσις, Αγγελιοφόρος της Κυριακής), δημοσιεύοντας περισσότερα από 350 κριτικά σημειώματα.
Από το 1985 – 2010 μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης.

Διετέλεσε μέλος στο Δ. Σ. πολλών καλλιτεχνικών φορέων και μουσείων.

Έγραψε τα βιβλία:

(2016) Η τέχνη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, Πλέθρον

(2009) Ερμηνείες του πραγματικού, Πλέθρον

(1993) Ζωγραφική ή Έκφραση, Μάτι

Η ανακοίνωση του Τμήματος

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

Τα μέλη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του διακεκριμένου συναδέλφου,

Χαράλαμπου – Χάρη Σαββόπουλου Καθηγητή του ΑΠΘ, ο οποίος τίμησε το Τμήμα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το πολύτιμο ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο.

Ο εκλιπών δίδαξε επί είκοσι και πλέον έτη στο Τμήμα μας και υπηρέτησε με ζήλο την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, οι μελέτες και οι δημοσιεύσεις του καλύπτουν ευρύ φάσμα της Μεταπολεμικής Ελληνικής και Διεθνούς Τέχνης. Οι εργασίες του αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ερευνητές της Σύγχρονης Τέχνης και η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. 

Τιμώντας τη μνήμη του, τα μέλη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αποφάσισαν:

- Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

- Να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στον Τύπο.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Καθηγητής Ξενοφών Σαχίνης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr