330 φοιτητές του ΑΠΘ περιμένουν 1,5 χρόνο να πληρωθούν το ποσό της πρακτικής τους άσκησης - Τι καταγγέλλουν

330 φοιτητές του ΑΠΘ περιμένουν 1,5 χρόνο να πληρωθούν το ποσό της πρακτικής τους άσκησης

Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης: Να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το ποσό της πρακτικής τους άσκησης την οποία ολοκλήρωσαν εδώ και 1,5 ολόκληρο χρόνο αλλά δεν την πληρώθηκαν ζητούν με επιστολή τους στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου αλλά και τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ περίπου 330 φοιτητές Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κάνουν μάλιστα λόγο για «εμπαιγμό» αφού παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις έχουν λάβει κατά καιρούς οι φοιτητές δεν έχουν πληρωθεί ακόμα από το καλοκαίρι του 2017. Το ποσό που δικαιούται ο κάθε φοιτητής και η κάθε φοιτήτρια δεν ξεπερνά τα 120 ευρώ.


*Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της Πρωτοβουλίας Φοιτητών Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

ΘΕΜΑ: «Διευθέτηση ζητήματος πληρωμής αποζημιώσεων της θερινής πρακτικής άσκησης 2017, στα Πανεπιστημιακά Δάση Ταξιάρχη Χαλκιδικής-Περτουλίου Τρικάλων και Δασικών Υπηρεσιών των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης»

Κύριε Γαβρόγλου Κ.,

Είμαστε μια Πρωτοβουλία Φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που εγκρίθηκε από τον Μάιο του 2012 από τη Συνέλευση του Τμήματος, όλοι οι φοιτητές/-ριες οφείλουν να ασκηθούν το θέρος στα Πανεπιστημιακά Δάση (Ταξιάρχης Χαλκιδικής, Περτούλι Τρικάλων) με το πέρας του 4ου, 6ου και 8ου εξαμήνου φοίτησης καθώς και στα Δασαρχεία ή τις λοιπές Δασικές Υπηρεσίες της χώρας, με το πέρας του 8ου εξαμήνου φοίτησης.

Απαιτούμε την άμεση καταβολή των αποζημιώσεών μας για την θερινή πρακτική άσκηση του 2017, όπως ορίζεται:

  1. 1. από το Άρθρο 10 του «Κανονισμού θερινής πρακτικής άσκησης των φοιτητών Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ στα Πανεπιστημιακά Δάση Ταξιάρχη Χαλκιδικής και Περτουλίου Τρικάλων» (Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος ΔΦΠ υπ’ αριθμ. 14/28-4-2017), τον οποίο κανονισμό σας επισυνάπτουμε
  2. 2. από το Άρθρο 12 του Ν.1351/83 (ΦΕΚ Α’ 56).
  3. 3. Από την Δέσμευση Πίστωσης, εγκεκριμένη από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ με αρ. πρωτοκόλλου 4358πε (ΑΔΑ 6ΟΦ446Ψ8ΧΒ-ΠΝΠ), την οποία και σας επισυνάπτουμε.

Πιο συγκεκριμένα, η προαναφερθείσα δέσμευση πίστωσης αναφέρει:

«Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους τριάντα οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων εξήντα επτά ευρώ και εξήντα πέντε λεπτών (38.867,65 €) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Α.Π.Θ. του οικονομικού έτους 2017 για την καταβολή αποζημίωσης (αμοιβής)στους φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος που πραγματοποίησαν την υποχρεωτική πρακτική άσκηση κατά το θέρος του 2017 και την πληρωμή εργοδοτικής εισφοράς 1% σύμφωνα με το υπ’ αρίθ. 4358/24-10-2016 αίτημα του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.» 

Πρόκειται για περίπου 330 φοιτητές, στον καθένα από τους οποίους αντιστοιχεί το εξωφρενικό ποσό των 58,70€ (!) για κάθε μήνα πρακτικής άσκησης. Από την άλλη, καλούμαστε με την άφιξή μας στις εγκαταστάσεις των Πανεπιστημιακών Δασών να καλύψουμε οι ίδιοι το κόστος για την αγορά καθαριστικών, χαρτιών υγείας, σαπουνιών και λοιπών ειδών απαραίτητων για την διατήρηση της υγιεινής των χώρων. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να γίνει ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει στους κοινόχρηστους χώρους των εγκαταστάσεων, ούτε ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση και των πιο συνηθισμένων εκτάκτων περιστατικών (πυρετός, διάστρεμμα), όταν το κοντινότερο φαρμακείο βρίσκεται σε απόσταση 13km και το κοντινότερο Κέντρο Υγείας, σε απόσταση 28km.

Με την πάροδο 1,5 έτους από την πρακτική άσκηση του 2017 και τις αποζημιώσεις ακόμη να βρίσκονται σε εκκρεμότητα , θεωρούμε παράλογο να εγκρίθηκε νωρίτερα η εκταμίευση των αποζημιώσεων για την θερινή πρακτική άσκηση του 2018 (Αρ. απόφασης Z1/139106, ΦΕΚ Β΄ 4262), μόλις 1 μήνα (!) μετά την ολοκλήρωση της (27-09-2018). Οποιαδήποτε δικαιολογία περί αδυναμίας αποπληρωμής των αποζημιώσεων μας, δεν ευσταθεί, διότι το συνολικό ποσό για το θέρος του 2018 ανέρχεται σε 42.318,15 €, δηλαδή σε 3450,5 € παραπάνω από το αντίστοιχο ποσό του 2017.

Ζητούμε τον σεβασμό σας, την τήρηση της νομοθεσίας και των δεσμεύσεων που αναλάβατε απέναντί μας, όπως ακριβώς απαιτείτε από εμάς να τηρούμε όλους τους κανονισμούς και τις υποχρεώσεις που ορίζει το κράτος, για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών μας στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Να σας υπενθυμίσουμε ότι οι υποχρεώσεις δεν λειτουργούν μονόπλευρα.

Αιτούμαστε:

1. Την επίσημη, γραπτή απάντηση, όποιου αρμόδιου για το θέμα, στην παρούσα επιστολή.

2. Την άμεση διευθέτηση του ζητήματος και την δημοσίευση του ΦΕΚ πριν το πέρας της 31/12/2018 και κατά συνέπεια την άμεση καταβολή ολόκληρου του ποσού των αποζημιώσεών μας για το καλοκαίρι του 2017, όπως ακριβώς έγινε και για του 2018.

Σας γνωστοποιούμε ότι η παρούσα επιστολή, μαζί με τα επισυναπτόμενα έγγραφα, θα κοινοποιηθεί ταυτόχρονα με την αποστολή της σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως επίσης και στους αρμόδιους φορείς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πρωτοβουλία Φοιτητών Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr