Νομική ΑΠΘ: Ποιοι φοιτητές θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Πτυχιακή Εξεταστική

Νομική ΑΠΘ: Ποιοι φοιτητές θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Πτυχιακή Εξεταστική

Η Γενική Συνέλευση του σώματος καθηγητών Νομικής, που συνεδρίασε στις 18/12/2018, αποφάσισε την πάγια καθιέρωση πτυχιακής εξεταστικής για τους φοιτητές στους οποίους υπολείπονται 25 ects για τη λήψη του πτυχίου και που δεν έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο εξάμηνο σπουδών.

Η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής του ΑΠΘ: 


«Η γενική συνέλευση του σώματος καθηγητών νομικής, που συνεδρίασε στις 18/12/2018, αποφάσισε την πάγια καθιέρωση πτυχιακής εξεταστικής για τους φοιτητές στους οποίους υπολείπονται 25 ects για τη λήψη του πτυχίου και που δεν έχουν συμπληρώσει το δωδέκατο εξάμηνο σπουδών.

Η απόφαση αυτή ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μας βρίσκει εν μέρει αντίθετους. Αρχικά, θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση που κράτησαν ορισμένοι καθηγητές, και ιδιαίτερα ο τομέας Αστικού, Αστικού Δικονομικού κι Εργατικού Δικαίου, οι οποίοι ήταν κάθετα αντίθετοι στη θέσπιση πτυχιακής εξεταστικής με οποιοδήποτε κριτήριο. Αυτή τους η άκαμπτη στάση οδήγησε στη συμβιβαστική λύση των 25 ects.

Η δική μας πρόταση στο σύλλογο καθηγητών αφορούσε πτυχιακή εξεταστική για όσους τους έμεναν 40 ects για πτυχίο χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό ως προς το χρόνο σπουδών. Η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε αυτούσια από το σώμα των καθηγητών παρά τις θετικές εισηγήσεις της επιτροπής προπτυχιακών σπουδών. Η αυθαίρετη ρύθμιση που θεσπίζει χρονικό περιορισμό στους φοιτητές που υπάγονται σε αυτό το μέτρο αποκλείοντας έτσι μεγάλο αριθμό συμφοιτητών μας δε μας βρίσκει σύμφωνους. Ωστόσο προβληματιζόμαστε καθώς για ακόμη μία φορά οι καθηγητές, παρόλο που έδειχναν να κατανοούν τα αυτονόητα αιτήματά μας, πήραν αποφάσεις αγνοώντας το συμφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πρέπει και αυτοί απ΄την πλευρά τους να δείξουν έμπρακτα τη στήριξη τους στην αναβάθμιση των σπουδών μας, στην οποία και οι ίδιοι διαδραματίζουν καίριο ρόλο. Θα είμαστε εκεί να τους το υπενθυμίζουμε με κάθε τρόπο.

Ωστόσο δε θα μπορούσε να μη σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από το 2015 επιτυγχάνεται με πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η τροποποίηση του κανονισμού σπουδών. Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι εισαχθέντες δηλαδή από το 2015 κι έπειτα, για τους οποίους δεν προβλεπόταν μέχρι σήμερα καμία δυνατότητα εμβόλιμης εξεταστικής, αποκτούν με τη συγκεκριμένη ρύθμιση το δικαίωμα να εξετάζονται επαναληπτικά εφόσον πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια. Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη ρύθμιση ανοίγει την πόρτα και για περαιτέρω τροποποιήσεις του κανονισμού σπουδών, πράγμα για το οποίο ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είμαστε παρόντες και θα το επιδιώξουμε προς όφελος των συμφοιτητών μας.

Βέβαια δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την χαιρέκακη στάση των υπολοίπων παρατάξεων (ΑΦΠ, Contra Legem-EAAK, ΑρΔιν) οι οποίες για άλλη μία φορά προέταξαν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα, πετώντας λάσπη και αρκέστηκαν στο να λοιδορήσουν την προσπάθεια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αυτοί, οι οποίοι ενώ έλαβαν την εξουσιοδότηση να ρυθμίσουν το συγκεκριμένο θέμα μετά την συνέλευση της 17/10, άφησαν ξεκρέμαστους εκατοντάδες φοιτητές καθώς δεν κατάφεραν να πετύχουν καμία από τις μεγαλοστομίες που με τόσο σθένος διακήρυσσαν. Έχουν θράσος να μέμφονται τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δυνάμεις οι οποίες δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν την πτυχιακή εξεταστική για κανένα απολύτως φοιτητή,σπαταλώντας απλά πολύτιμο χρόνο σε ουτοπικές διεκδικήσεις .

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής δεσμευόμαστε ότι θα παραμείνουμε υπεύθυνοι στις διεκδικήσεις του Συλλόγου ενστερνιζόμενοι το άγχος και τους προβληματισμούς των συμφοιτητών μας. Κι όσο για αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο και μιλάνε για ανικανότητα ενώ ήταν αμέτοχοι σε κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης και διεκδικήσεων του Συλλόγου, να τους ενημερώσουμε ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και χωρίς να πετά το μπαλάκι όπως κάνουν οι γνωστοί ευθυνόφοβοι, να μάχεται καθημερινά για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ που επιθυμούμε όλοι.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr