Ποινικές διώξεις στο ΑΠΘ για κατασπατάληση 25 εκατομμυρίων ευρώ

Νέες ποινικές διώξεις στο ΑΠΘ

Λίγες μόλις εβδομάδες από τη δίωξη πρώην πρυτανικών αρχών για τη «σκανδαλώδη» αγορά κτιρίου, προκειμένου να στεγαστούν οι ερευνητικές δραστηριότητες του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, επανέρχεται με νέα δίωξη σε βάρος δυο πρώην πρυτάνεων για την κατασπατάληση 25 εκατομμυρίων ευρώ από την απαλλοτρίωση τμήματος του αγροκτήματος της γεωπονικής σχολής.

Η νέα ποινική δίωξη όπως γράφει η Εφ.Συν. στρέφεται κατά πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ για την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξει του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου.


Μαζί τους διώκονται άλλα έξι άτομα που διετέλεσαν πρόεδροι και αντιπρόεδροι της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου.

Η υπόθεση αφορά στο χρονικό διάστημα 2005-2011 και άρχισε να ερευνάται ύστερα από καταγγελία πανεπιστημιακού καθηγητή της γεωπονικής σχολή του ΑΠΘ που ισχυρίσθηκε ότι από τα 25 εκατομμύρια ευρώ της απαλλοτρίωσης τμήματος του αγροκτήματος της σχολής, κατέληξαν σε αυτήν μόλις τα δύο, αν και προέρχονταν από περιουσιακό της στοιχείο.

Αντιθέτως, τα υπόλοιπα πήγαν στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ και διατέθηκαν σε άσχετες δαπάνες, χωρίς έγκριση της Συγκλήτου και χωρίς διαγωνισμούς, όπως για παράδειγμα στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλανδρας Χαλκιδικής, σε ένα κτίριο για παραπληγικούς κλπ.

Η έρευνα που έγινε από το ΣΔΟΕ και τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης το 2017 κατέληξε πριν λίγο καιρό στο γραφείο του εισαγγελέα διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, με σοβαρές ενδείξεις περί κακοδιαχείρισης και μετά τη δίωξη διαβιβάστηκε σε ανακριτή διαφθορας για τα περαιτέρω. Όπως έγινε γνωστό, η απαλλοτρίωση που έγινε στο αναφερόμενο ως Αγρόκτημα του ΑΠΘ, αφορούσε επέκταση του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνο συνεργασίας ΑΠΘ και Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr