Ο Νάσος Στεφανάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. ο οποίος στα 30 του χρόνια, μετά από ένα σύντομο επαγγελματικό πέρασμα στην Ελλάδα, αποφάσισε να ακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Δανία στο τμήμα πετρελαίου του Πολυτεχνείου της Κοπεγχάγης (DTU). 


Ο Ν. Στεφανάκης σύμφωνα με τα FoititikaNea.gr ανακηρύχτηκε πρόσφατα εκπρόσωπος ενός ιδρύματος που υποστηρίζεται από το Πρίγκιπα Joachim και του Υπουργού Παιδείας της Δανίας, επίσης έχει επιλεχθεί και ως Πρέσβης καλής θελήσεως της νεολαίας της Δανίας (Youth Goodwill Ambassador of Denmark). 


Τα καθήκοντα του Πρεσβευτή μας είναι η υποστήριξη ανταλλαγής φοιτητών, διαπολιτισμικής γνώσης και επαγγελματικών ευκαιριών. Να αναφερθεί πως ως Πρεσβευτές διορίζονται έμπειροι διπλωμάτες και σίγουρα όχι νέοι άνθρωποι που εξακολουθούν να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο.

 

Όπως αναφέρει ο πρόσφατα διορισμένος Πρέσβης Καλής Θελήσεως Νάσος Στεφανάκης στα FoititikaNea.gr‘Είναι μεγάλη μου τιμή και άκρως συναρπαστικό να συμμετέχω σε αυτό το εγχείρημα’.

 

Αμέσως μετά την άφιξη μου αποφάσισα να συμπληρώσω άλλη μια αίτηση: ''Τις πρώτες μέρες που έφτασα στη Δανία ενημερώθηκα για αυτό τον οργανισμό, μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον, έκανα την αίτηση και είμαι πολύ χαρούμενος που με επιλέξανε. Γενικότερα το έργο μου σαν ‘Πρέσβης’ είναι η προώθηση της Δανίας σε φοιτητές και νέους από την Ελλάδα με σκοπό την ανάπτυξη της διαπολιτισμικότητας και επαγγελματικών ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο μέσω της προσωπικής μου εμπειρίας ως μέλος μιας παγκοσμιοποιημένης φοιτητικής κοινότητας.''


Η Δανία, λεγόμενη και ως ‘η πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου’, είναι μια μικρή χώρα, με υψηλό δείκτη μόρφωσης πολιτών, ένα μοναδικό σύστημα υγείας, παγκόσμιο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης και με πολύ υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Στις μεγάλες δανέζικες πολυεθνικές εταιρίες συμπεριλαμβάνονται ο ναυτικός κολοσσός Maersk Group και η κατασκευάστρια παιχνιδιών LEGO. Σύμφωνα με το Οικονομικό Συμβούλιο Εργατικής Απασχόλησης (Denmark’s Economic Council of the Labour Movement, ECLM), Οι δανέζικες εταιρίες μέχρι το 2020 θα έχουν έλλειψη προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 21000 θέσεις. Για το λόγο αυτό αν η Δανία έχει σκοπό να διατηρήσει τη θέση της ως παγκόσμια αναγνωρισμένη χώρα της καινοτομίας, πρέπει να προσελκύσει και να απορροφήσει ταλέντο από το εξωτερικό.

 

350 Πρέσβεις 

Αυτή είναι η αιτία που ορισμένοι φορείς όπως οι ‘Copenhagen Capacity, Wonderful Copenhagen και το Danish Agency for Universities and Internationalization’ ένωσαν της δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το Σώμα Πρέσβεων Καλής θελήσεως νεολαίας (Youth Goodwill Ambassadors Corps), το οποίο απασχολεί περί τους 350 νυν και πρώην ξένους φοιτητές από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 


Με το Σώμα Πρέσβεων Καλής Θελήσεως Νεολαίας ερχόμαστε σε επαφή με ταλέντα από όλο τον κόσμο. Στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, η κινητικότητα ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί ένα τεράστιο εργαλείο για τη διαπολιτισμικότητα, την καινοτομία και τις εξαγωγές. Συνεργαζόμενοι στενά με τους ‘Πρέσβεις’, συνδέουμε τη Δανία με τις χώρες προέλευσης των Πρέσβεων σε πρώτο πρόσωπο, το οποίο ήδη εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα’, λέει ο Δανός Υπουργός Παιδείας Morten Østergaard. 


Όσο για τις σπουδές στη Δανία ο Νάσος και οι συνάδελφοι του ξένοι φοιτητές αναφέρουν την υψηλή ποιότητα ζωής, μεθόδους διδασκαλίας, ακαδημαϊκά πρότυπα των πανεπιστημίων, καθώς και τις επαγγελματικές ευκαιρίες ως τους κύριους λόγους για την απόφασή τους να σπουδάσουν στη συγκεκριμένη χώρα. 

 

Τέλος ο Ν. Στεφανάκης δηλώνει: ''Η Δανία είναι επισήμως η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Κατά τη γνώμη μου, αυτό συμβαίνει διότι οι Δανοί γνωρίζουν πραγματικά πώς να συνεργάζονται με επιτυχία και να πετυχαίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα σαν σύνολο. Ένα καλό παράδειγμα της συγκεκριμένης νοοτροπίας αποτελεί το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας των Δανέζικων και πολυεθνικών εταιριών με τα Πανεπιστήμια της Δανίας κάτι που δε συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι βέβαιο πως η δανέζικη κουλτούρα μπορεί να προσφέρει πρωτοβουλίες και να δραστηριοποιήσει θετικά νέους Έλληνες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr