SOS: Προστατέψτε τους φοιτητές του ΑΠΘ που κινούνται στη γειτονιά της Ροτόντας!

Με μια λιτή αλλά απόλυτα στοχευμένη ανάρτηση, ο «Σύλλογος κατοίκων περιοχής Ροτόντας και φίλων του Μνημείου» αναδεικνύει μέσα από τη σελίδα του το πρόβλημα με τη διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η αστυνομία αδυνατεί να προστατεύσει τους φοιτητές, που είναι το μέλλον αυτής της χώρας.

Αναλυτικά η ανάρτηση/ανακοίνωση του Συλλόγου:

Η Θεσσαλονίκη είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Η πόλη φιλοξενεί περίπου 120.000 φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι συνεισφέρουν μηνιαίως στην πόλη, περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Η κεντρική αρτηρία που διανύουν πεζοί καθημερινά ανά χιλιάδες είναι δίπλα από τη Ροτόντα μνημείο της Unesco, όπου και βρίσκονται συγκεντρωμένα τα καταστήματα φωτοτυπιών τους.

Εδώ και χρόνια αυτά τα νέα παιδιά από όλη την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Ευρώπη, έχουν καθημερινή και πανεύκολη πρόσβαση σε όλα τα ναρκωτικά από πλανόδιους πωλητές οι οποίοι δουλεύουν όλο το 24ωρο και εμπλέκονται ακόμα και σε πράξεις ένοπλης βίας.

Πέρα από τις επιπτώσεις που έχει αυτό το φαινόμενο στο τουρισμό μας, η αστυνομία με τις προσπάθειες της τα τελευταία χρόνια, αδυνατεί να προστατεύσει τα παιδιά αυτά που είναι το μέλλον αυτής της χώρας και ζητούν να μορφωθούν.

Ροτόντα, Μελενίκου και Πανεπιστήμια:

Κάθε νύχτα μοιάζει δύσκολη όταν κινείσαι γύρω από τη Ροτόντα. Οι συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου εδώ και χρόνια, παρά την έντονη αστυνομική παρουσία μετά από τα αλλεπάλληλα κρούσματα και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των καταστηματαρχών, πολλοί από τους οποίους έκλεισαν τα μαγαζιά τους..

Στα αστυνομικά δελτία της περασμένης χρονιάς όπως αναφέρει το parallaximag είναι αμέτρητες οι αναφορές για οργανωμένες επιχειρήσεις και ελέγχους από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Κυρίως νεαροί έως 30 ετών είναι αυτοί που κυκλοφορούν με μικροδέματα κάνναβης και ηρωίνης και μπαίνουν στο στόχαστρο των αστυνομικών είτε για κατοχή είτε για εμπόριο. Μόνο μέσα στο 2017 έγιναν συνολικά 755 συλλήψεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τον Ιανουάριο του 2018 οι συλλήψεις έφτασαν τις 48 στο σύνολο.

Τα πράγματα δείχνουν να αγριεύουν όσο περνά ο καιρός και πλέον το πρόβλημα να μην εντοπίζεται στην πλατεία αλλά να διαχέεται στον πεζρόδρομο από όπου η πρόσβαση στο χώρο του ΑΠΘ είναι εύκολη. Το προηγούμενο διάστημα ένας 25χρονος δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από εμπόρους ναρκωτικών στον πεζόδρομο της Μελενίκου. Ευτυχώς, χειρουργήθηκε άμεσα και βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου, αλλά το συγκεκριμένο συμβάν είναι ενδεικτικό της εμπρηστικής κατάστασης που επικρατεί στη γειτονιά.

Η κατάσταση όταν νυχτώνει είναι ακόμα χειρότερη απέναντι στο Campus όπου τα περιστατικά είναι διαρκή και η επικινδυνότητα λόγω της ερημιάς το βράδυ μεγαλώνει.

«Αρνούμαστε να προσερχόμαστε για μάθημα σε έναν χώρο όπου ”ανθίζει” το εμπόριο ναρκωτικών, γεμάτο χρησιμοποιημένες σύριγγες», έγραφαν τον περασμένο Ιούνιο σε επιστολή τους προς τον Πρύτανη του ΑΠΘ 471 φοιτητές του Πανεπιστημίου. Είχε προηγηθεί ο θάνατος δύο ανθρώπων εντός του campus, πολύ κοντά στο κέντρο μεθαδόνης που λειτουργεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. «Η διακίνηση και χρήση ναρκωτικών αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στο κυλικείο της σχολής, όπως και η παρενόχληση φοιτητών και φοιτητριών από τους εν λόγω παράνομους εμπόρους», αναφερόταν επίσης στην επιστολή.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr