Oι φοιτητές έχουν μείνει χωρίς σίτιση στις εστίες από τις 20 Νοεμβρίου καθώς έληξε -και δεν ανανεώθηκε- η σύμβαση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι φοιτητές των εστιών του ΑΠΘ παρουσίασε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές έχουν μείνει χωρίς σίτιση στις εστίες από τις 20 Νοεμβρίου καθώς έληξε -και δεν ανανεώθηκε- η σύμβαση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) με την εργολήπτρια εταιρεία. 

«Το πρόβλημα με τη σίτιση ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε φοιτητές του 21ου αιώνα», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΟΦΕΘ, Αρχοντία Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Εμείς ερχόμαστε να σπουδάσουμε με όνειρα για το μέλλον μας και αντί γι' αυτά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από εμπόδια, στις σπουδές, στη στέγαση παράλληλα με την αγωνία μας για το εργασιακό μας μέλλον».

ΒΙΝΤΕΟ: Έκαψαν ελληνική σημαία στο ΑΠΘ

Παράλληλα, οι υποδομές των φοιτητικών εστιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ζημιές, που απειλούν την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών. Οι κτηριακές υποδομές μετράνε πολλές δεκαετίες ζωής, ενώ η συντήρηση και ανακαίνισή τους παραμελείται συστηματικά από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Τα συστήματα ύδρευσης και θέρμανσης συχνά δεν λειτουργούν. Μάλιστα, πέρυσι μέσα στο καταχείμωνο οι φοιτητές έμειναν για κάποιες μέρες χωρίς καθόλου θέρμανση. 

Ακόμη, η υγρασία κάνει αισθητή την παρουσία της ρίχνοντας τους σοβάδες από τοίχους και ταβάνια, ενώ οι χώροι υγιεινής είναι απελπιστικοί με μούχλες στα ταβάνια, χαλασμένα τηλέφωνα στις ντουζιέρες. Δεν υπάρχουν πλυντήρια και ο κάθε φοιτητής υποχρεούται να αγοράσει το δικό του. 

Τα ασανσέρ δεν συντηρούνται σωστά με αποτέλεσμα να χαλάνε συνεχώς, μερικά να βρίσκονται εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα ασανσέρ μόνο στην Α' ΦΕΘ, αναγκάζοντας φοιτητές με κινητικά προβλήματα να ανεβαίνουν με τις σκάλες σε οκταόρωφα κτήρια. 

Επιπλέον, κάποια από τα κτήρια διαθέτουν παλιά κουφώματα που μπάζουν και δεν κλειδώνουν. Σε ορισμένους ορόφους κόβεται συχνά το ρεύμα γιατί οι ασφάλειες πέφτουν. Η πυρασφάλεια των κτηρίων είναι ανεπαρκής, γι' αυτό μάλιστα συχνά η γραμματεία επισημαίνει στους  φοιτητές να μην χρησιμοποιούν πολλές ηλεκτρικές συσκευές, γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.  

Ανεπαρκής είναι, επίσης, σύμφωνα με τους φοιτητές, η φύλαξη στις εστίες, με αποτέλεσμα συχνά να σημειώνονται περιστατικά κλοπών.

'Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα, όμως, σύμφωνα με τους φοιτητές, έχει να κάνει με την διαθεσιμότητα των δωματίων, καθώς τα δωμάτια δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν ούτε τις μισές αιτήσεις. Μόνο για φέτος έμειναν εκτός εστιών 222 φοιτητές που έκαναν αίτηση, με αρκετούς απο αυτους να γυρνάνε πίσω στις πόλεις τους και να μην μπορούν να σπουδάσουν. 

Πριν δύο μέρες ο πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Δημήτρης Ζέρβας, δεσμεύτηκε σε συνέντευξη τύπου για την ομαλή λειτουργία των φοιτητικών εστιών, αμέσως μόλις λήξει η κατάληψη των φοιτητών στο κτίριο του Ιδρύματος, ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι και να συνεχιστεί το έργο της διοίκησης. Ο κ.Ζέρβας ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί, προκειμένου να συναφθούν ετήσιες συμβάσεις με εργολαβικές εταιρίες για την συνέχιση των έργων συντήρησης στις εστίες, αλλά και της σίτισης (μαγειρεία και εστιατόρια). 

Στα αιτήματα του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται και η διευθέτηση της εκκρεμότητας των περίπου 200 δικαιούχων φοιτητών που, ενώ πληρούν τα κριτήρια διαμονής στις εστίες, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν εξαιτίας έλλειψης κλινών. Όσοι από αυτούς μπορούν, φιλοξενούνται προσωρινά σε φίλους, ή ακόμη και στα υπερπλήρη δωμάτια των εστιών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις δικαιούχων που χάνουν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν κάποιο δωμάτιο; ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου.

Επ' αόριστον χωρίς ασανσέρ στο ΑΠΘ

βίντεο «voria»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr