Εν μέσω του άγχους των Πανελλαδικών.. επανέρχεται στο προσκήνιο η κατάργησή τους

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Σχολίασε το άρθρο

Πανελλήνιες 2025 Θέματα - Λύσεις

Εν μέσω του άγχους Πανελλαδικών.. το ΠΑΣΟΚ φέρνει στο προσκήνιο την κατάργησή τους

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή. Ενώ χιλιάδες μαθητές βιώνουν το άγχος και την αγωνία των Πανελλαδικών Εξετάσεων – της πιο καθοριστικής, για πολλούς, δοκιμασίας της μέχρι τώρα ζωής τους, κάτω από τεράστια πίεση και με φόντο το άγχος που συνοδεύει κάθε ελληνική οικογένεια σε αυτή τη δοκιμασία – επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της κατάργησης του ίδιου του συστήματος που τώρα περνούν.

Αναμφίβολα, κάθε σοβαρή πρόταση μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης αξίζει να συζητείται. Όμως, η χρονική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη, με γονέα υποψήφιας να σημειώνει στα «Φοιτητικά Νέα»: Είναι σωστό να ανοίγει αυτή η συζήτηση κατάργησης των πανελλαδικών ενώ οι μαθητές δίνουν τον αγώνα τους; Πώς νιώθει ένας 17χρονος όταν, την ίδια στιγμή που πασχίζει να «περάσει στη σχολή που επιθυμεί», διαβάζει ότι ίσως το σύστημα εισαγωγής... πάψει να υπάρχει;

ΠΑΣΟΚ: Ζητά κατάργηση των Πανελλαδικών και θεσμοθέτηση Εθνικού Απολυτηρίου – Πρωτοβουλία για Εθνικό διάλογο στην Παιδεία

Εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ επαναφέρει στο προσκήνιο το πάγιο αίτημά του για δομική αλλαγή στο Λύκειο και αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με επιστολή προς την πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, την Υπουργό Παιδείας και τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων, το κόμμα ζητά σύγκληση ειδικής συνεδρίασης με στόχο την έναρξη Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ αφορά ένα από τα πιο ευαίσθητα και διαχρονικά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας: την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μέσω της καθιέρωσης Εθνικού Απολυτηρίου, το οποίο θα έχει ενιαία και αξιοκρατικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία ενός νέου, αξιόπιστου και δίκαιου μηχανισμού εισαγωγής στα ΑΕΙ, που θα βασίζεται όχι μόνο σε εξετάσεις αλλά που θα συνδυάζει ακαδημαϊκή επάρκεια με αξιοπιστία στη διαδικασία επιλογής.

Οι στόχοι της πρότασης του ΠΑΣΟΚ

Η επιστολή που υπογράφουν οι βουλευτές του κόμματος Αχμέτ Ιλχάν, Νάγια Γρηγοράκου, Ράνια Θρασκιά, Απόστολος Πάνας, Γιώργος Παπανδρέου, Στέφανος Παραστατίδης και Αικατερίνη Σπυριδάκη περιλαμβάνει σαφείς στόχους μεταρρύθμισης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν:

  • Η αποσύνδεση του Λυκείου από τον εξεταστικό χαρακτήρα των Πανελλαδικών.
  • Η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Απολυτηρίου με αυξημένη μορφωτική και αξιολογική αξία.
  • Η αντικατάσταση των πανελλαδικών με ένα νέο, αδιάβλητο αλλά ανθρώπινο και αξιοκρατικό σύστημα εισαγωγής.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η σημερινή κατάσταση υποβαθμίζει τον ρόλο του σχολείου, ενισχύει τη φροντιστηριακή εκπαίδευση, προκαλεί υπέρμετρο άγχος στους μαθητές και εξοβελίζει τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. Η πρόταση της παράταξης στοχεύει σε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με κοινωνική αποδοχή και διακομματική στήριξη, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Πολιτικό και Ιστορικό Υπόβαθρο

Η επιστολή υπενθυμίζει ότι το σημερινό σύστημα εξετάσεων έχει τις ρίζες του το 1964, όταν η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου καθιέρωσε αδιάβλητες Γενικές Εξετάσεις. Από τότε, ενώ όλες οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν την ανάγκη μεταρρύθμισης, καμία δεν προχώρησε αποφασιστικά. Το ΠΑΣΟΚ, όπως σημειώνει, είχε καταθέσει ήδη από το 2012 σχέδιο νόμου για νέο λύκειο και εθνικό απολυτήριο.

Σήμερα, η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση, η οποία έως τώρα δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές. Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη έχει προαναγγείλει τη σύσταση Επιτροπής Σοφών, ενώ ανάλογες εξαγγελίες είχαν γίνει και από τους Κυριάκο Πιερρακάκη και Νίκη Κεραμέως, χωρίς όμως να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Αναλυτικά, το κείμενο της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ 

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για μια δομική αλλαγή αναβάθμισης του Λυκείου και την αναμόρφωση του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όλα τα κόμματα που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας αναγνώρισαν το πρόβλημα και εξήγγειλαν ανάλογες νομοθετικές παρεμβάσεις· αλλά ποτέ δεν έγινε το αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης.

Πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να κινηθούμε αποφασιστικά τώρα, χωρίς άλλη νομοθετική καθυστέρηση, καθώς συνιστά επιτακτική ανάγκη για την εκπαίδευση και την ελληνική κοινωνία.

Η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αποτελεί το θεσμικά αρμόδιο όργανο για την έναρξη ενός Εθνικού Διαλόγου, με συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα οδηγήσει στην αυτονομία του Λυκείου, τη θέσπιση του εθνικού απολυτηρίου και την διαμόρφωση ενός το ίδιο αδιάβλητου αλλά πιο δίκαιου, σύγχρονου, ανθρώπινου και αξιοκρατικού συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για τον λόγο αυτό, σήμερα διαβιβάσαμε με επιστολή μας στον Πρόεδρο της Επιτροπής , την Υπουργό Παιδείας και τα πολιτικά κόμματα, το αίτημά μας για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής, με αποκλειστικό θέμα τον καθορισμό της διαδικασίας και του πλαισίου διεξαγωγής αυτού του Εθνικού Διαλόγου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής που υπογράφουν οι Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας

ΠΡΟΣ

Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Κοινοποίηση:

Υπουργό Παιδείας , Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Κ.Ο Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

ΘΕΜΑ: Αίτημα σύγκλησης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για την έναρξη Εθνικού Διαλόγου για το Νέο Λύκειο, το Εθνικό Απολυτήριο το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από τότε που θεσμοθετήθηκε ένα αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1964 όταν η κυβέρνηση Γεώργιου Παπανδρέου εγκαινίασε μια αδιάβλητη διαδικασία κλήρωσης θεμάτων για τις Γενικές εξετάσεις και μία επίσης αδιάβλητη -μέσω του πρώτου υπερυπολογιστή της εποχής – έκδοση αποτελεσμάτων. Ήταν μια επιβεβλημένη και αναγκαία τομή που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα και ικανοποιούσε μια ζωτική ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας.

Η κατάκτηση αυτή διατηρήθηκε μέχρι σήμερα στη μεγάλη διαδρομή των συστημάτων πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε αυτά ονομάζονταν γενικές, εισαγωγικές πανελλήνιες ή πανελλαδικές εξετάσεις.

Όμως, εδώ και αρκετό καιρό στο δημόσιο λόγο έχει ανοίξει η συζήτηση για μια δομική αλλαγή στο λύκειο που θα κατοχυρώνει τη μορφωτική του αυτοτέλεια, αναβαθμίζοντας το από προγυμναστικό στάδιο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια σε αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα. Η ανάγκη μιας τέτοιας παρέμβασης συνομολογείται από την εκπαιδευτική κοινότητα, τους πανεπιστημιακούς φορείς, το πολιτικά κόμματα.

Ταυτόχρονα, αποτελεί κοινό τόπο για τα περισσότερα κόμματα αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα η αδυναμία του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των καιρών. Συμφωνούμε σχεδόν όλοι πως έχει έρθει η ώρα για μία επόμενη μεγάλη αλλαγή καθώς εντοπίζονται από κοινού τα εξής προβλήματα:

• Η στιγμιαία αξιολόγηση των παιδιών η οποία, πέρα από άδικη, σκληρή και αναξιόπιστη, έχει χαρακτηριστεί έως και απάνθρωπη (βλ. Γ. Μπαμπινιώτη)

• Η υποβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου και η αντιμετώπιση του σχολείου ως πάρεργο με απαξίωση του εκπαιδευτικού του έργου.

• Η ενίσχυση της φροντιστηριακής παιδείας.

• Ο εξοβελισμός της δημιουργικότητας και της ανάπτυξης κριτικής σκέψης.

• Το υπέρμετρο άγχος και πίεση τους μαθητές με επιπτώσεις στην σχολική αλλά και στην προσωπική τους ζωή.

Οι παραπάνω γενικά αποδεκτές διαπιστώσεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη μιας γενναίας τομής για την αναβάθμιση και την αυτονομία του Λυκείου αλλά και την διαμόρφωση ενός το ίδιο αδιάβλητου αλλά πιο δίκαιου, σύγχρονου, ανθρώπινου και αξιοκρατικού συστήματος πρόσβασης.

Το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2012 έχει καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου, ως συμβολή στο δημόσιο διάλογο, τη δική του πρόταση για το Νέο Λύκειο, το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το Εθνικό Απολυτήριο.

Μέχρι και σήμερα τα άλλα κόμματα που είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας αναγνώρισαν το πρόβλημα και εξήγγειλαν ανάλογες νομοθετικές παρεμβάσεις· αλλά ποτέ δεν έγινε το αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης.

Πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να κινηθούμε αποφασιστικά τώρα. Με ανοιχτό, αξιόπιστο, δημοκρατικό διάλογο, με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα οδηγήσει στην αυτονομία του Λυκείου και τη θέσπιση του εθνικού απολυτηρίου χωρίς άλλη νομοθετική καθυστέρηση, καθώς συνιστά επιτακτική ανάγκη για την εκπαίδευση και την ελληνική κοινωνία.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αποτελεί το θεσμικά αρμόδιο όργανο για την έναρξη του Εθνικού Διαλόγου. Για τον λόγο αυτό, σας διαβιβάζουμε το αίτημά μας για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής, με αποκλειστικό θέμα τον καθορισμό της διαδικασίας και του πλαισίου διεξαγωγής του Εθνικού Διαλόγου, όπως τον προτείνουμε.

Οι αιτούντες Βουλευτές

Αχμέτ Ιλχάν

Γρηγοράκου Παναγιώτα (Νάγια)

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Πάνας Απόστολος

Παπανδρέου Γεώργιος

Παραστατίδης Στέφανος

Σπυριδάκη Αικατερίνη».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2025.


Προσθήκη σχολίου...
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.