Η Υπουργός Παιδείας για τις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 - Τι θα αλλάξει μελλοντικά

Η Υπουργός Παιδείας για τις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 - Τι θα αλλάξει μελλοντικά

Πανελλαδικές 2020: Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά και απάντησε σε ερωτήσεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020.

Αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα:


Ποιες αλλαγές σε σχέση με τη φετινή χρονιά θα δουν στις πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές που ξεκινούν τώρα να φοιτούν στη Γ΄ Λυκείου;

Πολιτική μας απόφαση είναι να μην αλλάξουμε τους βασικούς άξονες του προσφάτως ψηφισθέντος συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση για τους μαθητές που εισέρχονται φέτος στη Γ΄ Λυκείου - προκειμένου να μην αναστατώσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα - αλλά να προχωρήσουμε απλώς σε επιμέρους βελτιωτικές κινήσεις με στόχο να διορθώσουμε σημαντικές δυσλειτουργίες του εν λόγω συστήματος. Υλοποιούμε παρεμβάσεις σε τρεις άξονες: 

α. λελογισμένη μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα για τα οποία η κάλυψή της δεν ήταν εφικτή, 

β. μείωση του συντελεστή βαρύτητας της Λογοτεχνίας στο 15% του συνολικού βαθμού του μαθήματος, κατά την ενιαία εξέταση με τη Νεοελληνική Γλώσσα, 

γ. άρση της κατηγοριοποίησης τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων», καθώς η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να «μαντέψουν», κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται.

Ετοιμάζετε και άλλες αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις και από πότε σχεδιάζετε να τις θέσετε σε εφαρμογή; 

Εκτενέστερες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση θα υλοποιηθούν τα προσεχή διδακτικά έτη, χωρίς αιφνιδιασμό και προχειρότητα, μετά από ενδελεχή μελέτη και συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τα πλεονεκτήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως η αδιαβλητότητα και η αξιοπιστία του συστήματος, και να καταπολεμήσουμε τα τρωτά, όπως η αποστήθιση και η αποτύπωση της στιγμής. Η συμπερίληψη - σε κάποιο βαθμό - της επίδοσης των λυκειακών τάξεων στο σύστημα εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα είναι στις σκέψεις μας. Μια επιπλέον αλλαγή που θα επιδιώξουμε αφορά στις βάσεις. Εκπεφρασμένος στόχος μας είναι να καθοριστεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. 

SOS: Για να λαμβάνετε ενημερώση για όλα τα νέα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 πατήστε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2020

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr