Προβλέψεις βάσεων 2019 για κάθε Τμήμα από τον Μαθηματικό - Ερευνητή Στράτο Στρατηγάκη

Προβλέψεις βάσεων 2019 για κάθε Τμήμα από τον Μαθηματικό - Ερευνητή Στράτο Στρατηγάκη

Βάσεις Εκτιμήσεις 2019: Η διαμόρφωση των βάσεων εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τον αριθμό των εισακτέων, τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις επιθυμίες σπουδών των υποψηφίων, όπως εκφράζονται με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων. Οι πρώτοι δύο παράγοντες είναι γνωστοί, ο τρίτος είναι πάντα άγνωστος, αφού μαθαίνουμε τις προτιμήσεις των υποψηφίων μετά την ανακοίνωση των βάσεων. Γι’ αυτό κάθε χρόνο θεωρούμε ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων δεν θα αλλάξουν.

Του Στράτου Στρατηγάκη Μαθηματικού - Ερευνητή


Φέτος αναγκαστικά θα αλλάξουν οι προτιμήσεις γιατί άλλαξαν τα τμήματα. 133 νέα τμήματα έχει το μηχανογραφικό δελτίο εκ των οποίων τα 28 δεν αποτελούν μετεξέλιξη άλλων αλλά είναι εντελώς νέα. Διλήμματα αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους και δεν γνωρίζουμε τι απαντήσεις έδωσαν. Ας δούμε μερικά τέτοια διλήμματα που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά φέτος. Να δηλώσω σχολή μηχανικών που δεν είναι ισότιμη με πολυτεχνική, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα γίνει ισότιμη, αλλά είναι κοντά στο σπίτι μου ή να πάω σε πολυτεχνική μακρύτερα για να είμαι σίγουρος; Να δηλώσω ένα τμήμα από τα νέα ή να πάω μακρύτερα που είμαι σίγουρος ότι το τμήμα έχει καθηγητές και λειτουργεί κανονικά; Ερωτήματα που δεν έχουν μοναδική σωστή απάντηση και σίγουρα ένα μέρος των υποψηφίων απάντησε με τον ένα τρόπο και ένα μέρος των υποψηφίων με τον άλλο τρόπο. Το πλήθος των υποψηφίων που απάντησε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καθορίσει τη ζήτηση για το κάθε τμήμα και συνεπώς τη βάση του.

Όλα αυτά δεν μπορούν να μετρηθούν, συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν και φυσικά δεν υπάρχει κανένα μαθηματικό μοντέλο που να μπορεί να τα προβλέψει.

Η δυσκολία της εκτίμησης της διαμόρφωσης των βάσεων είναι φέτος μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά εμείς, όμως, όπως κάθε χρόνο, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε, όσο περισσότερο είναι εφικτό, όλες τις σχολές του μηχανογραφικού.

Σεβόμενοι την αγωνία των υποψηφίων προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματά τους για τη διαμόρφωση των βάσεων με τη λήξη της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, ώστε να μην επηρεαστεί κανείς από τις δικές μας εκτιμήσεις κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Εκτιμήσεις Βάσεων 2019.

Του Στράτου Στρατηγάκη Μαθηματικού - Ερευνητή στην Ναυτεμπορική

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr