Μετατροπή βαθμών σε μόρια για τις βάσεις 2019

Υπολογισμός Μορίων 2019: Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παραθέτουν παρακάτω τον τύπο υπολογισμού των μορίων και την εφαρμογή που χρειάζονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019 έτσι ώστε να μετατρέψουν τους βαθμούς των μαθημάτων τους σε μόρια.

Τα μόρια που έχει συγκεντρώσει ο κάθε υποψήφιος θα καθορίσουν και σε ποια Σχολή/Τμήμα έχει περάσει μόλις βγουν οι Βάσεις Εισαγωγής (δηλαδή τα μόρια των Τμημάτων). Οι βάσεις συνήθως βγαίνουν τέλη Αυγούστου. Για να ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ για τις βάσεις 2019 μόλις βγουν πατήστε εδώ.

Οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των βαθμών θα πρέπει να μετατρέψουν την βαθμολογία τους σε μόρια με τους δύο παρακάτω τρόπους.

1ος τρόπος

Ο πρώτος τρόπος είναι να μπουν στον ιστότοπο του υπουργείου, markcalc.it.minedu.gov.gr και να υπολογίσουν αμέσως τα μόρια τους ηλεκτρονικά.

2ος τρόπος

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων. Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. 

Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος: 

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, 

όπου Α, Β, Γ, είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, 

όπου Α, Β, Γ, είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, στο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές του αρ. 2 της αριθμ.Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647 Β΄) Υ.Α., για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες. 

Συντονιστείτε αύριο στα «Φοιτητικά Νέα» για να αποκτήσετε πρόσβαση στην επίσημη εφαρμογή υπολογισμού των μορίων σας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών. 

Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζεται με το άρθρο 3 της αριθμ.Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647 Β΄) Υ.Α. σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 2 της αριθμ.Φ.253/142542/Α5/2017 (ΦΕΚ 2995 Β’) Υ.Α. και βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα Αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2019.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr