Οι τελευταίες Εκτιμήσεις των Βάσεων 2019 λίγο πριν τις Βαθμολογίες

Οι τελευταίες Εκτιμήσεις των Βάσεων 2019 λίγο πριν τις Βαθμολογίες

Εκτιμήσεις Βάσεων 2019: Λίγες ώρες απομένουν πλέον για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019 από το Υπουργείο Παιδείας παράγοντας που θα ρυθμίσει καθοριστικά τις Βάσεις 2019. 

Βάσει αυτών των επιδόσεων θα διαμορφωθούν οι φετινές Βάσεις εισαγωγής στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις Βάσεις 2019, φέτος αναμένονται σημαντικές ανατροπές και πτώσεις ακόμα και σε περιζήτητες σχολές.


Με τη Χημεία να πρωταγωνιστεί στα περίφημα μαθήματα της «αποτυχίας» που θα παρασύρουν προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής στο 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές Επιστήμες) και το 3ο (Επιστήμες Υγείας), αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση των βαθμολογιών στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας τοποθετούσαν χθες την ανακοίνωση των βάσεων πιθανώς την Παρασκευή καθώς οι υπηρεσίες του «τρέχουν» για να μην αναγκαστούν να ανακοινώνουν βαθμολογίες την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Είσαι Υποψήφιος Φοιτητής; Πάτησε ΕΔΩ για να μείνεις ενημερωμένος για όλα νέα που θα σε αφορούν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών!

Οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» από τα βαθμολογικά κέντρα αναφέρουν ότι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων μπορεί να πέσει φέτος έως και 2% στη Χημεία, ενώ η επιστημονική Ενωση των χημικών σε στατιστική επεξεργασία των σχετικών στοιχείων που έχει κάνει, εκτιμά ότι τα γραπτά «κάτω από τη βάση» μπορεί να φτάσουν και το 38%. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι στο μάθημα είχαν γράψει «κάτω από τη βάση» περίπου το 25% των υποψηφίων.

Με  μεγάλα ποσοστά αποτυχίας ακολουθεί και η Φυσική όπου επίσης τα θέματα που επελέγησαν φέτος ήταν δύσκολα και κάποια από τα ερωτήματά τους, κατά την Ενωση Ελλήνων Φυσικών, «παραπλανητικά».

Τα παραπάνω φέρνουν μεγάλη πτώση βάσεων στο δεύτερο και το τρίτο επιστημονικό πεδίο, ενώ βαθμολογητές έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» πως είναι δυνατόν η τελευταία Ιατρική της χώρας να πέσει στα 18.200 μόρια. Οι ιατρικές είχαν ρίξει τις βάσεις τους και πέρυσι, με τελευταία αυτή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να ανοίγει τις «πύλες» της στους φοιτητές με 18.451 μόρια.

Λίγο καλύτερα από πέρυσι φαίνεται ότι έγραψαν φέτος οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, ενώ πολύ απαιτητικά ήταν τα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Στα μαθήματα των ανθρωπιστικών σπουδών οι βαθμολογίες αναμένονται φέτος συνολικά καλύτερες από τις αντίστοιχες περυσινές, με εξαίρεση τη Νεοελληνική Γλώσσα και το φετινό θέμα στην Εκθεση που απαιτούσε κριτική σκέψη και φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψήφιους.

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο, όπως αναφέρει ο επιστημονικός αναλυτής των «ΝΕΩΝ» και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» Αντώνης Φλωρόπουλος η κίνηση των βάσεων αναμένεται φέτος ως εξής:

  • 1o Επιστημονικό Πεδίο

Οι βάσεις στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Επιστημών δεν αναμένεται να επιφέρουν μεγάλες εκπλήξεις. Θα δούμε βέβαια κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα αλλά η γενική εικόνα θα είναι παρόμοια με την περσινή. Θα υπάρξει μια τάση ανοδική, στις περισσότερες σχολές η οποία όμως θα κινείται λίγο πάνω από τα περσινά επίπεδα. Οι πρωτοκλασάτες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας κ.λπ. θα κυμανθούν σε επίπεδα υψηλότερα κατά 100-200 μόρια.

  • 2ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο πεδίο αυτό η πτώση θα είναι ευδιάκριτη στην πλειονότητα των Σχολών, αφού δέχεται την πίεση ενός πολύ δυνατού μοχλού συμπίεσης που είναι οι αποδόσεις στο μάθημα της Χημείας κατά πρώτον και στα δύσκολα θέματα στη Φυσική κατά δεύτερον. Στο πεδίο αυτό υπήρχαν πολλά ΤΕΙ στην περιφέρεια που φέτος απορροφήθηκαν από Πανεπιστήμια και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει για τον λόγο αυτό μεγαλύτερη ζήτηση από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που θα ανακόψει κάπως την πολύ μεγαλύτερη πτώση των βάσεων που θα βλέπαμε, αν δεν υπήρχε ο παράγοντας αυτός. Βέβαια θα δούμε τμήματα στην περιφέρεια να υποδέχονται φοιτητές, με βαθμολογίες και κάτω από 8.000 μόρια. Στις υψηλόβαθμες σχολές όπως τα Πολυτεχνεία, Σχολές Φυσικής, Πληροφορικής, Μαθηματικών, κ.λπ. η πτώση των βάσεων θα είναι μικρότερη από την πτώση που θα σημειωθεί σε πολλά νεοσύστατα Πανεπιστήμια που αντικατέστησαν τα ΤΕΙ.

  • 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Και στο πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής θα δούμε κάποια πτώση, όχι όμως στο μέγεθος της πτώσης του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, αφού και εδώ υπάρχουν τα μαθήματα της Χημείας και της Φυσικής με τα απαιτητικά τους θέματα. Τα θέματα της Βιολογίας που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας, ήταν ευκολότερα και συγκρατούν κάπως την πτώση που προκάλεσαν τα άλλα μαθήματα.

Η Ιατρικής Αθήνας είναι πολύ πιθανό να κατεβάσει τον πήχη εισαγωγής κάτω από 19.000 μόρια και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης κάτω από 18.451, που ήταν πέρυσι, να κυμανθεί γύρω στα 18.200 - 18.300 μόρια. Μικρή πτώση αναμένεται στα τμήματα Βιολογίας και πολύ μεγαλύτερη στα τμήματα Χημείας που τα διεκδικούν και οι υποψήφιοι του 2ου Πεδίου θετικών επιστημών.

  • 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στο αποκαλούμενο «Οικονομικό Πεδίο» διατέθηκαν φέτος οι περισσότερες από τις 4.000 θέσεις που δόθηκαν συνολικά και στα 4 Πεδία και υπάρχουν οι περισσότερες σχολές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια.

Τα θέματα δεν είχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα αντίστοιχα του 2018 όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας τους, και επομένως αναμένεται μια σχετική σταθερότητα στις βάσεις, με μικρές αυξομειώσεις.

Επειδή στο Πεδίο αυτό υπάρχουν πολλά τμήματα στην περιφέρεια, συνιστούμε οι υποψήφιοι που θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και στοχεύουν σε κάποια μετεγγραφή, να μελετήσουν πολύ προσεκτικά αν αυτά έχουν αντιστοιχίες με τα τμήματα στην πόλη που θέλουν να μετεγγραφούν.

Αυτό βέβαια πρέπει να προσεχθεί και από τους υποψηφίους των άλλων Επιστημονικών Πεδίων, ώστε να δώσουν την κατάλληλη θέση στις προτιμήσεις τους. Οι Σχολές Αξιωματικών, Αστυφυλάκων, Πυροσβεστικού, Λιμενικού, λόγω της βέβαιης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν, θα αυξήσουν λίγο τα όρια εισαγωγής, όπως άλλωστε θα συμβεί και σε κάποια Παιδαγωγικά Τμήματα που είναι προσβάσιμα από όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Εκτιμήσεις Βάσεων 2019.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr