Διαδικασίες υποβολής Μηχανογραφικών 10%

Διαδικασίες υποβολής Μηχανογραφικών για τους υποψήφιους 10%

Μηχανογραφικό 2019: Μηχανογραφικό δελτίο (2019) μπορούν να υποβάλουν επίσης όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2017 ή 2018, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.

Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. 


Προσοχή: Αν θέλεις και εσύ να ενημερώνεσαι ΠΡΩΤΟΣ για κάθε νέα ανάρτηση που αφορά τις Πανελλήνιες, Μηχανογραφικό, Συμβουλές, Εκτιμήσεις Βάσεων, Αποτελέσματα Πανελλαδικών πατήστε εδώ.

Μηχανογραφικό 10% (ΓΕΛ)

Για υποψηφίους ημερήσιων ΓΕΛ 2017 ή 2018 για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να προσέρχονται για να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ και κατά προτίμηση στο ημερήσιο ΓΕΛ που είναι πλησιέστερο στην κατοικία τους ή στο Λύκειο αποφοίτησής τους. Για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17 Α΄), οι υποψήφιοι του 2017 διεκδικούν το 40% των θέσεων και οι υποψήφιοι του 2018 διεκδικούν το 60% των θέσεων εισακτέων.

Όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Μαρτίου είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση με τα ΓΕΛ, και  τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, μετά την ανακοίνωση των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ προσέρχονται στο Λύκειό τους, ώστε να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, εφόσον το επιθυμούν, και εφόσον το δικαιούνται, όσοι δηλαδή είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2017 ή το 2018. 

ΓΕΛ: Μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση το 2019)

1. Δικαιούχοι υποβολής Μ.Δ. ΓΕΛ για το 10% των θέσεων.

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο για το 10% έχουν οι  υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2017 ή το 2018, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι υποψήφιοι είχαν συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 ή του 2018 δεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι φέτος για το 10% των θέσεων. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους ανωτέρω υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, θα γίνεται σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.

Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Μαρτίου είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση και  τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, μετά την ανακοίνωση των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ προσέρχονται στο Λύκειό τους, ώστε να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, εφόσον το επιθυμούν, και εφόσον το δικαιούνται, όσοι δηλαδή είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2017 ή το 2018. 

Υπενθυμίζεται ότι για το 10% των θέσεων υπάρχουν δύο ξεχωριστά Μ.Δ.

- ένα για τους υποψηφίους έτους 2017 με 5 επιστημονικά πεδία και 

- ένα για τους υποψηφίους έτους 2018 με 4 επιστημονικά πεδία (ίδιο με τους φετινούς υποψηφίους του 2019).

2. Δικαιολογητικά για τον κωδικό ασφαλείας

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ για το 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο και τη Βεβαίωση συμμετοχής έτους 2017 ή 2018.

Σε κάθε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

3. Επιλογή προτιμήσεων για τους υποψηφίους ΓΕΛ (για το 10%).

Υπενθυμίζεται ότι για το 10% των θέσεων υπάρχουν δύο ξεχωριστά Μ.Δ.

- ένα για τους υποψηφίους έτους 2017 με 5 επιστημονικά πεδία (δείτε το εδώ) και 

- ένα για τους υποψηφίους έτους 2018 με 4 επιστημονικά πεδία (δείτε το εδώ) (ίδιο με τους φετινούς υποψηφίους του 2019). 

Περισσότερες πληροφορίες: στην Εγκύκλιο Μηχανογραφικών ΓΕΛ (2019)

Μηχανογραφικό 10% (ΕΠΑΛ)

Για υποψηφίους (ημερήσιων ΕΠΑΛ ετών 2017 ή 2018) για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να προσέρχονται για να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΕΠΑΛ και κατά προτίμηση στο ημερήσιο ΕΠΑΛ που είναι πλησιέστερο στην κατοικία τους.  

Ειδικότερα, οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που είναι κάτοχοι Βεβαίωσης συμμετοχής έτους 2017 ή 2018 (για το 10%) ή όσοι συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις 2019 των ΕΠΑΛ  εντάσσονται σε ειδική κατηγορία υποψηφίων. Οι υποψήφιοι αυτοί, πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειο βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι. Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ’ αυτόν, από Δήμο των ανωτέρω Νομών. Μετά τον έλεγχο της ανωτέρω βεβαίωσης, χαρακτηρίζονται από τον Διευθυντή του Λυκείου ως ειδική κατηγορία.

ΕΠΑΛ: Μηχανογραφικό δελτίο ΕΠΑΛ για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση το 2019).

1. Δικαιούχοι υποβολής Μ.Δ. ΕΠΑΛ για το 10% των θέσεων.

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο για το 10% έχουν οι  υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ το 2017 ή το 2018, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι υποψήφιοι είχαν συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις το 2017 ή το 2018, δεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι φέτος για το 10% των θέσεων. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους ανωτέρω υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, θα γίνεται σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους. Για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της περιπτ. γ της παρ. 12 του άρθρου 100 του Ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄), «Ειδικά για εισαγωγή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. που έχουν συμμετάσχει κατά τα δύο προηγούμενα έτη στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίου ΕΠΑ.Λ. και υποβάλλουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση, θα διεκδικήσουν ενιαία τις θέσεις εισαγωγής του 10% στο σύνολο των Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων των Πανεπιστημίων στα οποία έχουν πρόσβαση τα ΕΠΑ.Λ.»

Όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Μαρτίου είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση και  τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, μετά την ανακοίνωση των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων  προσέρχονται στο Λύκειό τους, ώστε να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, εφόσον το επιθυμούν, και εφόσον το δικαιούνται, όσοι δηλαδή είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ το 2017 ή το 2018.

2. Δικαιολογητικά για τον κωδικό ασφαλείας

Οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ για το 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους κατά περίπτωση την αστυνομική ταυτότητα/ διαβατήριο και τη Βεβαίωση συμμετοχής έτους 2017 ή 2018.

Σε κάθε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή. 

3. Επιλογή προτιμήσεων για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ (για το 10%).

Για το 10% των ΕΠΑΛ υπάρχει ένα ενιαίο έντυπο Μ.Δ. έτους 2019 (δείτε το εδώ). Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ για το 10% των θέσεων, δικαιούνται να υποβάλουν Μ.Δ. που αντιστοιχεί στον τομέα τους, σύμφωνα με την αντιστοιχία των Τομέων των ΕΠΑ.Λ. του ν. 4386/2016 (Α΄83) με τους Τομείς των ΕΠΑ.Λ. του ν. 4186/2013 (Α΄193) καθώς και με τους Τομείς/Κλάδους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που προβλέπεται σε άλλες σχετικές νομοθετικές διατάξεις παρελθόντων ετών, όπως καθορίστηκε με την Φ.153/79899/Α5 Υ.Α. (ΦΕΚ 1904/Β΄/2019 και Διορθ. Σφαλμ. ΦΕΚ 1940/Β΄/2019) για τις ανάγκες των διαδικασιών πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ..

Περισσότερες πληροφορίες: στην Εγκύκλιο Μηχανογραφικών ΕΠΑΛ (2019)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr