Νεότερες Εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2018 λίγο πριν τα αποτελέσματα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Νεότερες Εκτιμήσεις Βάσεων 2018 λίγο πριν τα αποτελέσματα

Βάσεις Εκτιμήσεις 2018: Λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις οι έμπειροι εκπαιδευτικοί Π. Κούσης και Αχ. Λιάβαρας "ακτινογραφούν" τις βάσεις. Οι υπολογισμοί τους έγιναν μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρων.

Ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να γίνει το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, το «Εθνος» παρουσιάζει τις τελευταίες εκτιμήσεις ειδικών για το πού θα πάνε οι βάσεις σε 50 σχολές όλων των πεδίων. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν μετά και την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, από τους εκπαιδευτικούς Παναγιώτη Κούση και Αχιλλέα Λιάβαρη έμπειρους καθηγητές κεντρικών φροντιστηρίων της Αθήνας.

Φέτος το εισιτήριο για τοος υποψήφιους δασκάλους και νηπιαγωγούς θα είναι ακριβότερο κατά 2.000 μόρια.

Οι εκτιμήσεις τους έλαβαν υπόψη τον αριθμό των υποψηφίων τις προσφερόμενες θέσεις, τις επιδόσεις των υποψηφίων όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας καθώς και τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Οσο για τον σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση των βάσεων που είναι η σειρά προτίμησης θεωρήθηκε ότι δεν παρουσιάζει αξιόλογες διαφορές από πέρυσι.

Ασφαλής πρόβλεψη για τις βάσεις του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν μπορεί να γίνει, αφού δεν έχουμε στοιχεία για το προηγούμενο έτος Εκτιμάται όμως με κάθε επιφύλαξη ότι οι βάσεις θα είναι χαμαλότερες από τις βάσεις των αντίστοιχων σχολών της Αθήνας και του Πειραιά κατά 200-300 μόρια

Οι σχολές Εκπαίδευσης αναμένεται να εκτοξεύσουν τις βάσεις πολύ προς τα πάνω αφού η πρόσβαση σε αυτές γίνεται από όλα τα επιστημονικά πεδία, που φέτος από πέντε μειώθηκαν στα τέσσερα. Ετσι, δεν πρόκειται να δούμε υποψήφιους δάσκαλους και νηπιαγωγούς με βαθμολογίες κοντά στα ιο.οοο μόρια, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος το... εισιτήριο αναμένεται να είναι ακριβότερο τουλάχιστον κατά 2.000 μόρια.

Ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια η Ιατρική Σχολή της Αθήνας αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της για υποψήφιους με λιγότερα από 19 000 μόρια.

Για να λάβετε πρώτοι ενημερωτικό μήνυμα για τα αποτελέσματα των βάσεων 2018 και όλα τα τελευταία νέα πατήστε εδώ.

Ανθρωπιστικές Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Τα μαθηματα αυξημένης βαρύτητας είναι τα Αρχαία Προσανατολισμού και η Ιστορία Προσανατολισμού. 

To μάθημα της Ιστορίας δυσκόλεψε περισσότερο τους υποψηφίους, γιατί εκτός από τη συνηθισμένη αποστήθιση απαιτούσε και κάποια κριτική ικανότητα που έπρεπε να διαθέτουν οι υποψήφιοι. Ο βαθμός δυσκολίας και οι επιδόσεις των υποψηφίων στα άλλα μαθήματα ήταν στα περσινά επίπεδα και δεν αναμένουμε εκπλήξεις στη μετακίνηση των βάσεων. Αυτές θα είναι παρόμοιες με τις περσινές, με μικρές αυξομειώσεις, και πιθανόν να δούμε μια μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως στη Νομική, στις Σχολές Ψυχολογίας, στις Σχολές MME κ.λπ.

Στα Παιδαγωγικά Τμήματα η άνοδος των βάσεων θα είναι μεγάλη και μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τα 2.500 μόρια. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων θα καλυφθεί από το 1ο Πεδίο, όπου παραδοσιακά υπάρχει και η μεγαλύτερη ζήτηση.

Τεχνολογικές και Θετικές Επιστήμες 

Η μεγαλυτερη πτώση των βάσεων θα υπάρξει στο Πεδίο αυτό, όπου ανήκουν όλες σχεδόν οι θετικές σχολές, όπως τα Πολυτεχνεία, οι φυσικομαθηματικές, οι στρατιωτικές και πολλές άλλες. Πτώση θα σημειωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού και πέρυσι η πτώση ήταν πολύ μεγάλη. 

Οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, στη Φυσική και στη Χημεία θα ωθήσουν τις βάσεις προς τα κάτω. Τη μείωσή τους θα προκαλέσουν, επίσης, τόσο η αύξηση των θέσεων όσο και η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε για τους μελλοντικούς υποψηφίους ότι δεν αρκεί μόνο το διάβασμα στην τελευταία τάξη, αλλά πρέπει οι μαθητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μελετούν σε όλες τις προηγούμενες τάξεις. Επισημαίνουμε για παράδειγμα, ότι φέτος τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού απαιτούσαν γνώσεις από προηγούμενες τάξεις, αφού έπρεπε να γνωρίζουν βασικά στοιχεία όχι μόνο Αλγεβρας αλλά και Γεωμετρίας προηγούμενων τάξεων.

Επιστήμες Υγείας και Ζωής

Στο πεδίο αυτό εντάσσονται οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, οι Σχολές Βιολογίας κ.λπ, που αποτελούν το όνειρο πολλών αριστούχων μαθητών. Η πρόσβαση σε αυτές είναι πολύ δύσκολη γιατί οι προσφερόμενες θέσεις είναι λίγες και ο συναγωνισμός μεγάλος. Τα θέματα που δόθηκαν φέτος στη Βιολογία Προσανατολισμού, στη Χημεία Προσανατολισμού και στη Φυσική είχαν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις και θα προκαλέσουν μια μικρή μετακίνηση των βάσεων προς τα κάτω. Η πτώση θα είναι λίγο μεγαλύτερη στις υψηλές βαθμολογίες και λιγότερο ορατή στις μεσαίες βαθμολογίες.

Είναι πολύ πιθανό να δούμε την Ιατρική Αθήνας που πέρυσι απαιτούσε 19.131 μόρια, να είναι λίγο πιο κάτω από τα 19.000 μόρια. Οι σχολές, όμως, που είναι κοινές με το 2ο Πεδίο, όπως για παράδειγμα οι γεωπονικές, χημείας κ.λπ, θα καλυφθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους υποψηφίους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου που έχουν καλύτερες βαθμολογίες.

Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής 

Τα μαθηματα που δίνουν τα περισσότερα μόρια στο Πεδίο αυτό είναι τα Μαθηματικά Προσανατολισμού και το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. 

Οι επιδόσεις των υποψηφίων όπως αυτές ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, στα Μαθηματικά Προσανατολισμού είναι περίπου στα περσινά επίπεδα ενώ στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το ποσοστό των αριστούχων με βαθμολογίες 18-20 σχεδόν διπλασιάστηκε (από 11,6% έγινε φέτος 21,82%). 

Στις μεσαίες βαθμολογίες έχουμε περίπου τις ίδιες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα. Οι βάσεις φέτος θα είναι στα περσινά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες βαθμολογίες και μικρές αυξήσεις στις υψηλές. 

Στις αστυνομικές και πυροσβεστικές σχολές αναμένουμε χαλαρή αύξηση που δεν θα ξεπερνά τα 200 μόρια.

Για να δείτε ΠΡΩΤΟΙ τα Αποτελέσματα των Βάσεων 2018, πατήστε ΕΔΩ.