Πανελλήνιες Βιολογία Προσανατολισμού (2018): Αντιδράσεις για τα θέματα

Πέρασαν δύο ημέρες από την εξέταση του μαθήματος Βιολογία Προσανατολισμού των Πανελλαδικών Εξετάσεων (ΓΕΛ) 2018 και οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις δεν έχουν ακόμα σταματήσει.

Μάλιστα, σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με τις ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Βιολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2018, όπου αναφέρει τα εξής:

Η Επιτροπή Παιδείας της Πανελλήνιας 'Ενωσης Βιοεπιστημόνων ανακοίνωσε στις 19/6/2018 ενδεικτικές απαντήσεις στα Θέματα Βιολογίας (Θετικού Προσανατολισμού και Γενικής Παιδείας) στηριζόμενη αποκλειστικά στην διδακτέα ύλη των δύο σχολικών εγχειριδίων, προκειμένου να συμβάλλει υπεύθυνα και στο μέτρο τον δυνατού στην μείωση τον άγχους των εξεταζομένων, γονέων και εκπαιδευτικών.

Οφείλουμε να τονίσουμε, πως οι μοναδικοί Θεσμικοί υπεύθυνοι για τις απαντήσεις στα Θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι το Υπουργείο Παιδείας, η Κ.Ε.Ε. και τα βαθμολογικά κέντρα ανά την χώρα. Οι όποιες απορίες ή ενστάσεις, επί των απαντήσεων ή ενδεχόμενων ασαφειών των ερωτημάτων, οφείλουν να έχουν αποδέκτες τους προαναφερόμενους φορείς.

Η Π.Ε.Β. δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο στην όλη διαδικασία και δεν μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να υποδείξει απαντήσεις στους θεσμικούς φορείς ή να τους αντικαταστήσει στο ρόλο τους. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Της Πανελλήνιας 'Ενωσης Βιοεπιστημόνων

Ο βιολόγος Γιώργος Κοσμίδης με επιστολή του σχολιάζει τα εξεταζόμενα θέματα και διαπιστώνει ασάφειες και παραλείψεις και ζητά επίσημη τοποθέτηση των αρμόδιων αρχών πριν τη βαθμολόγηση των τετραδίων στο μάθημα αυτό.

Προβληματισμός για θέματα της βιολογίας προσανατολισμού 

Καλησπέρα σας,

αναμένω σχεδόν 48 ώρες τώρα μια υπεύθυνη τοποθέτηση σχετικά με τη βαθμολόγηση των απαντήσεων στα θέματα Βιολογίας Ο.Π. Όχι μόνο δε βλέπω αντίδραση αλλά με μεγάλη έκπληξη είδα ότι η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, ο καθ'ύλην αρμόδιος για να στηλιτεύσει και να απαιτήσει ορθότητα, τόσο σε απαντήσεις όσο και σε διορθώσεις, εξέδωσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο με απάθεια τουλάχιστον, αν όχι αδιαφορία, αναφέρει ότι στο Α4 σωστή απάντηση είναι το α και ότι "Ομοίως αυξημένη πιθανότητα εμφανίζεται και στην περίπτωση γ" και για να το αποτελειώσει σήμερα κατέβασε το αρχείο και άφησε μόνο το α. Δηλαδή σε ένα πολλαπλής επιλογής ένας μαθητής πρέπει να γράψει τη σωστή απάντηση, τις σωστές απαντήσεις ή τις εν δυνάμη σωστές απαντήσεις; (Επίσης  πόσες απαντήσεις μπορεί να αναρτήσει κάποιος (σχετικός ή άσχετος) παίζοντας με την ψυχραιμία, τα νεύρα και την υπομονή χιλιάδων μαθητών;)

Επίσης στο Γ3 τελικά ποια θα είναι η σωστή απάντηση σύμφωνα με την ΚΕΕ; Το θέμα ρητά αναφέρει "ποιο από τα δύο αντιβιοτικά" και οι περισσότεροι μαθητές προσέγγισαν το θέμα όπως στην άσκηση 12 του σχολικού βιβλίο αναφέροντας διαδοχικά και τα δύο αντιβιοτικά. Να προσθέσω εδώ ότι και πάλι η ΠΕΒ φάνηκε κατώτερη  των υψηλών προσδοκιών,  που η ίδια μας έχει συνηθήσει, αναφέροντας ορθά κοφτά τα εξής:  "Θα χρησιμοποιηθεί η τετρακυκλίνη". Περισσότερο πρόχειρη, μονοδιάστατη και σε πλήρη ρήξη με το σχολικό απάντηση δε θα μπορούσα να φανταστώ.

Σταματώ εδώ χωρίς να είναι μόνο αυτά τα ζητήματα αλλά αυτά είναι τα πιο άμεσα και ουσιώδη.

Υ.Γ.1: Ασάφεια υπήρχε και στο Β4, πουθενά δεν υπήρχε αναφορά στο να μη ληφθεί υπόψη η περίπτωση μετάλλαξης. Όσοι το έλαβαν υπόψη πήραν κάτι ή απλά έχασαν χρόνο και ηρεμία και φυσικά και το αντίθετο.

Υ.Γ.2: Στο Δ1.γ. η λέξη "δώσετε" ήταν καλά μελετημένη; Είναι μια λέξη που εμφανίζεται στο σχολικό; Έστω στα θέματα των πανελλαδικών σε προηγούμενα χρόνια που το μάθημα εξετάζεται με τη μορφή αυτή; Ο μαθητής έπρεπε απλώς να γράψει την πατρική γενειά ή να πραγματοποιήσει τις διασταυρώσεις;

Με τιμή και βαθιά ανησυχία,
Κοσμίδης Γιώργος, Βιολόγος.

 

Πανελλήνιες 2018 (Αποτελέσματα): Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες και που

Αποτελέσματα Πανελλαδικών 2018: Αν θέλετε να ενημερωθείτε ΠΡΩΤΟΙ για τα Αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2018, πατήστε ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλαδικές 2018

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr