Βάσεις 2017: Πεδία με 9.500 υποψηφίους εκτός ΑΕΙ και χαμηλόβαθμες σχολές με αύξηση 4.000 μορίων

Βάσεις Αποτελέσματα 2017: Ποιοι παράγοντες επηρέασαν τις βάσεις φέτος και ποιο το "κατώφλι" εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο.

Οι πανελλήνιες 2017 ολοκληρώθηκαν, ομαλά και χωρίς παρατράγουδα, η επεξεργασια των βάσεων επίσης, η ανακοίνωση των βάσεων ολοκληρώθηκε χτες με έγκαιρο (νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά) και έγκυρο τρόπο και πλέον μπήκε τέλος στην αγωνία χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους.

Στις δυσκολίες; Τα θέματα στα Μαθηματικά Προσανατολισμού που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, με συνέπεια να πέσουν πολύ οι βάσεις στις σχολές σε 2ο και 5ο επιστημονικό Πεδίο. Στις εκπλήξεις; Η έκρηξη της ζήτησης στα Παιδαγωγικά που εκτόξευσε κατά πολύ τις βάσεις τους, όπως αναμενόταν.

Στα συμπεράσματα ανά Πεδίο:

1ο πεδίο: Πάνω από 9.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός Γ' θμιας

Οι βάσεις των σχολών του 1ου πεδίου παρουσίασαν τις μικρότερες "αναταράξεις", αφού οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν παρόμοιες με πέρυσι. Για παράδειγμα, είδαμε πτώση 30 μορίων στην Αθήνα, άνοδο 106 μορίων στην Κομοτηνή, άνοδο 15 μορίων στη Θεσσαλονίκη. Παρόμοια κινήθηκαν οι βάσεις και στα τμήματα Ψυχολογίας, με μικρή άνοδο από 32 μέχρι 150 μόρια. Το κατώφλι εισαγωγής σε πανεπιστημιακά τμήματα διαμορφώθηκε στα 10.964 μόρια, στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης και 10.872 στο ΤΕΙ Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα. Οι 9.480 υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών που συγκέντρωσαν λιγότερα από 10.000 μόρια έμειναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός αν κάποιοι από αυτούς εισήχθησαν σε σχολές που απαιτούσαν την εξέταση σε ειδικό μάθημα.

2ο πεδίο: Χαμηλόβαθμες σχολές με αύξηση 4.000 μορίων

Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, που αποτελούν την πιο περιζήτητη σχολή του πεδίου παρουσίασαν πτώση στις βάσεις τους σχεδόν σε όλες τις πόλεις, από 212 μόρια στο ΕΜΠ μέχρι 420 στην Ξάνθη. Οι Αρχιτεκτονικές σχολές παρουσίασαν μείωση των βάσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και μεγάλη αύξηση στις υπόλοιπες πόλεις, γιατί φέτος διαγωνίστηκαν περισσότεροι υποψήφιοι στο σχέδιο. Μοναδική εξαίρεση στην Κρήτη που είχαμε άνοδο 98 μορίων. Παρόμοια εικόνα και στους Μηχανολόγους Μηχανικούς. Οι Πολιτικοί Μηχανικοί είχαν μεγαλύτερη πτώση που κυμάνθηκε από 334 μόρια μέχρι 603, γιατί οι υποψήφιοι που τους προτιμούν, μειώνονται λόγω των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. Στα τμήματα Μαθηματικών η πτώση είναι παρόμοια. Τα Μαθηματικά Προσανατολισμού κατά κύριο λόγο και η Χημεία έφεραν την πτώση των βάσεων. Στην "ουρά" των βάσεων του πεδίου είχαμε μεγάλη άνοδο στις βάσεις που άγγιξε και τα 4.000 μόρια. Πρόκειται για χαμηλόβαθμες σχολές που φέτος εξορθολόγισαν τη βάση τους.

3ο πεδίο: Έκπληξη τα τμήματα Χημείας

Οι Ιατρικές σχολές διατήρησαν και φέτος την "αίγλη" τους, λόγω της ελαφράς μείωσης των εισακτέων. Στην Αθήνα η βάση ανέβηκε 80 μόρια και στην Αλεξανδρούπολη 65. Τα τμήματα Χημείας, που φέτος εντάχθηκαν για πρώτη φορά και στο 3ο πεδίο είδαν τη βάση τους να εκτοξεύεται από 972 μέχρι 2.154 μόρια. Άνοδος παορυσιάστηκε και στα τμήματα Νοσηλευτικής των ΤΕΙ, έως και 459 μόρια.

4ο πεδίο: Θεαματική ζήτηση για μία θέση στα Παιδαγωγικά

Στα Παιδαγωγικά είχαμε έκρηξη της ζήτησης φέτος. Ο αριθμός των υποψηφίων που επέλεξαν να εξεταστούν και σε 5ο μάθημα, για να έχουν δικαίωμα να δηλώσουν τα παιδαγωγικά ήταν διπλάσιος από τον περσινό. Αυτό ήταν το καθοριστικό γεγονός που έφερε τη μεγάλη άνοδο των βάσεων. Το τμήμα Νηπιαγωγών της Αθήνας σημείωσε άνοδο 875 μορίων, 1.419 στην Πάτρα και 1.692 μόρια στη Ρόδο. Στους δασκάλους η άνοδος ήταν από 245 μόρια μέχρι 1.286. Η μεγάλη αύξηση της ζήτησης δείχνει ότι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την αυτονομία του 4ου πεδίου ήταν βιαστική.

5ο πεδίο: Βουτιά έως και 1.500 μόρια σε περιζήτητα τμήματα

Στα τμήματα Οικονομικών η πτώση των βάσεων ήταν πολύ μεγάλη ακόμη και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που παραδοσιακά κρατούν τις βάσεις υψηλότερα. Ακόμη και το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας είναι το τμήμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις των υποψηφίων και ακόμη και αυτό είδε τη βάση του να μειώνεται κατά 158 μόρια. Η πτώση των βάσεων ήταν από 754 μέχρι 1.489 μόρια. Κύριος υπεύθυνος για την πτώση ήταν οι πολύ χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Αποτελέσματα Βάσεων 2017: Δείτε στα Foititikanea.gr σε ποια Σχολή έχετε περάσει!

της Μίκας Κοντορούση - news247.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr