Έρευνα για την διαμόρφωση των Βάσεων 2017

Εκτιμήσεις Βάσεων 2017: Μεγάλη πτώση των βάσεων στο 5ο πεδίο, η οποία σε κάποια τμήματα μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια, εντυπωσιακή άνοδο στις παιδαγωγικές σχολές του 4ου πεδίου, μικρές αυξομειώσεις στις επιστήμες υγείας στο 3ο πεδίο και στις σχολές του 1ου πεδίου, σημαντική άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές και πτώση των βάσεων στο 2ο πεδίο καταγράφονται στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Είσαι Υποψήφιος Φοιτητής; Δες πρώτος τα Αποτελέσματα των Βάσεων 2017 ΕΔΩ.

Στην έρευνα του εκπαιδευτικού αναλυτή Στρατή Στρατηγάκη, που δημοσιεύουν οι «Ειδήσεις» παρουσιάζονται για πρώτη φορά η διαμόρφωση των βάσεων για το 2017 και οι εκτιμήσεις για τη διακύμανση των μορίων ανά σχολή.

Ο κ. Στρατηγάκης εξηγεί ότι η διαμόρφωση των βάσεων 2017 εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και την προτίμηση σπουδών που εκφράζεται στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

«Αυτός ο τελευταίος παράγοντας παραμένει άγνωστος, αφού τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε με την ανακοίνωση των βάσεων. Τις περισσότερες φορές οι εκπλήξεις στη διαμόρφωση των βάσεων οφείλονται στη μαζική μεταστροφή των προτιμήσεων των υποψηφίων που οφείλεται σε κάποια φήμη για την αξία κάποιοι πτυχίου», σημειώνει.

Μόρια 2017: Πόσοι υποψήφιοι πήραν κάτω από 10.000 μόρια

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, οι αλλαγές που έγιναν από φέτος στο σύστημα εισαγωγής, δηλαδή η ένταξη πολλών τμημάτων και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο, με σκοπό να μειωθεί η μεγάλη ζήτηση για τις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, δυσχεραίνουν την εκτίμηση των βάσεων. «Αυτή η αλλαγή αντιβαίνει στη βασική αρχή αυτού του εξεταστικού συστήματος που ήταν όλοι οι υποψήφιοι που διεκδικούν θέση στο ίδιο τμήμα να έχουν μόρια που υπολογίζονται από την ίδια τετράδα μαθημάτων. Έτσι, φέτος έχουμε 150 τμήματα που ανήκουν σε περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία, που δηλώνονται, δηλαδή, από μαθητές που έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα. Αυτό δυσχεραίνει αρκετά την εκτίμηση της βάσης τους», αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης.

Δείτε αναλυτικά:

Δείτε ΕΔΩ τις τελευταίες Εκτιμήσεις για τις Βάσεις Εισαγωγής 2017

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr