Debate για τις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές Debate για τις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές

Debate για τις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι «μάχες των αμφιθεάτρων» μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων τις ημέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές θεωρούνταν «ομηρικές». Για εβδομάδες, ακόμα και μήνες τα πανεπιστήμια ζούσαν στο ρυθμό των φοιτητικών εκλογών. Τα πολιτικά κόμματα πάντα θεωρούσαν ως «βαρόμετρο» τις εκλογές των φοιτητών, των νέων ανθρώπων, του πιο δυναμικού κομματιού της κοινωνίας. 

Τα χρόνια πέρασαν και από τις δεκαετίες του 1980, 1990 και 2000 φθάσαμε στο σήμερα. Σήμερα όμως, το ενδιαφέρον είναι το ίδιο; Οι φοιτητές ως ενεργοί πολίτες ασχολούνται με τα κοινά, μέσα από τη συμμετοχή τους στην ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων;


Ο Σάκης Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ο Μιχάλης Κατερίνης - Λινάρδος, μέλος της γραμματείας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στο Real.gr για την επερχόμενη «μάχη των αμφιθεάτρων», το αν υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον και μαζική συμμετοχή από τους απλούς φοιτητές, για το αν υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο στην ψήφο των φοιτητών, το μέλλον της ΕΦΕΕ και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. 

Στις 13 Μαΐου οι φοιτητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ καλούνται στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα όργανα διοίκησης. Υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από τους απλούς φοιτητές, καθώς τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται πτώση στη συμμετοχή. 

Μιχάλης Κατερίνης - Λινάρδος: Οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι οι πρώτες που θα αναδείξουν εκπροσώπους για τα όργανα συνδιοίκησης μετά από τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου. Επιπλέον, έρχονται λίγο μετά από μια μεγάλη ανατροπή, με ανοιχτό το ερώτημα για μία νέα αλλαγή του Πανεπιστημίου. Προφανώς, τα τελευταία χρόνια και με ευθύνη των μνημονιακών παρατάξεων, οι εκλογές έχουν χάσει στα μάτια πολλών φοιτητών τα πολιτικά τους χαρακτηριστικά, ωστόσο σήμερα υπάρχουν περισσότερο από ποτέ οι προϋποθέσεις για να τις ξαναδούμε ως μια πολιτική διαδικασία που θα αφορά όλο τον φοιτητικό κόσμο.

Σάκης Ιωαννίδης: Η αντίληψη που αναφέρετε, δυστυχώς καλλιεργείται από κάποιους, με το πρόσχημα πως η συμμετοχή είναι χαμηλή. Αν ωστόσο ανατρέξετε στα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, θα δείτε πως σταθερά, κάθε χρόνο, στις φοιτητικές εκλογές συμμετέχουν πάνω από 100.000 φοιτητές σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρόκειται λοιπόν για μια τεράστια δημοκρατική διαδικασία, στην οποία συμμετέχει σχεδόν το 60% των ενεργών φοιτητών και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη εδώ και 28 χρόνια, με ποσοστά που κυμαίνονται σταθερά πάνω από 40%. Τα νούμερα αυτά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση. Πρόκειται για μια ισχυρή σφυγμομέτρηση των απόψεων των νέων ανθρώπων της χώρας. 

Η επερχόμενη εκλογική μάχη είναι η πρώτη μετά την αλλαγή κυβέρνησης της 25ης Ιανουαρίου. Υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο στην ψήφο των φοιτητών, καθώς τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δεν συμβαδίζουν κατ’ανάγκη και με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. 

Σάκης Ιωαννίδης: Κάθε χρόνο υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο αλλά αυτό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με την καθημερινότητα στα ιδρύματα. Φέτος κυριαρχεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας αλλά και εν γένει η αντιμετώπιση της Παιδείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το κορυφαίο ζήτημα είναι η ουσιαστικά κατάργηση των πιστωτικών μονάδων που εξασφαλίζουν την αντιστοιχία των ελληνικών πτυχίων με αυτά του εξωτερικού. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο σχεδιασμό της, το grexit των ελληνικών πτυχίων από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ιδρύματα, θα είναι αναπόφευκτο. Θα κινδυνεύσει η θέση όσων θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus και ταυτόχρονα οι Έλληνες φοιτητές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην προσπάθεια τους να μπουν σε μεταπτυχιακά του εξωτερικού. Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, να κάνουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δέσμια ιδεοληψιών και δυναμικών μειοψηφιών. Αυτό δε μπορούμε να το επιστρέψουμε. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. 

Μεταπτυχιακά, προγράμματα Erasmus, ηλεκτρονική γραμματεία, κατάργηση του ασύλου, ιδιωτική χρηματοδότηση και πανεπιστημιακή αστυνομία, είναι μόνο λίγες από τις προτάσεις μας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταστούν μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας της κοινωνίας και της χώρας. Ο δρόμος της βελτίωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι ο δρόμος της εξωστρέφειας, της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και την αγορά εργασίας. Είναι ο δρόμος της αριστείας. Αυτόν υπερασπιζόμαστε εδώ και τόσες δεκαετίες ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. 

Μιχάλης Κατερίνης - Λινάρδος: Υπό το δικό μας πρίσμα, μέσω των σχημάτων της Αριστερής Ενότητας, το να πολιτικοποιήσουμε τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών σημαίνει να θέσουμε και συγκεκριμένα ερωτήματα, μετά και την τομή της 25ης Ιανουαρίου. Η ανατροπή που συντελέστηκε και η καταδίκη των μνημονιακών πολιτικών ιδιαίτερα από τη νέα γενιά οφείλει να σημαίνει και την καταδίκη των μνημονιακών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ μέσα στα ιδρύματα, όπως σε ένα βαθμό ήδη έχει συμβεί, αλλά πολύ περισσότερο μια νέα ανατροπή μέσα στον φοιτητικό χώρο απέναντι στην μνημονιακή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και με συστατικό στοιχείο την συμμετοχή των ίδιων τον φοιτητών. 

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ βρίσκεται από το 1996 σε αδράνεια. Μπορεί τελικά κάποια στιγμή να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων για την αναγέννηση του φοιτητικού κινήματος;

Μιχάλης Κατερίνης - Λινάρδος: Η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ είναι πάγια θέση της Αριστερής Ενότητας, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει μία τομή σε σχέση με την ανασυγκρότηση του Φοιτητικού Κινήματος, την επαναφορά του πολιτικού διαλόγου και την εκ νέου νοηματοδότηση των φοιτητικών εκλογών. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης των δυνάμεων που έχουν βασιστεί στην αποπολιτικοποίηση και τον εκφυλισμό, το γιατί αδυνατεί να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα αυτό δεν αφορά καταρχήν, τη συνεννόηση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, αλλά το πως στις ίδιες τις συλλογικές διαδικασίες τους, οι φοιτητές θα συζητήσουν και θα παλέψουν για την δυνατότητα συλλογικής έκφρασής τους.

Σάκης Ιωαννίδης: Η ΕΦΕΕ ως θεσμός είναι παροπλισμένη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Από τη δική μας πλευρά πιστεύουμε πως έκλεισε τον κύκλο της και εδώ και δύο χρόνια κάνουμε κινήσεις που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στο φοιτητικό κίνημα και μέσα από μία σειρά από διαδικασίες θα σχηματιστεί μία νέα φοιτητική ένωση. Προφανώς κάποιοι δεν επιθυμούν ένα δυναμικό φοιτητικό κίνημα και κάνουν τα πάντα, ώστε να διατηρείται η σημερινή κατάσταση, ωστόσο μέρα με τη μέρα θεωρούμε όλο και περισσότερο πως πρέπει να γίνει η υπέρβαση. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών στα Πανεπιστήμια και Σπουδαστών στα ΤΕΙ, τα οποίο θα δώσουν νέο χαρακτήρα σ’αυτό που χαρακτηρίζουμε ως φοιτητικό κίνημα στη χώρα. 

Το σχόλιό σας για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Μιχάλης Κατερίνης - Λινάρδος: Το νομοσχέδιο αυτό κατοχυρώνει μία σειρά αιτημάτων του φοιτητικού κινήματος όπως η κατάργηση των διαγραφών, η επαναφορά της συνδιοίκησης κλπ. Κινείται σε καλή κατεύθυνση, ωστόσο δεν αποτελεί συνολική απάντηση στα πολλαπλά προβλήματα του ελληνικού Πανεπιστημίου και τις ανάγκες των φοιτητών. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να ιδωθεί ως το πρώτο βήμα για την ανατροπή της προηγούμενης κατάστασης. Σε αυτή τη διαδικασία που ξεκινάει, οι φοιτητές δεν πρέπει να επαναπαυθούν αναμένοντας επόμενα νομοθετήματα, αλλά να θέσουν οι ίδιοι, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες και τους δικούς τους αγώνες, το δικό τους πλαίσιο για ένα δημόσιο, δημοκρατικό, μαζικό Πανεπιστήμιο, ιδωμένο υπό το πρίσμα των κοινωνικών αναγκών.

Σάκης Ιωαννίδης: Καταρχάς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αλλάζει εξ ολοκλήρου κάθε φορά που αλλάζει και η Κυβέρνηση στη χώρα. Θα πρέπει όλοι οι θεσμικοί, πολιτικοί και πολιτειακοί φορείς που σχετίζονται με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να συμφωνήσουν, ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο και σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα που να μην αλλάζει με βάση την ατζέντα της εκάστοτε Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, κάθε νομοσχέδιο περιλαμβάνει καλές και κακές διατάξεις. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα που καθιερώθηκε το 1982, με τη διαφορά ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στο 2015. Είναι απαράδεκτο να καταργούνται τα αγγλόφωνα τμήματα, που θα προσέλκυαν ξένους φοιτητές. 

Είμαστε μια χώρα που εξάγουμε φοιτητές και δεν εισάγουμε κανέναν. Επίσης σε μια εποχή που τα δημόσια οικονομικά είναι στην κόψη του ξυραφιού, είναι αυτοκτονία για τα Πανεπιστήμια να τους απαγορεύεται να αναζητήσουν ιδιωτική χρηματοδότηση. Είναι ανεπίτρεπτο να μην γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη των υποδομών από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, αλλά πάνω από όλα είναι αδιανόητο, να αποσυνδέονται τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα από το ευρωπαϊκό σύστημα των πιστωτικών μονάδων. 

Με την κίνηση αυτή, απαξιώνεται συνολικά η αξία των πτυχίων των ελληνικών ιδρυμάτων, αμφισβητείται η δυνατότητα των Ελλήνων να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία τους, ενώ δημιουργούνται προβλήματα και με τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Για εμάς, αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό διακύβευμα στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές. Καλούμε τους φοιτητές να συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές και να ψηφίσουν ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ώστε όλοι μαζί να αποτρέψουμε τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να βυθιστούν στην απομόνωση και την αποξένωση. 

Η καθολική συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων μήπως σηματοδοτεί το «τέλος» των φοιτητικών νεολαιών;

Μιχάλης Κατερίνης - Λινάρδος: Ενδεχομένως σημαίνει το τέλος των φοιτητικών νεολαιών, εκείνων που βάσιζαν την αναπαραγωγή τους πάνω σε πελατειακές σχέσεις. Για εμάς δεν μπορεί παρά να είναι θετικό ένα μέτρο, που βάζει ανάχωμα σε αυτές τις λογικές και σπάει τα πελατειακά δίκτυα. Για την αριστερά ο προβληματισμός και η αδιαμεσολάβητη συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών σε συλλογικές διαδικασίες, δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά πολύ περισσότερο ένα ελπιδοφόρο βήμα για την ανασυγκρότηση του Φοιτητικού Κινήματος σε συμμετοχική βάση.

Σάκης Ιωαννίδης: Κάθε άλλο. Καθολική συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των οργάνων διοίκησης υπήρχε μέχρι και το 2007. Δεν πιστεύω πως η συμμετοχή αυτή καθαυτή θα βλάψει τις φοιτητικές παρατάξεις. Αυτό που μπορεί να τις βλάψει, είναι οι συμπεριφορές όλων όσων προσπαθήσουν να τις εκμεταλλευτούν για προσωπικά οφέλη. Για αυτό, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι παρατάξεις και οι φοιτητικοί σύλλογοι, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερος έλεγχος. 

Εδώ και πολλά χρόνια, εκκρεμεί η θέσπιση ειδικού νόμου για τον τρόπο λειτουργίας τους. Εμείς ήμασταν οι μόνοι οι οποίοι μέσα από την πρότασή μας «Σύλλογοι, πέρα από κόμματα», τολμήσαμε να καταθέσουμε ριζοσπαστικές προτάσεις για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των συλλόγων και των εκπροσώπων τους, αλλά και τον ρόλο των φοιτητικών παρατάξεων στο σύστημα αυτό. Προτάσεις όπως η εναλλαγή στα αξιώματα, η οικονομική αυτοτέλεια των συλλόγων, τα προσωποπαγή προεδρεία, ο εξορθολογισμός των δομών κ.α. Δεν ξέρω αν θα γίνουν πράξη. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την υλοποίησή τους τιμώντας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των φοιτητών και προς όφελος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr