Απόφοιτοι ΙΕΚ: Ξεκίνησαν οι ενέργειες κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων ώστε να «πάγωσουν» οι Εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ

Απόφοιτοι ΙΕΚ: Ξεκίνησαν οι ενέργειες κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων ώστε να «πάγωσουν» οι Εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Εξετάσεις Πιστοποίησης ΙΕΚ: Μέλος της Ομάδας Αποφοίτων ΙΕΚ του Ν. 4186/2013 αναφέρει στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr πως ξεκίνησαν οι ενέργειες κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων ώστε να «πάγωσουν» οι Εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ, μέχρι να εισαχθούν όλες οι ειδικότητες στην διαδικασία των εξετάσεων.

Όπως αναφέρει η ομάδα αποφοίτων ΙΕΚ στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: «Μετά από τις άκαρπες προσπάθειες, ώστε να βρεθεί μια δίκαιη λύση, με τους Υπεύθυνους από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να διευθετηθεί το θέμα που έχει προκύψει αναγκαζόμαστε να προβούμε πλέον στην νομική διευθέτηση του θέματος.


Στις 14/8/2018 ο ΕΟΠΠΕΠ προκήρυξε διαδικασία Εξετάσεων Πιστοποίησης με μια σκοπίμως παραπλανητική ανακοίνωση, αφήνοντας την ψευδαίσθηση πως θα λάβουν μέρος όλες οι  νέου τύπου Ειδικότητες Ι.Ε.Κ. του Ν. 4186/2013. Αυτό οδήγησε πολλούς αποφοίτους να ξεκινήσουν την διαδικασία συμμετοχής τους στις εξετάσεις, να πληρώσουν τα παράβολα και να ανακαλύψουν στην τελική διαδικασία υποβολής πως δεν έχουν δικαίωμα αφού η ειδικότητά τους δεν συμπεριλαμβάνεται στις Ειδικότητες Εξέτασης. Αμέσως, ξεκινήσαμε διαδικασίες διερεύνησης του θέματος, με τον ΕΟΠΠΕΠ να μας διαβεβαιώνει πως θα ενταχθούν κι άλλες Ειδικότητες και πως οι Κατάλογοι Ερωτήσεων θα ενημερωθούν εγκαίρως. Αντ’ αυτού η μια παράταση διαδεχόταν την άλλη, αφού η Κατάλογοι δεν είχαν συνταχθεί.

Σε παράλληλες πολλαπλές επικοινωνίες που είχαμε με την Γ.Γ.Δ.Β.Μ., που είναι υπεύθυνοι για την σύνταξη των Οδηγών Σπουδών και των Ερωτήσεων Πιστοποίησης, ανακαλύψαμε πως για 60 περίπου Ειδικότητες οι Οδηγοί Σπουδών βρίσκονται είτε στην διαδικασία σύνταξης, είτε δεν έχει ξεκινήσει καν αυτή η διαδικασία.(Υπενθυμίζουμε πως 61 είναι οι Ειδικότητες νέου τύπου ΙΕΚ που έχουν αναρτηθεί οι Ερωτήσεις Πιστοποίησης, άρα μιλάμε για τους μισούς) Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «μπάχαλου» που επικρατεί η Ειδικότητα της Ειδικότητας νέου τύπου «ΤΕΧΝΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ» που ο Οδηγός Σπουδών έχει αναρτηθεί από πέρσι, στην τελική φάση της διαδικασίας υπάρχει η ειδικότητα, αλλά οι Ερωτήσεις Πιστοποίησης ακόμα βρίσκονται στα συρτάρια των αρμοδίων με αποτέλεσμα για 2η χρονιά να αποκλείονται.

Προσπαθώντας να βρούμε μία λύση απευθυνθήκαμε και στον Συνήγορο του Πολίτη και με έκπληξή μας ανακαλύψαμε πως για το θέμα έχει γνωμοδοτήσει από τον Απρίλιο του 2018. Φαίνεται βέβαια πως το Υπουργείο δεν είχε την διάθεση να συμμορφωθεί προς τα προβλεπόμενα παρ’ όλο τον ενάμιση χρόνο που έχει μεσολαβήσει. Μετά από αναφορά μας, ο Συνήγορος του Πολίτη, με άμεση παρέμβασή του εξέτασε ξανά το θέμα και αναμένεται νέα διαμεσολάβηση το επόμενο διάστημα.

Επειδή δυστυχώς όμως,  η ιστορία και η διαδικασία διαλόγου απέδειξε πως «κρούουμε ανοικτές θύρες» η λύση των ένδικων μέσον αποτελεί πλέον μονόδρομο. Ο ΓΓΔΒΜ μας αιφνιδίασε με την δήλωσή του σε άρθρο καθημερινής εφημερίδας για το θέμα. Ξέχασε όμως να μας πει τι προτίθεται να κάνει ώστε να διευθετηθεί το θέμα των εξετάσεων που εγκλωβίζει χιλιάδες αποφοίτους από την διαδικασία. Εντύπωση επίσης προκαλεί η αναφορά του πως «υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία» για την σύνταξη των Οδηγών, αφού η δικαιολογία που λαμβάναμε από όλους όλο αυτό το διάστημα ήταν πως οι Οδηγοί Σπουδών καθυστερούν γιατί αποτελούν εθελοντική προσφορά εκπαιδευτών κι ως εκ τούτου δεν μπορούν να πιέσουν περισσότερο.

Η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κατά των εξετάσεων έχουν ξεκινήσει και θα κοινοποιηθούν στους υπεύθυνους τις επόμενες ημέρες. Εκκρεμεί επίσης η αναφορά τόσο στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης και του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να αποδοθούν σε όσους πρέπει οι ευθύνες για την κωλυσιεργία και την αναποτελεσματικότητα αυτή, εδώ και τόσα χρόνια. Για το θέμα έχει γίνει ήδη και ερώτηση στην Βουλή και αναμένεται η απάντηση του Υπουργού.

Όπως έχουμε αναφέρει και στους αρμόδιους η διαδικασία θα αποσυρθεί αμέσως εφόσον υπάρξει δημόσια δέσμευση από την πολιτική ηγεσία (Υπουργός Παιδείας και Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης) πως με την ολοκλήρωση των Οδηγών Σπουδών στο τέλος του έτους- όπως δημοσίως δεσμεύτηκε ο ΓΓΔΒΜ- θα ανακηρύξει ο ΕΟΠΠΕΠ, ως οφείλει, έκτακτες εξετάσεις για τις ειδικότητες που τους στερείται το δικαίωμα αυτά 2 χρόνια τώρα.

Αγαπητοί συνάδελφοι απόφοιτοι ΙΕΚ, πριν βιαστείτε να μας κατηγορήσετε και να μας λοιδορήσετε για την ενέργειά μας αυτή, σκεφτείτε τι θα λέγατε και θα κάνατε αν ήσασταν στην θέση μας. Σκοπός μας δεν είναι να σας στερήσουμε το δικαίωμα στις εξετάσεις, αλλά να πιέσουμε τους υπευθύνους δώσουν και σε μας αυτό το δικαίωμα. Πιστέψτε μας πως η ενέργειά μας αυτή είναι το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε μήπως καταφέρουμε να ακουστούμε…

Δεν σας θέλουμε απέναντί μας αλλά δίπλα μας…

Εσείς ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει να σπουδάζεις σε ένα ΙΕΚ… Βοηθήστε μας λοιπόν να έχουμε το δικαίωμα να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας όπως κι εσείς. Αρμόδιοι για το θέμα είναι ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας τηλεφωνήστε και ζητήστε την παρέμβασή τους άμεσα για το θέμα… Η προσπάθειά μας δεν έχει κανένα χρώμα πολιτικό παρά μόνο τα χρώματα για ελπίδας της διεκδίκησης ενός καλύτερου μέλλοντος όπως και το δικό σας…

Σας ευχαριστούμε και ευελπιστούμε να σταθείτε στο πλευρό μας

Υ.Γ. Από την διαδικασία δεν τίθεται θέμα κάποιος να χάσει τα χρήματά του. Ίσα ίσα, προτείνουμε και συμβουλεύουμε όλους όσους έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν κανονικά την διαδικασία, γιατί μπορεί να μην υπάρξει η δυνατότητα εισαγωγής των Ειδικοτήτων αυτών σε επόμενη φάση. Τα ασφαλιστικά μέτρα έναντι της διαδικασίας κατατίθενται για την καθυστέρηση διεξαγωγής των εξετάσεων έως ότου εισαχθούν όλες στην διαδικασία». 

Την ενημερωτική σελίδα των Αποφοίτων ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Όλα τα νέα που αφορούν τις Εξετάσεις Πιστοποίησης ΙΕΚ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr