Στα Εργαστήρια Συντήρησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων σπουδαστές του ΔΙΕΚ Χανίων

Στα Εργαστήρια Συντήρησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων σπουδαστές του ΔΙΕΚ Χανίων

Την Τετάρτη 15 Μάη 2019 οι καταρτιζόμενοι της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Χανίων παρευρέθηκαν στα Εργαστήρια Συντήρησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων (Σκρά 15 Χαλέπα) της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων. 

Εκεί παρακολούθησαν την διαδικασία αποσυσκευασίας των αρχαιολογικών έργων τέχνης που επέστρεψαν από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και την έκθεση "Κρήτη- Αναδυόμενες Πόλεις" και συμμετείχαν σε ενημερωτικό σεμινάριο. 


Η επίδειξη και ενημέρωση των εκπαιδευμένων πραγματοποιήθηκε από τους έμπειρους Συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Μυλωνά Άννα, κ. Ανδρουλάκη Θεανώ, κ. Δημητριάδου Πιπίνα και κ. Μιχαλογιάννη Ηλία σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία μεταφοράς αρχαιοτήτων. 

Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου ήταν η συσκευασία και αποσυσκευασία αρχαίων αντικειμένων (κεραμικών, μεταλλικών, λίθινων, οστέινων), η συντήρηση, τα κατασκευαστικά υλικά μεταφοράς-αποθήκευσης, οι έγγραφες και διαδικαστικές τυπικές διαδικασίες μεταφοράς αρχαίων αντικειμένων. Στο περιθώριο του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους εκθεσιακούς και λειτουργικούς χώρους του Νέου Μουσείου ενώ, για περαιτέρω επιστημονική εμβάθυνση σε θέματα μεταφοράς αρχαιοτήτων παραδόθηκε για το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Χανίων ψηφιακό υλικό, με παραδείγματα και βιβλιογραφικές αναφορές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» και ειδικότερα στο πλαίσιο του μαθήματος «Βασικές Αρχές Φύλαξης Μουσείων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων», οι εκπαιδευόμενοι καταρτίζονται μεταξύ άλλων σε θέματα μεταφοράς μουσειακών αντικειμένων και εκθεμάτων. Η κατάρτιση, οι γνώσεις και η  εμπειρία σας σε θέματα συσκευασίας, αποσυσκευασίας, ασφάλισης και εξασφάλισης απαιτούμενων συνθηκών σχετικής υγρασίας, θερμοκρασίας και φωτισμού των εκθεμάτων ή των αντικειμένων προς αποθήκευση είναι για τους εκπαιδευόμενους πολύτιμα βοηθήματα σε σχέση με τις γνώσεις που καλούνται να αποκτήσουν για την προστασία των μουσειακών συλλογών. 

Η επίσκεψη συντονίστηκε από την διδάσκουσα του μαθήματος «Βασικές Αρχές Φύλαξης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων», Μαρία Στρατινάκη, με την έγκριση της Διευθυντρίας του ΔΙΕΚ Χανίων, κ. Κακλιδάκη Ευαγγελίας και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Παπαδοπούλου Ελένης, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει στην κατάρτιση των μελλοντικών πιστοποιημένων αρχαιοφυλάκων Χανίων. Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε και στην Υπεύθυνη του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, κ. Σγουράκη Χρυσούλα, για την οργάνωση των θεματικών ενοτήτων του σεμιναρίου. Παρών κατά το σεμινάριο ήταν και ο αρχαιοφύλακας κ. Σουλιμιώτης Σπύρος που μας υποδέχτηκε και μας συνόδευσε σε όλους τους μουσειακούς χώρους. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr