Συνέλευση σπουδαστών για την κατάσταση στο Δημόσιο ΙΕΚ Χανίων

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 6 Δεκέμβρη στις 3 μ.μ., απευθύνει η Επιτροπή Σπουδαστών Δημοσίου ΙΕΚ Ακρωτηρίου Χανίων, για την εκρηκτική κατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές του ΙΕΚ, καλώντας παράλληλα τους καθηγητές, τα σωματεία και όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να πάρουν απόφαση στήριξης στα αιτήματα που έχουν.

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η κατάσταση στο Δημόσιο ΙΕΚ Χανίων είναι εκρηκτική! Από την αρχή της χρονιάς οι ίδιοι οι σπουδαστές πληρώνουμε από την τσέπη μας. Στις 28 νοέμβρη στο αίτημα μας, να δοθούν δωρεάν τα υλικά, η διεύθυνση απάντησε ότι είτε θα πληρώσουμε για αναλώσιμα είτε θα κλείσει το τμήμα που σπουδάζουμε.

Από τις πρώτες μέρες που μπήκαμε στη σχολή μας, καταλάβαμε ότι θα πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στη τσέπη. Βιβλία δεν υπάρχουν καν, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για φωτοτυπίες, ενώ υλικοτεχνικός εξοπλισμός όπως μαχαίρια, καλλυντικά, στολές εργαστηρίου κλπ., ούτε για δείγμα!

Κάνεις να μην κάνει απλά υπομονή! Σήμερα πετάνε σε εμάς την ευθύνη για τη λειτουργία των μαθημάτων. Μας απειλούν ότι αν δε βάζουμε από τις τσέπες μας για να λειτουργούν τα μαθήματα και τα εργαστήρια, τα τμήματα μας θα κλείσουν. Οι σπουδαστές ήρθαμε σε ένα Δημόσιο ΙΕΚ με σκοπό να μάθουμε ολοκληρωμένα τη τέχνη μας. Από τη στιγμή που το ΙΕΚ είναι δημόσιο, υπεύθυνος για τη λειτουργία του είναι το κράτος και όχι οι σπουδαστές ,οι οικογένειές μας και οι καθηγητές μας. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα αλλάζει το χαρακτήρα του ΙΕΚ, αφού στη πράξη παύει να είναι δημόσιο και βάζει εμπόδιο στις σπουδές μας. Απαιτούμε η σχολή μας με ευθύνη του κράτους να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα (τα αναγκαία εργαλεία, εργαστήρια, βιβλία) για να μπορούμε να σπουδάσουμε.

Τους σπουδαστές όλων των τμημάτων μας ενώνει η κοινή μας ανάγκη να σπουδάσουμε χωρίς εμπόδια. Η πραγματική αιτία των προβλημάτων μας δεν είναι άλλη από την απαξίωση των σχολών μας και την υποχρηματοδότηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Οι σπουδαστές των ΔΙΕΚ μπαίνουμε στην πρακτική άσκηση με πολύ χαμηλούς μισθούς και ελαστικά ωράρια. Εκτιθέμεθα σε κινδύνους για τη σωματική μας ακεραιότητα με πιο πρόσφατο παράδειγμα το θάνατο της άτυχης συναδέλφου σε ξενοδοχείο.

Σήμερα προκύπτει η ανάγκη να μην είναι κανένας σπουδαστής μόνος του απέναντι στα προβλήματα. Να είμαστε όλοι μαζί και οργανωμένα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας να σπουδάζουμε δωρεάν χωρίς εμπόδια. 

Παλεύουμε:

  • για να έχουμε δωρεάν βιβλία
  • για να δίνονται δωρεάν ο ατομικός εξοπλισμός και τα αναλώσιμα σε όλα τα τμήματα
  • για να έχουμε σύγχρονο εξοπλισμό στα εργαστήρια και θέρμανση
  • για πρακτική με πλήρη δικαιώματα και μισθό
  • για δωρεάν πάσο στα ΜΜΜ
  • για δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας τη περίοδο των σπουδών
  • να καταργηθεί το αντίτιμο για τις πιστοποιήσεις

Αποφασίζουμε:

  • να δημοσιοποιήσουμε στο τύπο τα αιτήματα μας απαιτώντας να πάρουν θέση η κυβέρνηση, το υπουργείο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και η περιφέρεια.
  • καλούμε τους καθηγητές μας, τα σωματεία μας και όλους τους μαζικούς φορείς της περιοχής να πάρουν απόφαση στήριξης στα αιτήματα μας.
  • Καλούμε σε Γενική Συνέλευση όλων των σπουδαστών του ΙΕΚ τη Πέμπτη 6 Δεκέμβρη στις 3 μ.μ.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr