πρόεδροι των ΤΕΙ, επαναφορά της βάσης του 10

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν την επαναφορά της βάσης του 10

Tο μείζον θέμα στη σημερινή συζήτηση είναι ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης.  Κοιτάζουν όλοι στην αίθουσα τα ΤΕΙ και τι θα πουν  για τη θέση τους στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.΄Οσο μπορώ πιο σύντομα  θα αναφέρω κάποιες θέσεις που δεν είναι μόνο προσωπικές. Ερχόμαστε από  την προχθεσινή Σύνοδο που εκεί κάναμε κάποιες συζητήσεις.

Όλα τα ιδρύματα, πλην ενός, ψήφισαν να τεθεί η βάση του 10.  Είναι παλιότερη απόφαση της Συνόδου.

Τα παραπάνω είπε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όπως γράφει το esos, στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης και μέλος της τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου προέδρων ΤΕΙ  Βαγγέλης Καπετανάκης.

Νωρίτερα ο προεδρεύων της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος απαντώντας σε σχετική αναφορά  του τομέαρχη παιδείας της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλου είπε τα εξής:

Α. Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση της βάσης του 10 που ανέφερε ο κ. Χαρακόπουλος έχω να σας πω, ότι έχουμε μια μελέτη και εδώ, γιατί καταργήθηκε η βάση του 10 χωρίς καμία μελέτη,  ενώ αν παίρναμε κάποια στοιχεία τότε που ήταν υφυπουργός ο κ. Πανάρετος - το είχα πει και στον ίδιο - θα μπορούσε να διαπιστώσει, ότι τα παιδιά τα οποία μπήκαν μετά τη βάση του 10, ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους πάντα στο ν συν 2 με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Αυτή, όμως, η μελέτη που κάναμε στο Τ.Ε.Ι. της Αθήνας με 8000 αποφοίτους, δεν έτυχε της προβολής που έπρεπε και δεν το γνωρίζει ο κόσμος.

Β. Συνεπώς, εγώ προσωπικά θα έλεγα την άποψή μου, ότι, δηλαδή, θα μπορούσε να μπει και η  βάση του 10 και με τον τρόπο αυτόν και μικρότερη σπατάλη θα γίνει και δεν θα αιμορραγούν οι οικογένειες .

Γ. Το ότι σπουδάζουν στην περιφέρεια περισσότερα χρόνια και υπάρχουν διαρροές κ.λπ. γίνεται, διότι δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες εστίες. Πηγαίνουν και γράφονται οι φοιτητές των Τ.Ε.Ι. και μετά δεν παρακολουθούν, επιστρέφουν στην Αθήνα, διότι περιμένουν είτε μια μεταγραφή είτε κάτι άλλο και αυτό έγινε πέρυσι στο Τ.Ε.Ι. της Αθήνας.

Δ. Πέρυσι, στο Τ.Ε.Ι. της Αθήνας είχα εισερχόμενους 3864 και δέχτηκα 1100 φοιτητές από μεταγραφές. Είχα, δηλαδή, 5200 στο πρώτο εξάμηνο σπουδών. Πόσα χρήματα θα χρειάζονταν οι άνθρωποι αυτοί σε πληρωμή εκτάκτου προσωπικού για να μπορώ να βγάλω το πρώτο εξάμηνο πέρας;

Ε. Δεν μπόρεσα να το βγάλω, τους μετέφερα όλους στο δεύτερο εξάμηνο και αυξήθηκε το κόστος από 3.200.000το χρόνο που πληρώναμε έκτακτο προσωπικό και φτάσαμε στα 3.850.000.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αφού δεν μας ακούνε και δεν έχουμε την αυτονομία και όταν λέω εγώ, ότι θέλω 80 φοιτητές ένα τμήμα και μου στέλνουν 110 και με τις μεταγραφές φθάνουν τους 160, με αλλοδαπούς, αλλογενείς και κατατακτήριες 210, δεν μπορεί να γίνει αυτό, γι' αυτό και τα χρήματα δεν επαρκούν.

Πηγή: esos.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr