Σύσκεψη, ζητήματα των ΤΕΙ,  υπουργείο Εσωτερικών Σύσκεψη για τα ζητήματα των ΤΕΙ στο υπουργείο Εσωτερικών

Σύσκεψη για τα ζητήματα των ΤΕΙ στο υπουργείο Εσωτερικών

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα υιοθέτησης των ζητημάτων που έθεσε ο προεδρεύων της Συνόδου προέδρων ΤΕΙ και παρατήρησαν ότι πρέπει να υιοθετηθούν επίσης και επιμέρους πρακτικές αναμόρφωσης των ΑΕΙ.

Mε πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας  στο γραφείο του με συμμετέχοντες τον Καθηγητή Μιχάλη Μπρατάκο, Πρόεδρο του ΤΕΙ Αθήνας και Προεδρεύοντα της Συνόδου των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρου των ΤΕΙ της χώρας, του Δημήτριου Σεβαστάκη, Βουλευτή Σάμου και Προέδρου της Υποεπιτροπής για τα ΑΕΙ στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, του Καθηγητή  Παναγιώτη Καλδή, Αναπληρωτή Προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας και υπηρεσιακών παραγόντων.


Ο κ. Μπρατάκος όπως γράφει το esos.gr, αναφορικά με τα ΤΕΙ, έθεσε τα ζητήματα της:

ΠΡΩΤΟΝ: θεσμικής ολοκλήρωσης των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ με τη δυνατότητα απονομής, αυτοτελώς, διδακτορικών διπλωμάτων, σύμφωνα με τις Αποφάσεις της Συνόδου των Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρου των ΤΕΙ της χώρας και οπωσδήποτε στα Τμήματα των Ιδρυμάτων που έχουν θετική εξωτερική αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: επίσπευσης θεσμικής υιοθέτησης της ενδιάμεσης και προσωρινής πρότασης, που τυγχάνει της υπόσχεσης της Αν. Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  κας Σίας Αναγνωστοπούλου, που είναι η κατοχύρωση της συνεργασίας και της συνδιεύθυνσης εκπόνησης διδακτορικών διατριβών μεταξύ Τμημάτων των ΤΕΙ με Τμήματα των Πανεπιστημίων και απονομή των τίτλων από τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα. Επισημαίνεται ότι, η εν λόγω συνεργασία ήδη υφίσταται με Πανεπιστήμια της ημεδαπής, ενώ σχετική συνεργασία και συνδιεύθυνση υπάρχει με ομοταγή Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

ΤΡΙΤΟΝ: μετονομασίας των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (Universities of Applied Sciences), ορολογία διεθνώς υφιστάμενη και αναγνωρίσιμη και με καθεστώς πλήρους ισοτιμίας με τα λοιπά Πανεπιστήμια, στον ενιαίο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.

Ο κ. Σεβαστάκης, μάλιστα,  ανέφερε την υφιστάμενη ανισότητα μεταξύ των ΑΕΙ της χώρας, που πρέπει θεσμικά να αμβλυνθεί, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί το πολύτιμο πνευματικό δυναμικό των ΤΕΙ στην ανάπτυξη της χώρας.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα υιοθέτησης των ζητημάτων που έθεσε ο κ. Μπρατάκος και παρατήρησαν ότι πρέπει να υιοθετηθούν επίσης και επιμέρους πρακτικές αναμόρφωσης των ΑΕΙ με σεβασμό τόσο στα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και τη βιωσιμότητά τους, όσο και σε θέματα τοπικής ιδιαιτερότητας, όπως η ακριτικότητα και η πολυνησιωτικότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: esos.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr