ΤΕΙ, Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, Ανασχεδιάζεται, χάρτης, Ανώτατης Εκπαίδευσης ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστήμια και άλλα τύπου ΙΕΚ - Ανασχεδιάζεται ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης

ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστήμια και άλλα τύπου ΙΕΚ - Ανασχεδιάζεται ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Αρχίζει αύριο Δευτέρα 28/12/15 ο εθνικός διάλογος για την παιδεία, με το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αναβάθμιση ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια ή ενοποίηση του Ανώτατου Χώρου Εκπαίδευση.

Ανασχεδιασμό του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης προωθεί το υπουργείο Παιδείας, καθώς το νομοσχέδιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αναβάθμιση ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια.

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


Διαβάστε επίσης: Ποια ΤΕΙ θα αναβαθμιστούν σε Πανεπιστήμια και ποια σε τύπου ΙΕΚ

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την παιδεία, ο οποίος ξεκινάει επίσημα την Δευτέρα (28/12), η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή ενοποίηση του Ανώτατου Χώρου Εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα πάντως, τα ΤΕΙ "λιμοκτονούν" λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, η οποία ξεπέρασε σε περικοπή το 75% των προϋπολογισμών του 2010. "Τη στιγμή που τα ιδρύματά μας αγωνίζονται να επιβιώσουν σε αυτό το δύσκολο χρηματοδοτικό περιβάλλον, η Κυβέρνηση μας καλεί σε διάλογο για την Παιδεία, με εκπροσώπηση για τα ΤΕΙ ενός μόνο ατόμου", επεσήμαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, κατά την πρόσφατη σύνοδό τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για την "χειρότερη χρονιά για τη λειτουργία" των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε, επίσης, ότι μπορεί να κατοχυρωθεί η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ.

"Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα και σύνθετα, ώστε δεν αντιμετωπίζονται με εκ των προτέρων έτοιμες λύσεις. Ο εθνικός διάλογος για την παιδεία πρέπει να διερευνήσει και να καταγράψει τα προβλήματα, να διαμεσολαβήσει την εμπειρία μέσα από την επιστημονική γνώση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και να υποβάλει μια έκθεση με τα πορίσματα του διαλόγου στην πολιτική ηγεσία τον προσεχή Απρίλιο. Η διαδικασία του διαλόγου έχει τρεις πυλώνες. Την Εθνική Επιτροπή Διαλόγου, την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και το ΕΣΥΠ. Στη διαβούλευση επίσης θα συμμετέχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής" δήλωσε σχετικά ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Διαβάστε ακόμη:

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών