Συγχωνεύονται, μετονομάζονται, ΤΕΙ, TEI Συγχωνεύονται ή μετονομάζονται τα ΤΕΙ;

Συγχωνεύονται ή μετονομάζονται τα ΤΕΙ;

Η μετεξέλιξη των ΤΕΙ μπαίνει και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μετονομάζονται σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.

«Αυτές οι προσλήψεις που έγιναν από την αρχή της θητείας μας είναι σημαντικές μεν αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό», δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ υπογράμμισε ότι μείζον θέμα του διαλόγου είναι τα ΤΕΙ να περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο είτε ενοποίησης με τα Πανεπιστήμια είτε να ονομαστούν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.


Είσαι Φοιτητής ΤΕΙ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών ΤΕΙ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα που αφορούν τα ΤΕΙ!

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Μιχ. Μπρατάκος σε συζήτηση με την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας δήλωσε πως «η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων δεν παίρνει πια άλλο», ενώ η ίδια τον διαβεβαίωσε πως στην πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας θα φροντίσει μία επιπλέον επιχορήγηση.

«Στο θέμα των διδακτορικών» συνέχισε «μπορούμε να συνεργαστούμε με Πανεπιστήμια με νομοθετική ρύθμιση, συνεπώς θα μπορούν τα Ιδρύματα μας να κάνουν διδακτορικές σπουδές»

Να σημειωθεί πως τόσο τα Πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα όπως ελλιπές εκπαιδευτικό προσωπικό και ανεπαρκείς εγκαταστάσεις και υλικά για την εκπόνηση των μαθημάτων και ιδιαίτερα των εργαστηρίων.

Οι επικεφαλής των ΤΕΙ σημείωναν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα Τεχνολογικά Ιδρύματα τίθενται ως ‘’πειραματόζωα’’ των καινοτομιών του εκπαιδευτικού συστήματος. Παράδειγμα αποτελεί η περσινή προσπάθεια του ΤΕΙ Αθήνας να βρει... χορηγούς με σκοπό να ενισχύσει τους πόρους με αντάλλαγμα ακόμη και να ανακηρυχθούν οι ‘’Μεγάλοι Ευεργέτες’’ (όποιος δώριζε δηλαδή πάνω από 1 εκατ. ευρώ) επίτιμοι καθηγητές του Ιδρύματος.

Ωστόσο έπειτα από εντάσεις των φοιτητών το Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε να αποσύρει την κίνηση και να τεθεί το ζήτημα υπό περαιτέρω συζήτηση. Να σημειωθεί εδώ πως ο περσινός προϋπολογισμός του ΤΕΙ Αθήνας άγγιζε τα 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2000 έφτανε τα 28 εκατ. Ευρώ.

Ποιο πρόκειται επομένως να είναι το σωτήριο σχέδιο της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια; Το μέλλον παραμένει αβέβαιο...

Περισσότερα νέα για τα ΤΕΙ εδώ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr