Διδακτορικά, ΤΕΙ, νομοθετική ρύθμιση, didaktorika Διδακτορικά και από τα ΤΕΙ με άμεση νομοθετική ρύθμιση

Διδακτορικά και από τα ΤΕΙ με άμεση νομοθετική ρύθμιση

Η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας στη Σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, δήλωσε πως:

Με άμεση νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να προβλεφθεί  η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συν-διοργάνωση Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (Τ.Ε.Ι.)

Κοινή διαπίστωση όλων των μελών της Συνόδου είναι, ότι το 2016 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά για τη λειτουργία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, η οποία ξεπέρασε σε περικοπή το 75% των προϋπολογισμών του 2010.

Διαβάστε επίσης:

Τη στιγμή που τα ιδρύματά μας αγωνίζονται να επιβιώσουν σε αυτό το δύσκολο χρηματοδοτικό περιβάλλον, η Κυβέρνηση μας καλεί σε διάλογο για την Παιδεία, με εκπροσώπηση για τα ΤΕΙ ενός μόνο ατόμου.

Η συμμετοχή μας στο Εθνικό Διάλογο, ενώ δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό εκπροσώπων των ΤΕΙ, θα είναι θετική, διότι έχει ως στόχο τη θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ παρά τον γεγονός ότι ένα νέο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση τίθεται αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση, χωρίς να περιλαμβάνει σημεία των προτάσεων της Συνόδου του Οκτωβρίου 2015.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν το συμπέρασμα της αναλυτικής διεξοδικής συζήτησης της Συνόδου Προέδρων και Αναπληρωτών Προέδρων των ΤΕΙ της χώρας.

Μετά από τις προαναφερθείσες διαπιστώσεις της Έκτακτης Συνόδου μας, παρέστη σ΄ αυτήν η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία προέβη σε μια σειρά σημαντικών δηλώσεων, από τις οποίες σταχυολογούμε τις ακόλουθες:

1ον)  ότι από «παράβλεψη» δε συμπεριελήφθησαν στην Επιτροπή του Εθνικού Διαλόγου και άλλα μέλη ΤΕΙ και ζήτησε από τη Σύνοδο α) να προτείνει προς τούτοις 5-6 επιπλέον ονόματα Καθηγητών ΤΕΙ για συμπλήρωσή της και β) επιπροσθέτως, ότι θα υπάρξουν πολλά μέλη-Καθηγητές ΤΕΙ στις Ειδικές Θεματικές Επιτροπές που θα δημιουργηθούν για το διάλογο αυτό.

2ον) ότι έχει κάνει προσωπικό αίτημα πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια σε δύο φάσεις, όπου η πρώτη θα αφορά 500 άτομα και η δεύτερη περί τα τέλη του 2016, 1000 άτομα.

3ον)  ότι προσωπική της άποψη  είναι, ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου βλέπει θετικά τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή την Ενοποίηση του Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

4Ο) ότι με άμεση νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να κατοχυρωθεί η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία Πανεπιστημιακών  τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ.

5ον) ότι – τέλος – με παρέμβασή της προωθούνται οικονομικές διευκολύνσεις  για τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια αφ΄ ενός μεν από την Δ.Ε.Η. για τα τιμολόγια της και αφ΄ ετέρου δε της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) για τη μείωση των δημοτικών τελών τους.

6ον) με την πρώτη αναθεώρηση  του προϋπολογισμού θα θέσει ως προτεραιότητάς την οικονομική ενίσχυση των ΤΕΙ.

Η Σύνοδος ομόφωνα επικρότησε τις προαναφερόμενες δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, κας Σίας Αναγνωστοπούλου και αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr