Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να διαχωρίζει τα ΑΕΙ από τα ΤΕΙ

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ορολογία ΑΕΙ, ΤΕΙ, σχέδιο νόμου, 2015 - 2016, Υπουργείο Παιδείας, διαχωρίζει

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να διαχωρίζει τα ΑΕΙ (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) από τα ΤΕΙ (Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα)

Στο Σχέδιο Νόμου παρατηρείται πως το Υπουργείο Παιδείας διαχωρίζει τα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια) από τα ΤΕΙ.

Ο ορθός διαχωρισμός του όρου ΑΕΙ

Συνεχίζεται η χρήση του λανθασμένου αλλά και υποτιμητικού όρου, ΑΕΙ-ΤΕΙ από το Υπουργείο Παιδείας, από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε πληθώρα δημοσιευμάτων, εκπομπών, δελτίων κ.λ.π.

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr θέλουν να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία για αυτό το θέμα.

Συγκεκριμένα ο ορθός διαχωρισμός των ΑΕΙ είναι Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς και τα δύο αποτελούν ΑΕΙ (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) καλούνται τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα αυτοτελή Πολυτεχνεία.

Τα ΤΕΙ και η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) από το 2001 ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας μαζί με τα πανεπιστήμια και αποτελούν τον τεχνολογικό της τομέα (ν.2916/01, ν.3549/07-εκτελεστικός του άρθρου 16 του Συντάγματος-, ν.4009/11).

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι ιδρύματα, τα οποία προσφέρουν τριτοβάθμια εκπαίδευση που προσδιορίζεται ως το ανώτατο στάδιο εκπαίδευσης, τουλάχιστον τεσσάρων ετών για τα ελληνικά δημόσια ιδρύματα, που μπορεί να παρακολουθήσει ένας πτυχιούχος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Στην Ελλάδα από το 2001, η ανώτατη εκπαίδευση χωρίζεται σε δύο παράλληλους κλάδους-τομείς, τον πανεπιστημιακό (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία) και τον τεχνολογικό (Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.). Στο παρελθόν ο όρος ΑΕΙ αναφερόταν μόνο στην πρώτη ομάδα ιδρυμάτων (δηλαδή τα Πανεπιστήμια).

ΑΠΟ ΑΕΙ ΣΕ ΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

sxedio nomou apo aei se tei

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Μείνετε συντονισμένοι στο μεγαλύτερο Φοιτητικό site της Ελλάδας για την καθημερινή σας φοιτητική ενημέρωση!