Αλλαγή ονόματος σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας! [Σύνοδος Προέδρων]

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο των Προέδρων για την μετονομασία των ΤΕΙ

Τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο των Προέδρων για την μετονομασία των ΤΕΙ

Η συνάντηση των εκπροσώπων των Προέδρων των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας για τα θέματα που αφορούν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα  δεν έφερε αποτέλεσμα  όπως ειπώθηκε κατά  τη διάρκεια της Συνόδου των Προέδρων.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν  από την τριμελή γραμματεία ήταν  αυτά των αυτοδύναμων διδακτορικών, της χρηματοδότησης και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Από την πλευρά του υπουργού αναγνωρίστηκε  το δίκαιο των αιτημάτων χωρίς όμως να δοθούν απαντήσεις. Όλα τα θέματα μετατέθηκαν για το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Βρυζίδης έδωσε την πληροφορία ότι ο κ. Μπαλτάς τους ανέφερε ότι καταργούνται οι πανεπιστημιακού υπότροφοι και στη θέση τους θα μπουν οι συνεργάτες ερευνητές που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Μπρατάκος στάθηκε στη μεγάλη έλλειψη εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, αναφέροντας ότι ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να εντάξει  και τα ΤΕΙ στο πλαίσιο της κινητικότητας των υπαλλήλων. Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε την υπόσχεση ότι θα το κάνει και σε αυτή τη φάση και στη μεγάλη κινητικότητα που ξεκινά το Σεπτέμβριο.

Πρόταση να μετονομαστούν τα ΤΕΙ

Το θέμα της ονομασίας ήταν από τα βασικά που συζητήθηκαν στη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ. Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην εισήγηση του έθεσε το θέμα της μετονομασίας των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια η Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Ο κ. Γούλας αφού ανέφερε τα ιστορικά στοιχεία της εξέλιξης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων επεσήμανε και κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές και απόφοιτοι εστιάζοντας στο γεγονός  της έλλειψης επαγγελματικών δικαιωμάτων για πολλά Τμήματα των ΤΕΙ ενώ από την άλλη πλευρά τα Κολέγια δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους τους να αναγνωρίσουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας επεσήμανε στην εισήγησή του ότι η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τα Ιδρύματα Τεχνολογικού Τομέα είναι το γεγονός ότι τα δεύτερα δε χορηγούν διδακτορικό τίτλου σπουδών. Κλείνοντας ο κ. Γούλας τόνισε ότι επιβάλλεται η Πολιτεία να  προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για μετονομασία των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή Πανεπιστήμια Εφαρμογής για τους παρακάτω λόγους:

1. Είναι Ιδρύματα με 4ετής σπουδές

2. Θεσμοθετήθηκε η έρευνα

3. Υλοποιούν αυτόνομα μεταπτυχιακά

4. Διοργανώνουν επιστημονικά συνέδρια

5. Υπάρχουν Τμήματα των ΤΕΙ που απαιτούν μεγαλύτερο βαθμό από Τμήματα των ΑΕΙ

6. Η εκλογή εκπαιδευτικού προσωπικού προϋποθέτει προσόντα ανάλογα με αυτά των καθηγητών πανεπιστημίου. Επίσης ζητείται και επαγγελματική εμπειρία που είναι σημαντικό αφού μπορούν να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στους φοιτητές.

7. Το επίπεδο εκπαίδευσης είναι υψηλό και τίποτα δε γίνεται στα Πανεπιστήμια που δε γίνεται στα ΤΕΙ.

Κλείνοντας, ο κ. Γούλας τόνισε ότι η μετονομασία  δεν απαιτεί κάποιο κόστος και ζήτησε να σταματήσει η προσπάθεια υποβάθμισης που υφίστανται καθημερινά τα ΤΕΙ ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που η διατήρηση της ονομασίας των ΤΕΙ έχει αρνητικές προεκτάσεις για το μέλλον των Ιδρυμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων ότι η διατήρηση της ονομασίας των ΤΕΙ συντηρεί την εικόνα τους ως Ιδρυμάτων που δεν ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τρεις προτάσεις στη Σύνοδο για τη μετονομασία των ΤΕΙ

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι Πρόεδροι των ΤΕΙ αποφάσισαν να προτείνουν μια κοινή ονομασία ως αίτημα μετονομασίας τους προς τον Υπουργό Παιδείας. Τέθηκαν τρεις προτάσεις προς ψήφιση: Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια Εφαρμογής και Τεχνολογικά Πανεπιστήμια με την τελευταία πρόταση να λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε μεταξύ των άλλων και το θέμα της κοινής ονομασίας για το εξωτερικό με την προτεινόμενη ονομασία να είναι αυτή των Universities of applied sciences.