Υπουργός Παιδείας: Για πρώτη φορά πολιτική αναβάθμισης των ΤΕΙ

Τα κυριότερα σημεία της δευτερολογίας του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στη βουλή, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Κατά τη δευτερολογία του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το σ/ν ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε:

«Ακούγοντας ορισμένους ομιλητές από την αντιπολίτευση, είχα την αίσθηση ότι υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια μια απίστευτα ορθολογική και συναινετική πολιτική για τα ΤΕΙ που εμείς ερχόμαστε να την ανατρέψουμε. Σας προκαλώ, λοιπόν, να μου πείτε πότε άλλοτε υπήρχε πολιτική για τα ΤΕΙ. Μη μου πείτε για το Σχέδιο Αθηνά, γιατί για αυτό θα πρέπει να ντρεπόμαστε. Ευτυχώς, δεν το υπερασπίστηκε κανείς. Γιατί εκεί το θέμα ήταν ποιοι είναι οι ‘αδύναμοι κρίκοι’ για να φανούμε καλοί σε κάποιους που μας είπαν να κάνουμε αυτού του τύπου τις συμπτύξεις. Παράδειγμα αυτής της αντίληψης είναι η έννοια των διαφορετικών εισαγωγικών κατευθύνσεων στο ίδιο τμήμα. Θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωριστεί ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική αναβάθμισης των ΤΕΙ. Να σεβαστούμε, καταρχήν, την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίζει το πιο περίπλοκο, ενδεχομένως, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θέμα και αυτό εμπεριέχει και ένα πολιτικό θάρρος ώστε να δούμε πώς θα αναβαθμίσουμε χωρίς να αδικήσουμε κανέναν. Και όχι με μια διάταξη για όλη την Ελλάδα. Γιατί άλλο κάνουμε στην Αθήνα, άλλο κάνουμε στο Ιόνιο, άλλο στη Θεσσαλία». Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι ανοιχτό σε επιμέρους νομοθετικές αλλαγές στην πορεία εφαρμογής αυτού του εμβληματικού εγχειρήματος, αν κριθεί ότι είναι απαραίτητες.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σύγκληση που διαπιστώθηκε κατά τις τοποθετήσεις των Φορέων στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. «Η σύγκληση των Φορέων είναι κάτι που δεν συνηθίζεται. Όταν καλούνται οι Φορείς, συνήθως στο σύνολό τους είναι κριτικοί. Εδώ, ως προς το εγχείρημα και όχι μόνο ως προς αυτό, υπήρχαν εντυπωσιακές συγκλήσεις. Ας το χαιρετήσουμε ως στοιχείο κοινωνικής συναίνεσης. Αν επιθυμείτε κοινωνικό εμφύλιο, προφανώς δεν σας βολεύουν αυτά, αλλά αυτή ήταν η πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχετικά με τις μελέτες βιωσιμότητας για το νέο Πανεπιστήμιο, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Εμείς δεν πήραμε τις αποφάσεις μόνο με βάση τις μελέτες βιωσιμότητας. Λάβαμε υπόψιν τις αποφάσεις τμημάτων, συγκλήτων και των κοινών συνεδριάσεων των Ιδρυμάτων. Λάβαμε υπόψιν το πόρισμα της επιτροπής, είχαμε δεκάδες άρθρα ακαδημαϊκών -πολλά με κριτική διάθεση- είχαμε τις παρεμβάσεις από τη δημόσια διαβούλευση, είχαμε την Επιτροπή υπό την Προεδρία του καθηγητή κ. Τάσιου από το Πολυτεχνείο. Τα λέω όλα αυτά γιατί οι αποφάσεις που πήραμε είναι σύγκληση διάφορων παραμέτρων και η εκθέσεις βιωσιμότητας ήταν μια από αυτές».

Υπουργός Παιδείας: Οι 12 αλλαγές που φέρνει το Νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Για τα ζητήματα εξοικονόμησης πόρων σε σχέση με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Υπουργός έκανε τη διάκριση μεταξύ πόρων υλικών και ανθρώπινων. «Στο θέμα της εξοικονόμησης ανθρωπίνων πόρων το κόμμα σας έχει μια λαμπρά ιστορία απολύσεων. Εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό. Αντιθέτως, δίνουμε μια πολλαπλασιαστική δυνατότητα σε αυτόν τον κόσμο. Οι αλλαγές προγραμμάτων σπουδών είναι μια πολύ μεγάλη πίεση που τόσα χρόνια κάνει αυτό που κάνει και εμείς λέμε ότι το να γίνεις Πανεπιστήμιο με νέα προγράμματα και νέα κουλτούρα  είναι αποτέλεσμα και της συμβολής αυτών των ανθρώπων».

Ως προς την θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις θετικές τοποθετήσεις των Φορέων, όπως της ΔΟΕ, των Νηπιαγωγών και των Βρεφονηπιοκόμων και επισήμανε ότι κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός των Παιδικών σταθμών γιατί οι δομές των Δήμων γιατί δεν επαρκούν.

Για τη θέσπιση ακαδημαϊκών κριτηρίων στις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο Υπουργός σχολίασε ότι η λέξη ‘αριστεία’ που ακούγεται συνήθως πολλές φορές, αυτή τη φορά δεν ακούστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και τόνισε: «Σας προκαλώ να πείτε τη λέξη ‘αριστεία’ στην επόμενη συνεδρίαση της Πέμπτης για να σας απαντήσουμε γιατί αυτή η επιλογή είναι επιλογή αριστείας και δεν είναι αριστεία μια κούφια ρητορική που δεν οδηγεί πουθενά. Αυτή η επιλογή είναι που προκαλεί επί της ουσίας ακαδημαϊκά τους εργαζόμενους, τους διδάσκοντες, τους φοιτητές, την κοινωνία ολόκληρη στη λογική της αριστείας. Όχι, όμως, με αποκλεισμούς!».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τους ωρομίσθιους διδάσκοντες των ΤΕΙ σημειώνοντας ότι έχουν συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση των ΤΕΙ με την τεράστια τεχνογνωσία που διαθέτουν.

Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία των φυλακών, με αφορμή την απόφαση που περιλαμβάνεται στο σ/ν για δημιουργία σχολικών μονάδων σε όλα τα καταστήματα κράτησης. «Θέλω να πάρετε την ευκαιρία και να επισκεφθείτε τα σχολεία των φυλακών», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές. «Να μιλήσετε με τους εκπαιδευτικούς και να δείτε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα. Είναι άνθρωποι αφοσιωμένοι σε κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για εμάς τους υπόλοιπους και πραγματικά τους αξίζει ένα τεράστιο ευχαριστώ».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr