φοιτητές, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, νέο Σχέδιο Αθηνά, sxedio athina

Οι φοιτητές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας για το νέο Σχέδιο Αθηνά

Η ανακοίνωση που απέστειλε στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) έχει ως εξής:

Σχετικά με το κάλεσμα της Συγκλήτου του ΤΕΙ Στερεάς για “διάλογο”, μπροστά στο νέο Σχέδιο Αθηνά

Με βάση απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στις 09/12/2015 σχετικά με το παρόν και το μέλλον του Ιδρύματος η Σύγκλητος καλεί «το κάθε μέλος της Ακαδημαϊκής κοινότητας όπως Καθηγητές από τις Σχολές, τα Τμήματα, τους σπουδαστικούς Συλλόγους κλπ. να διαμορφώσουν και να συντάξουν μια τελική πρόταση που θα σταλεί ΥΠ.Π.Ε.Θ. ως προς τη βιωσιμότητα και τη στρατηγική ανάπτυξη του Ιδρύματος.»

Αυτή η κίνηση είναι άλλη μια από τις πολλές στα πλαίσια του «εθνικού διαλόγου» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση και την ακολουθεί η Σύγκλητος προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, του λαού και των παιδιών τους για εθνική συνοχή. Ουσιαστικά η Σύγκλητος αναζητά τρόπους ώστε το ΤΕΙ Στερεάς να γίνει πιο ανταγωνιστικό, χωρίς να αναδεικνύει συνολικότερα τον αντιεκπαιδευτικό αντιλαϊκό χαρακτήρα των ίδιων των αναδιαρθρώσεων.

Είναι ένας τρόπος να αποσπάσει τη συναίνεση μας για τα μέτρα που ετοιμάζονται εις βάρος μας, για τη συνέχεια του 3ου μνημονίου και της επίθεσης στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια αντιλαϊκή ρότα, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι ετοιμάζουν τεράστιες αναδιαρθρώσεις την ίδια στιγμή που τα ΤΕΙ φυτοζωούν. Η δραματική μείωση των προϋπολογισμών των ΤΕΙ την τελευταία πενταετία κατά 70% - 77%, καθώς και οι πρόσφατες περικοπές της τάξης του 20%, μέσω του νέου προϋπολογισμού που έφερε η κυβέρνηση, δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ουσιαστικά καθιστούν εντελώς αδύνατη τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και μετά την αντιδραστική αξιολόγηση έρχεται το καινούριο σχέδιο Αθηνά 2 που όπως το 1ο συνεχίζει στην κατεύθυνση της ευθυγράμμισης της Παιδείας, σύμφωνα με τα κριτήρια της αγοράς, εισαγωγή διδάκτρων στα προπτυχιακά κ.ά. Προβλέπει συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, σχολών και τμημάτων. 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμία συγχώνευση των σχολών μας, κανένα μπάσιμο επιχειρηματία, καμία παραπάνω υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας. Βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες του 1ου σχεδίου Αθηνά, των μνημονίων, των περικοπών των προϋπολογισμών, το κόψιμο των αποθεματικών και δεν θέλουμε άλλο! Να δυναμώσει η πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν θα δεχτούμε καμία συγχώνευση ή κατάργηση Τμημάτων!»

«Χρειάζεται από σήμερα να σημάνει παντού συναγερμός! Σε όλες τις σχολές των ΤΕΙ! Να οργανωθεί η πάλη για τα άμεσα οξυμένα προβλήματα! Απέναντι σε όλα αυτά η μόνη λύση είναι ο οργανωμένος αγώνας μας! Τώρα πρέπει οι σπουδαστές να πάρουν θέση στον αγώνα»

Απαιτούμε:

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ 2!

Καμιά εξίσωση ΤΕΙ με ΙΕΚ και κολέγια.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία. Έξω οι εταιρείες από τις Σχολές.

Δωρεάν σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, βιβλία, μετακινήσεις.

Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά των Ιδρυμάτων!

Να σβηστούν χρέη των ΤΕΙ προς τις πρώην ΔΕΚΟ!

Μόνιμο διδακτικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες όλων. Ούτε ένα μάθημα χωρίς καθηγητή! 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr