Τα τελευταία χρόνια η ύπαρξη του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας) θυμίζει το μαρτύριο της σταγόνας. Τμήματα κλείνουν, άλλα συγχωνεύονται και γενικότερα η... δαμόκλειος σπάθη του λουκέτου επικρέμεται πάνω από κεφάλι του.

Βλέπετε, και η εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι παιδί δύο κομματικών σωλήνων. Αθρόες προσλήψεις από το... παράθυρο, γιγάντωμα των τμημάτων, σχεδιασμός εκπαιδευτικός ελλιπής,γράφει το tharrosnews.gr. Για όλα τα πράγματα διδάσκονται οι σπουδαστές του, αλλά το λάδι και η ελιά είναι ακόμα άγνωστα αντικείμενα! Τώρα, κάτι γίνεται με την Ομάδα Γευσιγνωσίας, η οποία μαθαίνει στους σπουδαστές το προϊόν. Μέχρι πρότινος σκοτάδι βαθύ.

Τέλος πάντων, με το περίφημο σχέδιο "Αθηνά 1", κατάφεραν και το κράτησαν ζωντανό, έστω κι αν είναι στην εντατική. Τώρα που διαβάζουμε, όμως, ότι έρχεται το "Αθηνά 2", δε θα συμβουλεύαμε κανέναν να στοιχηματίσει για το μέλλον του. 

Το ρεπορτάζ από τη χθεσινή "Καθημερινή" είναι ενδεικτικό. "Καταργήσεις ολόκληρων ΤΕΙ και συγχωνεύσεις κάποιων άλλων με πανεπιστήμια» εξήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Μετέχοντας στην έκτακτη Σύνοδο των Προέδρων ΤΕΙ, ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης, παραδέχθηκε ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ πολλών ταχυτήτων: κάποια είναι υψηλού επιπέδου και κάποια άλλα που είτε πρέπει να καταργηθούν είτε να υποβιβασθούν σε επίπεδο ΙΕΚ.

Η απόφαση έρχεται μία τριετία μετά την πρώτη –επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου– αναδιάταξη του χάρτη με καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ αλλά και πανεπιστημίων, η οποία είχε ονομασθεί «Αθηνά». Έτσι, εύλογα οι πρόεδροι των ΤΕΙ μιλούσαν προχθές για «Αθηνά 2», όμως από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Παιδείας έκαναν λόγο για «διαμόρφωση ενός νέου, ενιαίου πλαισίου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, ύστερα από διαβούλευση».

Διαβάστε Επίσης: Αθηνά No 2: Μοίρασμα των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια και ΙΕΚ

Παρέμβαση Μπαλτά

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στη Σύνοδο, ωστόσο ο κ. Χασάπης έριξε τη... βόμβα στις ηγεσίες των ιδρυμάτων, που είχαν την πρόθεση να τον βομβαρδίσουν με τα δικά τους αιτήματα περί οικονομικής ενίσχυσης, ακαδημαϊκής αναβάθμισης, προσλήψεων διδασκόντων κ.ά.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ, «ο υπουργός στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του, εξέθεσε τις σκέψεις του για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας και ακροθιγώς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Όμως, μετά την ομιλία του κ. Μπαλτά, ο κ. Χασάπης ήταν πιο σαφής. Σε ερώτηση προέδρου ΤΕΙ εάν «μιλάμε για μια νέα “Αθηνά”» απάντησε: «Ναι, αλλά θα την κάνετε εσείς».

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρόθεση της ηγεσίας είναι, υπό το ενιαίο πλαίσιο ανώτατης εκπαίδευσης, ορισμένα ΤΕΙ να ενταχθούν στα πανεπιστήμια, ενώ κάποια άλλα να εξωθηθούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να υποβιβασθούν σε επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης (ένα είδος ΙΕΚ). Ένα ανάλογο σχήμα είχε επεξεργαστεί και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, προκρίνοντας τα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης να μετατραπούν σε Τοπικά Κολέγια διετούς φοίτησης.

Πάντως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ παραδέχονται ότι υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φτάνει να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και να επεκταθεί και στα πανεπιστήμια. «Οποιαδήποτε μεταβολή στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να είναι ετεροβαρής, εις βάρος των ΤΕΙ, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα τμήματα ΑΕΙ, με βάση τα επιτεύγματά τους και με στοχευμένη χωροταξική διασπορά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Σύνοδος.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr