Υπό κατάληψη τελεί το ΤΕΙ Χανίων (audio)

Υπό κατάληψη τελεί το ΤΕΙ Χανίων, από την περασμένη Πέμπτη το πρωί με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται για την φοιτητική στέγη.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται καθώς θα έπρεπε οι 16 από αυτούς που δικαιούνται στέγαση, να έχουν ήδη τακτοποιηθεί, ωστόσο, ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι φοιτητές είχαν συναντήσεις με αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο, πλην όμως απέβησαν άκαρπες.

Τα Χανιά είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης. Η η μέση δαπάνη για ενοικίαση σπιτιού ή διαμερίσματος στην Κρήτη για το 2014 ήταν η υψηλότερη της χώρας με 342 ευρώ και κατά 15% υψηλότερη από τον μέσο όρο των ελληνικών περιφερειών, συμπεριλαμβανόμενων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ και οι καταναλωτικές δαπάνες ανά νοικοκυριό είναι επίσης σημαντικά υψηλότερες από τον εθνικό μέσο όρο.

Τα στοιχεία από τέσσερις πόλεις της Ελλάδας, ο πληθυσμός των οποίων κυμαίνεται στα ίδια, περίπου, επίπεδα, είναι ενδεικτικά: . 724 σπίτια ήταν διαθέσιμα στην Καλαμαριά (90.000 κάτοικοι), 342 σπίτια στον Βόλο (145.000 κάτοικοι), 1.127 σπίτια στα Ιωάννινα (110.000 κάτοικοι) και μόλις… 17 στα Χανιά (110.000 κάτοικοι).

Έτσι, είναι αναγκασμένοι είτε να φιλοξενούνται σε φίλους είτε να παραμένουν στους τόπους κατοικίας τους απέχοντας από τα μαθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, τα προβλήματα είναι αντίστοιχα, αφού η Εστία μπορεί να στεγάσει μόνο 78 φοιτητές, την ώρα που το 2016 – 2017 οι φοιτητές που ήταν επιλαχόντες για στέγαση ανήλθαν σε 250, και το σύνολο των φοιτητών του Ιδρύματος, «αγγίζει» τις 2.000. Το Πολυτεχνείο εξασφάλισε 11,5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο του κτηριακού συγκροτήματος Γ.4 και να κατασκευάσει τη Γ’ φάση της Φοιτητικής Εστίας, χωρητικότητας 120 διαμερισμάτων. Η Γ’ φάση της Φοιτητικής Εστίας θα δημοπρατηθεί τη στιγμή που ήδη κατασκευάζεται η Β’ φάση με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όταν ολοκληρωθούν οι Β’ και Γ’ φάσεις, η Φοιτητική Εστία θα διαθέτει συνολικά 260 διαμερίσματα και θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της στέγασης των ασθενέστερων οικονομικά φοιτητών.

Στα Χανιά η έλλειψη στέγης δεν αφορά μόνο τους φοιτητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται ως αναπληρωτές. Χιλιάδες ιδιοκτήτες στρέφονται στην τουριστική βιομηχανία αποφεύγοντας την σταθερή ενοικίαση βάση ετήσιου ή διετούς συμβολαίου. Σημαντικός παράγοντας για την έλλειψη φοιτητικής στέγης, σε πανελλαδικό επίπεδο είναι και το γεγονός ότι από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2007 δεν αναγείρονται νέες κατοικίες.

Οι τοπικές αρχές αδιαφορούν, η Διοίκηση του Ιδρύματος δηλώνει ότι έκανε ότι μπορούσε, το υπουργείο δεν μας ακούει, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Χανίων, Δημήτρης Μιχάλης. Ο εκπρόσωπος των φοιτητών, υπενθύμισε την ύπαρξη άδειων κτιρίων στα Χανιά, ενώ μετέφερε το πάγιο αίτημα για ανέγερση φοιτητικής εστίας.

Ακούστε τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ:

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr